Τοπικές Ειδήσεις

Σταθερή αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας

Σταθερά υποχωρητική τάση παρουσιάζει το κύμα της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη Ρόδο είναι λιγότερα από 200 ημερησίως και κυμαίνονται από 100 έως 180, ενώ και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών μειώνεται σταθερά.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου νοσηλεύονταν χθες 17 ασθενείς, που νοσούν με κορωνοϊό. Πάνω από το 50% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 70 ετών και ανεμβολίαστοι, ενώ υπάρχει και ένας νεαρότερης ηλικίας άνδρας, ο οποίος έχει διασωληνωθεί καθώς η κατάσταση της υγείας του κρίνεται πιο σοβαρή. Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο χώρας διακρίνεται νέα αύξηση των κρουσμάτων, στη Ρόδο φαίνεται ότι το κύμα της πανδημίας αποκλιμακώνεται.
«Όντως, σε τοπικό επίπεδο έχει αρχίσει να διακρίνεται μία διαρκής και σταθερή αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας. Τόσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις και είναι γεγονός ότι στο νοσοκομείο δεν ασκείται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση αυτό το διάστημα.
Ίσως διανύουμε την πιο ήπια περίοδο των τελευταίων μηνών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πιστέψουμε ότι ο ιός δεν υπάρχει ανάμεσά μας. Αντίθετα, θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα αναγκαία μέτρα.
Την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά να μιλάμε για την υποχώρηση του κύματος της πανδημίας αναφερόμενοι πάντα σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε στη «δ» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Παράλληλα με τις υποχωρητικές τάσεις της πανδημίας, παρατηρείται και μείωση του εμβολιαστικού ρυθμού στη Ρόδο, όπως άλλωστε συμβαίνει πανελληνίως.
Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στη Ρόδο είναι ήδη υψηλό (κυμαίνεται στο 90%) και επομένως η μικρότερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενη.
Με περισσότερους από 233.000 εμβολιασμούς συνολικά, η Ρόδος έχει να παρουσιάσει μία ικανοποιητική εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Σε καθημερική πλέον βάση γίνονται 100 έως 200 εμβολιασμοί και άνω του 50% αφορούν στη χορήγηση της τρίτης/αναμνηστικής δόσης (περίπου 63.000 άτομα εμβολιάστηκαν με την τρίτη δόση στη Ρόδο). Ελάχιστα ραντεβού κλείνονται πλέον για τη λήψη της πρώτης δόσης των εμβολίων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται κυρίως για άτομα άνω των 60 ετών στα οποία βεβαιώθηκαν τα πρώτα διοικητικά πρόστιμα (50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 Ευρώ για κάθε επόμενο μήνα) στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Τα διοικητικά πρόστιμα έχουν ήδη αναρτηθεί στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE στο taxisnet με αποτέλεσμα να έχουν θορυβηθεί οι οφειλέτες και οι οικείοι τους και να καταφεύγουν στους λογιστές προκειμένου να υποβάλουν ενστάσεις.
Όπως αναφέρουν λογιστές-φοροτέχνες στη «δ» σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους κατάκοιτους με χρόνια νοσήματα στους οποίους οι γιατροί δεν συνιστούν να εμβολιαστούν.
Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, οι πολίτες έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια Υπηρεσία.
Ωστόσο οι ηλικιωμένοι και συγγενικά τους πρόσωπα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, ζητούν τη συνδρομή των λογιστών.
Όσοι όμως διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να γλιτώσουν το πρόστιμο αποφασίζουν να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου