Τοπικές Ειδήσεις

Απηλλάγησαν αντιδήμαρχος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούμενοι για τα στοιχεία της Δ.Ε.Α. Αρχαγγέλου!!

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, με ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε, ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, κ. Εμμ. Παϊτάκης και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ν. Τσουκαλάς, που βρέθηκαν κατηγορούμενοι μετά από αναφορά του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επαυσε οριστικά η δίωξη για υπεξαγωγή εγγράφων εις βάρος του κ. Αντωνίου Παγκά καθώς διαπιστώθηκε ότι το τυχόν αδίκημα τελέστηκε την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Κατηγορήθηκαν ειδικότερα για το ό,τι ως υπεύθυνοι για την συγκέντρωση και αποστολή στοιχείων στην υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βαρυνόμενοι να λαμβάνουν κάθε νόμιμο μέτρο για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η υποχρέωση φύλαξης, διατήρησης και υποβολής στην υπηρεσία επιτρόπου όλων των παραστατικών στοιχείων προηγούμενων διαχειρίσεων, τα οποία συνέχονται ούτως ή άλλως με τις επόμενες διαχειριστικές περιόδους, να παρακώλυσαν τον κατασταλτικό έλεγχο και τον καταλογισμό ελλειμμάτων στους δημόσιους υπόλογους.
Ποιος έλεγχος όμως ήταν αυτός;
Εφέροντο ειδικότερα να μην παρέδωσαν στην υπηρεσία επιτρόπου στοιχεία που τους ζητήθηκαν γύρω από την διαχείριση της Δηµοτική Επιχείρηση Τουρισµού – Αθλητισµού – Πολιτισµού – Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης Δήµου Αρχαγγέλου (Δ.Ε.Α.)», για τα οικονομικά έτη 2007 – 2010, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκε εξ ολοκλήρου στον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου ήτοι αντίγραφα απολογισμού ή ισολογισμού, συνοδευόμενο από σχετικές εκθέσεις και πράξεις αρμοδίων οργάνων, εκθέσεις των ορκωτών λογιστών-ελεγκτών, χρηματικά εντάλματα πληρωμής και τα γραμμάτια είσπραξης, τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και της δημαρχιακής επιτροπής κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα, με πλήρη στοιχεία καθώς και κατάσταση των υπολόγων με την πράξη ανάθεσης καθηκόντων σε αυτούς και την οικεία βεβαίωση ανάληψης υπηρεσίας, ταμειακό απολογιστικό πίνακα, βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος όπου κατατίθενται χρήματα διαθέσιμα από τους ανωτέρω οργανισμούς και τα νομικά τους πρόσωπα για το χρηματικό υπόλοιπο κατά την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους καθώς και αντίγραφα των κινήσεων των λογαριασμών αυτών, τελική κατάσταση του λογαριασμού χρηματικής διαχείρισης και ανάλυσης του χρηματικού υπολοίπου σε μετρητά και αντίτιμα κ.α.
Τα ανωτέρω στοιχεία ήταν αναγκαία προκειμένου να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έκτακτος διαχειριστικός κατασταλτικός έλεγχος της εταιρείας… Θυμίζουμε ωστόσο ότι η περιβόητη υπόθεση του «χαμένου σκληρού δίσκου» της εταιρείας άρχισε να ερευνάται από την Εισαγγελική Αρχή την 12η Φεβρουαρίου 2012, μετά από αυτεπάγγελτη επέμβαση του τότε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από δημόσιους λειτουργούς μετά από δημόσιες καταγγελίες για την «εξαφάνιση» του σκληρού δίσκου του λογιστηρίου της αµιγούς Δηµοτικής Επιχείρησης του πρώην Δήµου Αρχαγγέλου.
5 χρόνια μετά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο καθόσον οι λογιστικές πραγματογνωμοσύνες που παραγγέλθηκαν για να αποτυπωθεί η οικονομική διαχείριση της επιχείρησης, έπεσαν στο «κενό», ελλείψει σχετικών στοιχείων!
Σύµφωνα µε τον Κώδικα Δήµων και Κοινοτήτων η ανωτέρω επιχείρηση όφειλε να είχε µετατραπεί µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2010 σε κοινωφελή επιχείρηση.
Την 26η Μαΐου 2011 ο τότε γενικός γραµµατέας της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου εξέδωσε τη σχετική απόφαση και διέταξε ταυτόχρονα την εκκαθάρισή της.
Την 21η Ιουνίου 2011 το δηµοτικό συµβούλιο Ρόδου, σε τακτική του συνεδρίαση, αποφάσισε οµοφώνως (οι δηµοτικοί σύµβουλοι της παράταξης Χατζηµάρκου είχαν αποχωρήσει), να αναθέσει την εκκαθάρισή της στους οικονοµολόγους κ.κ. Βασίλειο Παπαβασιλείου και Λίνα Παπατσή.
Οι τελευταίοι επεδίωξαν να αναλάβουν καθήκοντα πλην όµως διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ισολογισµός εκκαθάρισης για την οικονοµική διαχείριση του 2010 µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να εκδώσουν ισολογισµό έναρξης της εκκαθάρισης και όταν ζήτησαν στοιχεία από τον λογιστή (εξωτερικό συνεργάτη) της εταιρείας, τους δηλώθηκε ότι δεν υπήρχαν.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που περιελάµβανε τα οικονοµικά στοιχεία και το πρόγραµµα λογιστηρίου της, ο οποίος βρισκόταν στα γραφεία της ΔΕΥΑ, δεν ξεκινούσε και τότε µε τη συνδροµή της υπηρεσίας µηχανογράφησης διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οι σκληροί δίσκοι.
Οι δύο εκκαθαριστές αποφάσισαν να υποβάλουν την παραίτησή τους αφού ενηµέρωσαν τους αρµόδιους της δηµοτικής αρχής. Ανάλογη τύχη είχε εξάλλου και η πειθαρχική δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στο τμήμα πληροφορικής του Δήμου Ρόδου για την υπόθεση της «εξαφάνισης» του σκληρού δίσκου.
Από την πειθαρχική έρευνα προέκυψε ότι ο επίμαχος σκληρός δίσκος είχε εγκατασταθεί χρησιμοποιείται στο γραφείο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου!!
Από την έρευνα που διενήργησε πραγματογνώμονας σε δίσκο που κατασχέθηκε από δημοτική αποθήκη στον Αρχάγγελο δεν κατέστη δυνατή η ανάκτηση στοιχείων.
Και πλέον υπόλογοι εφέροντο εκείνοι που ούτως ή άλλως δεν μπορούσαν να βρούν τα αιτούμενα από το Ελεγκτικό Συνέδριο στοιχεία αν και είχαν ορίσει υπάλληλο που παρέδωσε όσα στοιχεία είχαν βρεθεί!!!
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Χαλκιάς και Στέργος Λεβέντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου