ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π. Κουρουμπλής: Αύξηση φόρων σε ποτά, τσιγάρα για κάλυψη αναγκών στην Υγεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσιγάρα λεφτά

Σχέ­διο για την αύ­ξη­ση των φόρων σε ποτά και τσι­γά­ρα εξε­τά­ζει το υπουρ­γείο Υγεί­ας, προ­κει­μέ­νου να κα­λύ­ψει ανά­γκες στον χώρο της Υγεί­ας. Αυτό απο­κά­λυ­ψε ο υπουρ­γός Υγεί­ας κ. Πα­να­γιώ­της Κου­ρου­μπλής -σε ρα­διο­φω­νι­κή του συ­νέ­ντευ­ξη- διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι τα έσοδα από την πρό­σθε­τη φο­ρο­λό­γη­ση ποτών και τσι­γά­ρων θα κα­τευ­θυν­θούν στην Υγεία. Το υπουρ­γείο Υγεί­ας μόνο από τον φόρο κα­πνού -από τον οποίο το κρά­τος ει­σπράτ­τει ετη­σί­ως πάνω από 3 δισ. ευρώ- διεκ­δι­κεί ποσό με­τα­ξύ 200 και 300 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, προ­κει­μέ­νου να μειώ­σει τη συμ­με­το­χή όσων έχουν χα­μη­λά ει­σο­δή­μα­τα στα φάρ­μα­κα.

Ωστό­σο, κα­πνο­βιο­μη­χα­νί­ες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην ελ­λη­νι­κή αγορά έχουν ήδη εκ­φρά­σει την αντί­θε­σή τους σε τέ­τοια μέτρα υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως αύ­ξη­ση των φόρων θα έχει τα αντί­θε­τα από τα προσ­δο­κώ­με­να απο­τε­λέ­σμα­τα. Η κα­τά­στα­ση, όπως ανα­φέ­ρουν, είναι ήδη ασφυ­κτι­κή, καθώς η κα­τα­νά­λω­ση την πε­ρί­ο­δο 2009-2013 έχει υπο­χω­ρή­σει κατά 36% σε όγκο και 52% σε αξία, ενώ οι πω­λή­σεις στο λα­θρε­μπό­ριο από 5% εκτι­μά­ται ότι πλέον φθά­νουν στο 22% της συ­νο­λι­κής αγο­ράς κα­πνι­κών.

Επι­βά­ρυν­ση

Σή­με­ρα η συ­νο­λι­κή φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση στα τσι­γά­ρα πλη­σιά­ζει το 86% τη μέσης λια­νι­κής τιμής, ενώ στο λε­πτο­κομ­μέ­νο καπνό (στρι­φτά τσι­γά­ρα) ξε­περ­νά το 92%. Από την άλλη πλευ­ρά, οι φόροι από τα κα­πνι­κά πα­ρα­μέ­νουν μια τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες πηγές εσό­δων για τη χώρα. Συ­γκε­κρι­μέ­να, το 2013 δια­μορ­φώ­θη­καν σε πε­ρί­που 3,2 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ το 2012 και 3,8 δισ. ευρώ το 2011.

Την ίδια στιγ­μή, σύμ­φω­να με έρευ­να του ΙΟΒΕ που πα­ρου­σιά­στη­κε πρό­σφα­τα, το διά­στη­μα 2009-2013 οι δια­φυ­γό­ντες φόροι από τα κα­πνι­κά ξε­πέ­ρα­σαν τα 2 δισ., ενώ για το 2014 εκτι­μά­ται ότι θα υπερ­βούν τα 700 εκατ. ευρώ, το με­γα­λύ­τε­ρο ποσό που κα­τα­γρά­φη­κε τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

Στο με­τα­ξύ, κατά τις χθε­σι­νές δη­λώ­σεις του, ο υπουρ­γός προ­α­νήγ­γει­λε προ­σλή­ψεις στον τομέα της Υγεί­ας το αμέ­σως επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα, καθώς και την πρό­σλη­ψη με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου εκ­παι­δευό­με­νων νο­ση­λευ­τών οι οποί­οι μέχρι να διο­ρι­στούν κα­νο­νι­κά, θα δου­λεύ­ουν απο­κτώ­ντας προ­ϋ­πη­ρε­σία και εμπει­ρία, θα αμεί­βο­νται με τον βα­σι­κό μισθό και θα έχουν ασφά­λι­ση.

Προ­σλή­ψεις

Όπως είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, «βε­βαί­ως και θα γί­νουν προ­σλή­ψεις, το σύ­στη­μα έχει κα­ταρ­ρεύ­σει και λόγω των πε­ρι­κο­πών σε ερ­γα­ζο­μέ­νους που έγι­ναν τα τε­λευ­ταία χρό­νια και λόγω της συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης άλλων». Και διευ­κρί­νι­σε: «Δεν ψά­χνου­με για χα­μά­λη­δες, αυτός ο νέος κό­σμος αντί να κά­θε­ται, θα προ­σφέ­ρει μέχρι να διο­ρι­στεί κα­νο­νι­κά». Επί­σης, ο κ. Κου­ρου­μπλής γνω­στο­ποί­η­σε ότι θα ζη­τή­σει σύ­ντο­μα από τον πρω­θυ­πουρ­γό να κα­θο­ρί­σει μία ει­δι­κή συ­ζή­τη­ση για τα θέ­μα­τα της υγεί­ας στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο.

Ημε­ρη­σία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.