ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βερολίνο: Όχι στη «σοσιαλιστική Ευρώπη» του Τσίπρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γερμανία

Ξέρει τι δεν θέλει – τον σο­σια­λι­σμό. «Δεν θέλω μια σο­σια­λι­στι­κή Ευ­ρώ­πη» δή­λω­σε το βράδυ της Τρί­της στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομάδα του χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος CDU ο πρό­ε­δρος της Φόλ­κερ Κά­ου­ντερ. Η δή­λω­σή του απευ­θυ­νό­ταν στον Αλέξη Τσί­πρα, ο οποί­ος επι­διώ­κει τον σο­σια­λι­στι­κό με­τα­σχη­μα­τι­σμό όχι μόνο της Ελ­λά­δας, αλλά ολό­κλη­ρης της γη­ραιάς ηπεί­ρου. «Όποιος υπο­χω­ρή­σει, θέτει σε κίν­δυ­νο την Ευ­ρώ­πη» πρό­σθε­σε.

Ο ίδιος δεν θέλει ούτε και επα­νορ­θώ­σεις για την Ελ­λά­δα. «Το θέμα έχει λήξει» είπε. «Δεν υπάρ­χει αξί­ω­ση. Οι Έλ­λη­νες θα έπρε­πε να κά­νουν τα μα­θή­μα­τά τους και να μην επι­ζη­τούν πάντα αλλού τους ενό­χους».

Οι πα­ρι­στά­με­νοι βου­λευ­τές τον επευ­φή­μη­σαν, όπως το έκα­ναν και με τον Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε για τα «σαφή λόγια» που βρήκε την προη­γού­με­νη βρα­διά σε μια εκ­δή­λω­ση του ιδρύ­μα­τος Κόν­ρατ Αντε­νά­ουρ για την κυ­βέρ­νη­ση στην Αθήνα. Ο λόγος ήταν για «διά­λυ­ση της εμπι­στο­σύ­νης των δα­νει­στών λόγω της πο­λι­τι­κής του Τσί­πρα», για «εξα­πά­τη­ση του ελ­λη­νι­κού λαού» και άλλα ηχηρά πα­ρό­μοια.

Πιο συ­γκρα­τη­μέ­νη στις εκ­φρά­σεις της ήταν η Άν­γκε­λα Μέρ­κελ, η οποία ανα­φε­ρό­με­νη στην πρό­σκλη­σή της προς τον Αλέξη Τσί­πρα να επι­σκε­φθεί την ερ­χό­με­νη Δευ­τέ­ρα το Βε­ρο­λί­νο δια­πί­στω­σε, πρώ­τον, ότι στην τρέ­χου­σα φάση οι συ­νο­μι­λί­ες με την Ελ­λά­δα είναι δύ­σκο­λες, και δεύ­τε­ρον, ότι η έκ­βα­ση τους είναι εντε­λώς ανοι­κτές.

Κυ­βερ­νη­τι­κή πηγή έλεγε την Τρίτη, ότι ένας από τους λό­γους της πρό­σκλη­σης ήταν το αδιέ­ξο­δο στο οποίο έχει πε­ριέλ­θει η σχέση του γερ­μα­νού υπουρ­γού οι­κο­νο­μι­κών με τον έλ­λη­να ομό­λο­γό του Γιάν­νη Βα­ρου­φά­κη, ένας άλλος και η δική της δυ­σφο­ρία για την έλ­λει­ψη συ­γκε­κρι­μέ­νων ελ­λη­νι­κών προ­τά­σε­ων με στόχο την υλο­ποί­η­ση της συμ­φω­νί­ας του Eurogroup στις 20 Φε­βρουα­ρί­ου. «Ήρθε η ώρα να μι­λή­σει με τους κύ­ριους υπεύ­θυ­νους στην Αθήνα για τον πυ­ρή­να του προ­βλή­μα­τος» πρό­σθε­τε. Μέχρι τώρα έχει γίνει πολύς λόγος για δευ­τε­ρεύ­ο­ντα θέ­μα­τα. Εντού­τοις, κα­τέ­λη­ξε, δεν πρέ­πει να ανα­μέ­νε­ται ότι τη Δευ­τέ­ρα θα λυ­θούν όλα τα προ­βλή­μα­τα.

Τα ελ­λη­νι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος θέ­μα­τα που κυ­ριαρ­χού­σαν το πρωί της Τε­τάρ­της στο Βε­ρο­λί­νο ήταν δύο:

Πρώ­τον, η πρω­το­βου­λία του προ­έ­δρου του Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­λαντ Τουσκ να ορ­γα­νώ­σει μια έκτα­κτη συ­νά­ντη­ση κο­ρυ­φής για την Ελ­λά­δα με συμ­με­το­χή, δίπλα στον κ.Τσί­πρα, των κο­ρυ­φαί­ων ηγε­τών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, με­τα­ξύ των οποί­ων η κ.Μέρ­κελ, ο γάλ­λος πρό­ε­δρος Φραν­σουά Ολάντ και ο πρό­ε­δρος της Κο­μι­σιόν Ζαν-Κλωντ Γιούν­κερ με στόχο την απο­τρο­πή της απει­λού­με­νης στά­σης πλη­ρω­μών εκ μέ­ρους της Αθή­νας.

Δεύ­τε­ρον, οι επα­νορ­θώ­σεις. Το μέχρι τώρα αρ­ρα­γές γερ­μα­νι­κό μέ­τω­πο κατά της κα­τα­βο­λής του δεί­χνει τις πρώ­τες ση­μα­ντι­κές ρωγ­μές. Υπέρ της κα­τα­βο­λής τάσ­σο­νται τώρα, δίπλα στο κόμμα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης Die Linke (Η Αρι­στε­ρά) ση­μαί­νο­ντα στε­λέ­χη των Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τών, όπως ο αντι­πρό­ε­δρος του κόμ­μα­τος Ράλφ Στέ­γκνερ και των Πρά­σι­νων, όπως ο πρώην υπουρ­γός πε­ρι­βάλ­λο­ντος Γιούρ­γκεν Τρι­τίν. «Η Γερ­μα­νία δεν μπο­ρεί να αρ­νεί­ται την ιστο­ρι­κή της ευ­θύ­νη» είπε ο τε­λευ­ταί­ος. Η πρό­τα­σή του: Η δη­μιουρ­γία ενός πα­ρό­μοιου ιδρύ­μα­τος με εκεί­νο που απο­ζη­μί­ω­σε προ δω­δε­κα­ε­τί­ας πε­ρί­που τα εκα­τομ­μύ­ρια σκλά­βων ερ­γα­σί­ας και έφερε το όνομα «Μνήμη, Ευ­θύ­νη, Μέλ­λον».

Αλλά ρωγ­μές ση­μειώ­νο­νται και εντός του χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος. Ο εκ­πρό­σω­πος του σε θέ­μα­τα εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής Ρό­ντε­ριχ Κί­ζε­βέ­τερ θε­ω­ρεί τώρα πι­θα­νή μια συμ­φω­νία του Βε­ρο­λί­νου με την Αθήνα να το ίδιο θέμα. Νο­μι­κά, λέει, η Γερ­μα­νία δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να κα­τα­βά­λει επα­νορ­θώ­σεις, ηθικά και ιστο­ρι­κά όμως, η κα­τα­βο­λή τους είναι επι­βε­βλη­μέ­νη – όχι βέ­βαια με δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια, αλλά με την ενί­σχυ­ση του γερ­μα­νο­ελ­λη­νι­κού «τα­μεί­ου του μέλ­λο­ντος, που προ­ω­θεί το διά­λο­γο της κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών των δυο χωρών. Το τα­μείο αυτό, που ιδρύ­θη­κε το 2014, προ­βλέ­πε­ται να λει­τουρ­γή­σει μέχρι το 2017. Ο μέχρι τώρα προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του: Λίγα εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.