Ρεπορτάζ

Οξύνεται το πρόβλημα στο νησί με τα ανεπιτήρητα ζώα

Σοβαρότατο είναι πλέον το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα (κατσίκια, αιγοπρόβατα, βοοειδή κ.λπ.) σε όλο το νησί καθώς προκαλούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ γίνονται και αιτία για πολλά τροχαία ατυχήματα, ακόμη και μέσα στην πόλη της Ρόδου!
Αυτό επισημάνθηκε χτες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με αντικείμενο το ζήτημα των ανεπιτήρητων ζώων.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, η διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας κα Καίτη Μπαλατσούκα, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού και Δημοτικής Ενότητας Καμείρου κ. Σάββας Χριστοδούλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων από τον Αρχάγγελο, Άγιο Ισίδωρο, Σιάννα, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλίας Οικονομίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην τοποθέτησή της η κα Πάττα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα ανεπιτήρητα ζώα παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι οξύνεται, με συνέπειες τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην πρόκληση πολλών τροχαίων ατυχημάτων. Ο Πρωτογενής Τομέας του Δήμου Ρόδου, έχει κάνει πολλές προσπάθειες και επισκέψεις σε αρκετές τοπικές κοινότητες ενώ επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους, αφήνουν τα ζώα τους ελεύθερα, ανεξέλεγκτα και χωρίς ενώτια. Η δική μας υπηρεσία διαθέτει μόνον δύο άτομα για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων με μικρή βοήθεια. Έχουμε καλέσει τους κτηνοτρόφους αλλά διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι είναι σε αρκετά προχωρημένη ηλικία, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα ζώα που έχουν –είτε αρνούνται να τα μεταφέρουν σε άλλα σημεία. Βούλησή μας είναι να στηρίξουμε τον Πρωτογενή Τομέα, τους αγρότες, τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους μας, με την προοπτική ανάπτυξης σε αυτό το επίπεδο» και ζήτησε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε ενημέρωση σχετικά με το νομικό καθεστώς που ισχύει.
Βασική παράμετρος είναι η επιβολή προστίμων που δίνει πλέον ο Νόμος όταν προκαλούνται αγροτικές ζημιές αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα. ωστόσο, σε άλλες περιοχές αυτό εφαρμόζεται, όπως στην Κρήτη, όπου έχουν επιβληθει πρόστιμα σε κτηνοτρόφους, με πρωτοβουλία του τοπικού Συνδέσμου Κτηνοτρόφων οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του αστυνομικού διευθυντή κ. Καζαμία, ο οποίος τόνισε πως η αστυνομία, αυτεπάγγελτα μπορεί να ελέγξει ανεπιτήρητα ζώα εφόσον δεν φέρουν ενώτια: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις που οι αγρότες έχουν υποστεί ζημιές, θα πρέπει να δουν πού θα απευθυνθούν. Η διαφορά μας με την Κρήτη είναι ότι εκεί εφαρμόζεται η σχετική αστυνομική διάταξη ανά νομό. Ενδεχομένως χρειάζεται να ενεργοποιηθεί αυτή η διάταξη η οποία στηρίζεται στο Νόμο 2520/97 και το σχετικό ΦΕΚ του 1994». Ο κ. Καζαμίας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει σχετική συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για το θέμα.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης, επικεντρώθηκε στο γεγονός πως το πρόβλημα ταλανίζει τόσο την Ρόδο όσο και άλλα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: «Έχουμε επανειλημμένως απευθυνθεί προς τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνοντας τη σχετική αδυναμία του θεσμικού πλαισίου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Επιπλέον, οι διατάξεις που υπάρχουν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφού δεν το αγγίζουν… καθόλου. Νομίζω ότι απαιτούνται άλλα μέτρα, πιο αυστηρά και άμεσα, αφού δεν είναι μόνον οι ζημιές που προκαλούν, αλλά και τα τροχαία».
Πολύ σκληροί στις τοποθετήσεις τους εμφανίσθηκαν οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων από Αρχάγγελο, Άγιο Ισίδωρο και Σιάννα που συμφώνησαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο… απροχώρητο στα χωριά αφού οι πρόεδροι είναι αναγκασμένοι να συγκρούονται πολύ συχνά με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν δέχονται να συμμορφωθούν σε σημείο να εναντιώνονται σε κάθε όχληση.
«Δεν έχουμε αντιπαλότητα με κανέναν. Το μόνο που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να βρεθεί λύση», ανέφερε ο κ. Διμέλης από τον Αρχάγγελο.
Εν κατακλείδι, αποφασίστηκε κατ’ αρχήν να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου όπου θα αποφασιστεί να προμηθευτούν οι δημοτικές ενότητες με ειδικά τρέιλερ τα οποία θα χρησιμοποιούν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων για την περισυλλογή ζώων ενώ, θα ζητηθεί σε συνεργασία του Δήμου Ρόδου, της ΠΝΑι και της ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστεί η σχετική αστυνομική διάταξη (όπως και στο παράδειγμα της Κρήτης) ώστε να μπορεί και η αστυνομία να παρεμβαίνει με την επιβολή προστίμων. «Θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός για να διαθέσουμε αυτές τις παγίδες – τρέιλερ για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινότητες στην περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων», ανέφερε η κα Πάττα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου