Ρεπορτάζ

Απαράδεκτη η δίωξη εις βάρος αργυροχρυσοχόων που κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση κοσμημάτων

Απαράδεκτη κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων η δίωξη για από κοινού υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που το εμπιστεύθηκαν στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος δύο αργυροχρυσοχόων μελών γνωστής οικογένειας του νησιού, που καταμηνύθηκαν από πρώην συνεταίρο, συγγενή τους.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή σχετική ένσταση που προέβαλε ο συνήγορος των κατηγορουμένων δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αφορά σε περιουσία λυθείσας εταιρείας και η έγκληση όφειλε να υποβληθεί από όλους του εκκαθαριστές, ενώ περαιτέρω κακώς μπήκε στο πινάκιο του δικαστηρίου καθώς ως την 31η Οκτωβρίου 2019 δυνάμει νόμου όφειλε να έχει υποβληθεί από τους εκκαθαριστές σχετική δήλωση για την πρόοδο της δίκης.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού, που υπεγράφη το έτος 1987, νομίμως δημοσιευμένου στα βιβλία προσωπικών εταιρειών του Πρωτοδικείου Ρόδου, η πρώτη κατηγορουμένη και ο δεύτερος κατηγορούμενος, συνέστησαν από κοινού με τον εγκαλούντα συγγενή τους, ομόρρυθμη εταιρία με έδρα στη Μεσαιωνική Πόλη, σε ισόγειο κατάστημα -συνιδιοκτησίας του εγκαλούντος, του δευτέρου κατηγορουμένου και του πατέρα της πρώτης κατηγορουμένης, οι οποίοι είναι αδέρφια με σκοπό την εμπορία ειδών αργυροχρυσοχοΐας και με αρχικό κεφάλαιο 2.100.000 δραχμές στο οποίο συμμετείχαν οι τρεις ιδρυτές κατά ποσοστό 1/3 έκαστος εξ αυτών.
Η ανωτέρω ομόρρυθμη εταιρία υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου το 1988, λειτούργησε έως τον Ιούλιο του 2008, οπότε και λύθηκε με εξώδικη καταγγελία του εγκαλούντος, επιδοθείσα στους δύο πρώτους κατηγορούμενους και ομορρύθμους εταίρους της.
Έκτοτε, η ανωτέρω εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση, με συνεκκαθαριστές, εκ του νόμου και τους τρεις πρώην ομορρύθμους εταίρους, καθόσον δεν είχε συμφωνηθεί κάτι άλλο στο ανωτέρω συμφωνητικό.
Κατά τους ισχυρισμούς του μηνυτή ενεργώντας από κοινού δεν προχώρησαν στη διενέργεια της εκκαθάρισης αλλά αντιθέτως, ιδιοποιήθηκαν παράνομα κινητά αντικείμενα της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μηνυτή ιδιοποιήθηκαν 250 περιδέραια, 300 δαχτυλίδια, 280 βραχιόλια, 450 σταυρούς, 600 μενταγιόν και 20 ζεύγη σκουλαρίκια, συνολικής αξίας περίπου 1.350.000 ευρώ.
Επιπλέον, την 25-7-2008 αμφότεροι φέρονται να εξέδωσαν επ’ ονόματι της εταιρείας, αν και αυτή τελούσε υπό εκκαθάριση, τέσσερα τιμολόγια συνολικού ποσού 471,20 ευρώ, με φερόμενη ως πωλήτρια την υπό εκκαθάριση εταιρεία και φερόμενο ως αγοραστή τον δεύτερο κατηγορούμενο.
Η πραγματική αξία των κινητών πραγμάτων που συγκροτούν τον εξοπλισμό της επιχείρησης φέρεται να ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 150.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου