Ειδήσεις

Επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ για τη Ροδιακή Επαυλη!

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα δοθεί η πρώτη μάχη της δημοτικής αρχής για την κυριότητα της Ροδιακής Έπαυλης μετά από προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την κοινοχρησία και την αυτοδίκαιη περιέλευση του πάρκου στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι το πάρκο και οι εγκαταστάσεις της Ροδιακής Έπαυλης συγκροτούν ξεχωριστό πνεύμονα πρασίνου δημοτικού κοινόχρηστου πάρκου της πόλης της Ρόδου, συντηρούμενος με επιμέλεια από το Δήμο Ρόδου.

Περιλαμβάνει πλέον των δενδροστοιχιών και του ανθόκηπου, αθλητικές εγκαταστάσεις και αύλειο χώρο παρακείμενων Γυμνασίου και Παιδικού Σταθμού και συνιστά το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ρόδου, αφού σ’ αυτόν ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.) διατηρεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, Χώρο Εκθέσεων, το Δημοτικό Ωδείο και Εργαστήρια με παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλο το Ροδιακό Λαό και ιδιαίτερα τη Νεολαία.

Μέχρι σήμερα επί του τυπικού ιδιοκτησιακού ζητήματος στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας δεν υπήρξε οποιοδήποτε θέμα, αφού η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προχωρούσε σε τυπικές δωρεάν παραχωρήσεις προς το Δήμο Ρόδου, που κάλυπταν το παραπάνω γράμμα και πνεύμα του Νομοθέτη.

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι με αφορμή την ανάγκη επανάληψης του τυπικού στοιχείου της παραπάνω δωρεάν παραχώρησης, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πλήρης κατά τα άλλα φάκελος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ των δαπανών επισκευών και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων αξίας 1.700.000 ευρώ, με κίνδυνο διαφορετικά απώλειας της χρηματοδότησης, η Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. επί διετία καθυστερεί την επανάληψη της δωρεάν παραχώρησης και προσφάτως αξιώνει την καταβολή επαχθέστατων μισθωμάτων, πράγμα απαράδεκτο και αυθαίρετο από κάθε άποψη.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ από την άλλη απορρίπτει συλλήβδην τις απόψεις της δημοτικής αρχής.
Όπως τονίζει στην προσφυγή του, η Ροδιακή Έπαυλη αποτελείται από 10 ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει αυτοδικαίως στη διοίκηση και διαχείρισή της.
Επισημαίνει ότι η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, έχει μοναδικό μέτοχό της το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση από το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (εφεξής ΤΑΙΠΕΔ).

Τονίζει παραπέρα ότι οι επτά εκ των δέκα κτηματομερίδων που αποτελούν το ακίνητο δεν μπορούν να περιέλθουν στο Δήμο Ρόδου αυτοδίκαια ως κοινόχρηστου χαρακτήρα μαζί με τα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις τους.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως διατείνεται, για να περιέλθουν δωρεάν στην κυριότητα του οικείου Δήμου ακίνητα στη Δωδεκάνησο που περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο εκ διαδοχής του Ιταλικού, θα πρέπει αυτά να είναι κοινόχρηστα είτε κατά το εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης, είτε ως εκ του τρόπου της διάθεσης και χρησιμοποιήσεως αυτών (αυλές, πλατείες, δενδροστοιχίες, ανθόκηποι, άλση, φυτώρια κ.λπ.).
Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να προβεί ένα διοικητικό όργανο στην έκδοση διοικητικής πράξης θα πρέπει να διαπιστώσει τη συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτούνται από τον κανόνα δικαίου που εφαρμόζει για την έκδοση αυτής.

Εν προκειμένω, το ακίνητο δεν εμπίπτει σε καμία των περιπτώσεων εφαρμογής του νόμου, αφού ούτε χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστο από το σχέδιο πόλης, αλλά και ούτε έχει διατεθεί και χρησιμοποιηθεί ως κοινόχρηστο μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα δεν χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστος χώρος από το σχέδιο πόλης. Βρίσκεται συγκεκριμένα εντός Οικοδομικών Τετραγώνων (ΟΤ) και όχι εντός χώρων χαρακτηρισμένων ως Κοινοχρήστων (ΚΧ). Η χρήση των υφιστάμενων κτηρίων είναι χώροι λειτουργίας του ωδείου και παιδικού σταθμού. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα το ιατρο-κοινωνικό κέντρο του ΠΙΚΠΑ, ο Παιδικός Σταθμός, η Ροδιακή Επαυλη και το βοηθητικό κτίσμα της Ροδιακής Επαυλης. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της παραπάνω απόφασης «Κάτω από ορισμένες – ειδικές προϋποθέσεις και εφόσον δεν βλάπτεται ο χαρακτήρας τους, επιτρέπεται η ανέγερση νέων κτηρίων στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων των διατηρητέων κτηρίων – συνόλων κτηρίων… απαιτείται η έκδοση ειδικής Υπουργικής Απόφασης μετά από εισήγηση της Δ/νσης Παραδοσιακών Οικισμών (Γ7), στην οποία παραπέμπει το θέμα η Πολεοδομική Υπηρεσία με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας ΕΠΑΕ».

Το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι από τα ανωτέρω έγγραφα προκύπτει σαφώς ότι το ακίνητο δεν χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστο από το σχέδιο πόλης, αλλά ως ιδιωτικός χώρος που δύναται να οικοδομηθεί. Αλλωστε, ως σήμερα χρησιμοποιείται ως ακίνητο ανήκον στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προκύπτει από τις ανωτέρω αναφερόμενες χρήσεις αυτού.

Επισημαίνει παραπέρα ότι ακόμη και εάν ήθελε θεωρηθεί ότι το ως άνω ακίνητο έχει χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστος από το σχέδιο πόλης, δεδομένου ότι ανήκει στην ιδιωτική κτήση (περιουσία) του Ελληνικού Δημοσίου, θα καταστεί αυτό κοινόχρηστος χώρος και θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ροδίων από της συντελέσεως της κηρυχθείσας δια της εγκρίσεως του σχεδίου πόλεως αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η οποία επέρχεται κατά νόμο από της καταβολής στο δικαιούχο Ελληνικό Δημόσιο της δικαστικώς προσδιορισθείσας αποζημίωσης η από της δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της νομίμως γενομένης καταθέσεώς της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Καθίσταται παραπέρα σαφές ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι έγινε θεληματική παραχώρηση του ακινήτου στην κοινή χρήση ή ότι μεταβλήθηκε η φύση αυτού από ανήκον στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου σε κοινής χρήσης. Το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει μάλιστα ότι ουδέποτε έχει διατεθεί και χρησιμοποιηθεί ως κοινόχρηστο μέχρι και σήμερα, αντιθέτως μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο ενεργούσε πράξεις νομής, εκμίσθωσε αυτό, φρόντιζε και προφύλασσε αυτό, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση περιέλευσής του στην κοινή χρήση.
Εξηγείται ότι το συνολικό ακίνητο ουδέποτε κατέστη κοινόχρηστο, έστω και της χρήσεώς του, αλλά αντιθέτως ανήκε ανέκαθεν στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο, διά των οργάνων του, μίσθωνε στο Δήμο Ρόδου και σε διάφορους άλλους φορείς.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως διατείνεται το ΤΑΙΠΕΔ, πάσχει, επιπλέον, λόγω ελλείψεως αιτιολογίας. Συγκεκριμένα δεν αιτιολογεί καθόλου πως και γιατί κατέστη εκ των πραγμάτων κοινόχρηστος χώρος το ακίνητο.

Το ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζεται παραπέρα ότι ο Δήμος Ροδίων δεν επιχειρεί να πάρει το ακίνητο ως κοινόχρηστο χαρακτηρίζοντάς το ως τέτοιο γιατί πράγματι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του, αλλά γιατί, όπως προκύπτει από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν επιθυμεί να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο αντίτιμο για την παραχώρηση του ακινήτου.

Τονίζεται επιπλέον ότι ο Δήμος Ρόδου καταχράται την εξουσία του αφού επιδιώκει να έχει τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να θεωρεί ο ίδιος, χωρίς να διαπιστώνει αυτό ένα τρίτο ανεξάρτητο πρόσωπο, ότι οιοδήποτε ακίνητο του ελληνικού δημοσίου περιήλθε στην κυριότητά του και εγκυμονεί τον κίνδυνο να απωλέσει το Ελληνικό Δημόσιο όλα τα ακίνητά του στη νήσο Ρόδο.

Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι τα έσοδα της εταιρείας αποτελούν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι μοναδικός μέτοχος του είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Τα προϊόντα αξιοποίησης των ακινήτων του οποίου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.
Ζητά έτσι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να λάβει ιδιαιτέρως υπόψη τις συνέπειες της απώλειας εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από ενέργειες που έρχονται σε ευθεία παράβαση διατάξεων νόμου και το βαθμό επιρροής που ασκεί η απώλεια αυτή στη ζωή του κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

«Για το λόγο αυτό και με δεδομένη τη βαρύνουσα, για το Ελληνικό Δημόσιο, σημασία προάσπισης των εννόμων συμφερόντων του και των περιουσιακών του στοιχείων θα πρέπει να εξετασθεί η παρούσα προσφυγή μας με γνώμονα τη διαφύλαξη κάθε πηγής εσόδου, που μπορεί να βοηθήσει την έξοδό μας από την οικονομική κρίση» επισημαίνεται στην προσφυγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου