Τοπικές Ειδήσεις

Λήψη νέων προληπτικών μέτρων από τα Δικαστήρια της Ρόδου

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:
Σε συνέχεια της από 15-03-2020 ανακοίνωσης μας και μετά την έκδοση της από 15-3-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ τ.Β΄864/2020), για την πρόληψη νέας μετάδοσης του του κορωνοϊού COVID-19 εντός των χώρων των γραφείων της Εισαγγελίας μας, αυτή την φορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών της Χώρας, για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 27.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 15.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και ως ακολούθως:
2. Αναστέλλονται:
α) Οι δίκες ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων,
β) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και εισαγγελιών, καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων
Εξαιρούνται από την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου:
-η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας,
– η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων
– η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης,
– οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.
-Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων.
-Η λειτουργία της εισαγγελίας περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων που, σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ, εκδικάζονται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση της Διευθύνουσας την Υπηρεσία έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
– Κατά τα λοιπά αναφερόμαστε στην από 15.3.2020 ανακοίνωσή μας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας η απόσταση που θα πρέπει να τηρείται από τους επισκέπτες της Υπηρεσίας θα πρέπει να είναι στα 2 μέτρα από άλλους ανθρώπους και φυσικά από τους υπηρετούντες στην Εισαγγελία μας.
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ Μ.
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Από το Εφετείο Δωδ/σου εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:
Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15.3.2020, η οποία δημοσιεύθηκε στο με αριθ. 864/15.3.2020 ΦΕΚ, τεύχος Β’, το Εφετείο Δωδεκανήσου αναστέλλει από την 16.3.2020 έως και την 27.3.2020:
1. Τις δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων,
2. Τις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, (εφέσεις, αναιρέσεις κλπ.) καθώς και την παραγραφή των συναφών αξιώσεων κλπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ποινικές υποθέσεις ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Κακουργημάτων, της 11.3.2020 (πριν την έναρξη της αναστολής) που δεν εκφωνήθηκαν στο ακροατήριο, των οποίων η έναρξη συζήτησης είχε ορισθεί για την 17.3.2020 και ώρα 11:00, σύμφωνα με το με αριθ. 1447/16.3.2020 έγγραφο του κ. Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, δεν εμπίπτουν στις προαναφερόμενες εξαιρέσεις κι αποσύρονται από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου.
Γίνεται μνεία ότι η λειτουργία του Εφετείου Δωδεκανήσου, περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ, εκδικάζονται ενώπιον αυτού καθώς και εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση της Προέδρου Εφετών Δωδεκανήσου, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας του Εφετείου Δωδεκανήσου, ρυθμίζονται σύμφωνα με την με αριθ. 8/2020 πράξη της Προέδρου Εφετών.
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται γνωστό ότι θα ακολουθούνται πιστά όσα στο μέλλον ορίζονται με ανάλογες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της προστασίας δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού covid-19.
Παρακάτω δίνονται τα στοιχεία επικοινωνίας του Εφετείου Δωδεκανήσου
Email: efeteio.dodekanisou@gmail.com και efdodgram@gmail.com
Τηλέφωνα: (κωδικός) 2241022245, 21591, 37170, 39637 και 77213.

Η Πρόεδρος Εφετών
Δωδεκανήσου
Θωμαΐτσα Πατρώνα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου