Ειδήσεις

Εκλογές 2023: Το κατώφλι της «ασφαλούς αυτοδυναμίας» για τη Ν.Δ.

Εγώ ζητώ μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ ερωτηθείς τι σημαίνει «ασφαλής» το έκανε πιο συγκεκριμένο: «Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά σε αυτήν την οποία είχα και στις προηγούμενες εκλογές. Οχι 151, όχι 152, όχι 153 βουλευτές».

Συνεπώς, το «όριο» για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι να έχει από 158 βουλευτές και πάνω. Οπως φαίνεται από τον πίνακα που φέρνει στο φως η «Κ», για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται ένα ποσοστό πάνω από 40%, καθώς όπως όλα δείχνουν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων θα πέσει από το 16% μεταξύ 6% και 9%, καθώς δύο κόμματα –η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας–, όπως όλα δείχνουν, θα εισέλθουν στη Βουλή, ενώ τα ποσοστά των άλλων μικρότερων κομμάτων θα πέσουν λόγω πιθανής αποχής, αφού εκτιμάται πως ψηφοφόροι του Μαΐου δύσκολα θα επανέλθουν στην κάλπη, γνωρίζοντας πως η επιλογή τους δεν έχει «τύχη».

Ο στόχος Μητσοτάκη για 158 έδρες ως συνάρτηση του ποσοστού του πρώτου κόμματος και του αθροίσματος των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Για να διαβαστεί σωστά ο πίνακας θα πρέπει να δούμε πού κυμαίνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, ώστε να υπολογιστεί το ποσοστό που χρειάζεται η Ν.Δ. για την αυτοδυναμία. Βάσει των μετρήσεων, το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι από 6% έως 9%.

Συνεπώς: σε περίπτωση που η Ν.Δ. πάρει 38%, οι 158 έδρες είναι άπιαστες, καθώς επιτυγχάνονται με ποσοστό 14% για τα εκτός Βουλής κόμματα. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία των 151, η οποία επιτυγχάνεται με 8% εκτός Βουλής. Με 38,5%, οι 158 βουλευτές θέλουν 12% για τα εκτός Βουλής κόμματα, ενώ η οριακή αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 6% για τα εκτός Βουλής και ανεβαίνει έναν βουλευτή επιπλέον για κάθε 1%. Στο 39% και 39,5% ο στόχος των 158 βουλευτών επιτυγχάνεται με 11% και 9% αντίστοιχα για τα εκτός Βουλής κόμματα.

Ολα τα παραπάνω σενάρια δεν δίνουν στη Ν.Δ. αυτό το οποίο θέλει ο κ. Μητσοτάκης για να κυβερνήσει με σταθερότητα, δηλαδή τον αριθμό 158. Η «ασφαλής αυτοδυναμία» αρχίζει και γίνεται πιο σίγουρη από το 40%.

Με αυτό το ποσοστό και με 7% για τα εκτός Βουλής κόμματα, η Ν.Δ. λαμβάνει 158 έδρες και μία άνετη αυτοδυναμία που επιζητεί ο πρόεδρός της. Με 40,5%, ο αριθμός 158 επιτυγχάνεται και με 6% για τα εκτός Βουλής, ενώ με αυτό το ποσοστό και με 7% εκτός Βουλής λαμβάνει 159 έδρες και για κάθε 1% που ανεβαίνουν τα κόμματα εκτός Βουλής παίρνει μία επιπλέον έδρα.

Με ποσοστό 41%, δηλαδή κοντά σε αυτό που πήρε στις 21 Μαΐου (40,8% για την ακρίβεια) και 7% τα εκτός Βουλής κόμματα, η Νέα Δημοκρατία φθάνει τους 160 βουλευτές και από εκεί και πέρα ανεβαίνει, όπως προαναφέρθηκε, μία έδρα για κάθε 1% που μένει εκτός Βουλής. Με 9% μάλιστα, που είναι εντός των προβλέψεων, η Ν.Δ. κερδίζει 163 έδρες.

Τέλος, επειδή το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύς λόγος για το σενάριο των 180 βουλευτών που επιτρέπει τη συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να έχει τη συναίνεση άλλων κομμάτων, είναι ένα σενάριο πάρα πολύ δύσκολο.

Οπως φαίνεται από τον πίνακα, ακόμη κι αν η Ν.Δ. πάρει 44,5%, χρειάζεται τα εκτός Βουλής κόμματα να συγκεντρώσουν 15% ή εάν πάρει 45% να λάβουν 14%. Και τα δύο σενάρια θεωρούνται σχεδόν αδύνατα, καθώς είναι εκτός των όσων «δείχνουν» αυτή τη στιγμή οι σφυγμομετρήσεις.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου