Περιμένοντας την εορταστική περίοδο του Πάσχα εκ παραλλήλου με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της Ρόδου έχουν στραφεί τώρα στα 10ήμερα εκπτώσεων και προσφορών.
«Πρόκειται για τις περιόδους μετά τις εκπτώσεις», δήλωσε προς την «δ» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Σπανός, ο οποίος χαρακτήρισε τον φετινό χειμώνα ως τον δυσκολότερο των τελευταίων ετών.
«Οι κανονικές εκπτώσεις ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτά τα 10ήμερα γίνονται μέσα στην διάρκεια του μήνα. Το πλαίσιο έχει απελευθερωθεί. Ο καθένας μπορεί να κάνει προσφορές και εκπτώσεις πέραν της εκπτωτικής περιόδου που έχει προσδιοριστεί και θεσμοθετηθεί αρκεί τα είδη τα οποία προσφέρει να είναι κάτω του 50% των κωδικών του», εξηγεί ο κ. Σπανός.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΣΕΕ είχε προτείνει να αλλάξουν τα δεδομένα των εκπτωτικών περιόδων, απελευθερώνοντας το χρονικό περιθώριο ανά περιοχή καθώς δεν μπορούσαν όλοι να συγχρονιστούν με τα καταστήματα της πρωτεύουσας.
«Τώρα η κάθε περιοχή έχει δικαίωμα να κάνει τις εκπτώσεις και τα 10ήμερα προσφορών κατά τις περιόδους που επιθυμεί, με απόφαση της εκάστοτε περιφερειακής αρχής. Σε τοπικό επίπεδο, δυστυχώς ούτε οι πρόσφατες εκπτώσεις βοήθησαν τα εμπορικά καταστήματα να κινηθούν γι’ αυτό και προχωρούν πλέον σε συνεχιζόμενες προσφορές. Ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί να πουλήσει το στοκ που έχει ώστε να μπορέσει να φέρει την ανοιξιάτικη κολεξιόν (όσον αφορά τα καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων κ.λπ) ενώ άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπο για να ενισχύσουν την ρευστότητά τους, καθώς η οικονομική τους κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται» λέει ο κ. Σπανός.
Σοβαρή παράμετρος –η οποία επηρεάζει τα κέρδη των ντόπιων επιχειρήσεων- παραμένει η λειτουργία των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν μεγάλες αλυσίδες προσπαθούν να πάρουν μεγάλη μερίδα της αγοράς –κάτι που λειτουργεί σε βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ντόπιων συμφερόντων.
Από την άλλη, κυριαρχεί ακόμη η εικόνα της Ρόδου που είναι ‘πλούσιο νησί’ και έχει άλλο οικονομικό μοντέλο, λόγω του τουρισμού και της τουριστικής ανάπτυξης.
Όπως λέει ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, όλοι, αυτή την περίοδο, περιμένουν το Πάσχα το οποίο έρχεται νωρίς ενώ συμπίπτει με το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών: «Αυτό σημαίνει πως η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει νωρίτερα. Ελπίζουμε πως φέτος θα είναι μια καλύτερη τουριστική σεζόν, με περισσότερους επισκέπτες και αυτό για το οποίο αισιοδοξούμε είναι να μην μένει ο κόσμος μέσα στα ξενοδοχεία. Το all Inclusive, όπως όλοι γνωρίζουμε έχει κάνει πολύ κακό στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου (και όχι μόνον). Ευελπιστούμε πως φέτος οι επισκέπτες μας θα είναι καλύτερης οικονομικής δύναμης ώστε να κινηθεί η τοπική αγορά» τόνισε ο κ. Κ. Σπανός.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ