Τοπικές Ειδήσεις

“Να ανακαλέσει η ΔΕΥΑΡ την απόφασή της για ενδεχόμενη επιβάρυνση του βιολογικού της Κρεμαστής”

Από την Λαϊκή Συσπείρωση εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο βιολογικό της Κρεμαστής προτίθεται η ΔΕΥΑΡ να συνδέσει τα λύματα από την Ιαλυσό, ενώ είναι διαπιστωμένη –επανειλημμένα- η προβληματική και η καταστροφική για το περιβάλλον ελλιπής λειτουργία του.

Για το θέμα αυτό έγινε χθες έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κρεμαστής, στην οποία παρευρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκης Πότσος και ο Σταύρος Βαρκάκης μέλος της Τ.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο απέρριψε την ιδέα πραγματοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Ο Τάκης Πότσος παρενέβη αναφέροντας τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν στη λειτουργία του βιολογικού, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άδεια, έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, δεν υπάρχει οριοθέτηση του Κρεμαστενού ποταμού για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα και εκτίμησε ως αδύνατον να επιβαρυνθεί με επιπλέον λύματα ο βιολογικός από τη στιγμή που δεν μπορεί να επεξεργαστεί με ασφάλεια ούτε τα λύματα που δέχεται σήμερα.

Η δημοτική αρχή είναι υπόλογη γι’ αυτήν την εξέλιξη που αν εγκριθεί οριστικά θα επιβαρύνει κι άλλο τον βιολογικό της Κρεμαστής, ενώ αποδεδειγμένα αποτελεί ανθυγιεινή εστία σε βάρος της δημόσιας υγείας, προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος στον Κρεμαστενό ποταμό και στη θάλασσα, λειτουργεί χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων και με σωρεία άλλων παραβάσεων στη λειτουργία της εγκατάστασης.

Τα αποτελέσματα της οικολογικής καταστροφής της περιοχής με τα νεκρά ψάρια λόγω της ρύπανσης του βυθού της θάλασσας που καταλήγουν τα λύματα, η έντονη δυσοσμία, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, χωρίς να υπάρχει εκ μέρους της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου επαρκείς εξηγήσεις και δραστικά μέτρα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έστειλε στον δήμαρχο από 13/11/2020 αίτημα ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου για την προβληματική λειτουργία του βιολογικού της Κρεμαστής και την πορεία των έργων που αφορούν τους βιολογικούς Αρχαγγέλου, Αφάντου και Λάρδου που παραμένουν χρόνια βαλτωμένα.

Ζητάμε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ να ανακαλέσει την αριθμ. 362 / 03-09-2021 απόφασή του για ενδεχόμενη σύνδεση των λυμάτων της Ιαλυσού στον βιολογικό Κρεμαστής. Η ρύπανση είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο μέρος θαλάσσιας έκτασης στη περιοχή.

Να προχωρήσουν άμεσα οι περιβαλλοντικές μελέτες για το βιολογικό της Κρεμαστής που έχουν λήξει από το 2004. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να εκτελεστούν όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφαλή λειτουργία του, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σ’ αυτά τα ζητήματα «επικοινωνιακά» τερτίπια δεν χωράνε!

Ρόδος 18/09/2021

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου