Ειδήσεις

Με νέα όπλα η μάχη κατά της παιδικής πορνογραφίας

Αποφασιστικό χτύπημα στην παιδική πορνογραφία και στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών φιλοδοξεί να επιφέρει νομοσχέδιο που επιβάλλει στους δράστες αυστηρές ποινές, «μπλοκάροντας» και απενεργοποιώντας ιστοσελίδες, απειλώντας με λουκέτο και εξοντωτικά πρόστιμα εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. κατασκηνώσεις, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.λπ.).

Στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου αντιμετωπίζονται όλα τα νέα τεχνολογικά μέσα διάδοσης (Διαδίκτυο, κινητά κ.λπ.), ενώ αξιοποιούνται και όλα τα σύγχρονα μέσα (καταγραφή με κάμερες ήχου- εικόνας, άρση απορρήτου κ.λπ.), ενώ εισάγονται και νέες μορφές αδικημάτων όπως έχουν καταγραφεί διεθνώς και καταγράφονται στο πλαίσιο συμμόρφωσης σε κοινοτική οδηγία.

Στο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προβλέπεται η καταπολέμηση της παραγωγής και διακίνησης πορνογραφικού υλικού με κάθε τεχνολογικό μέσο, καθώς προβλέπεται ποινή φυλάκισης 2-5 χρόνια και πρόστιμο 30.000 – 300.000€, που αν γίνεται κατ’ επάγγελμα, ή συνήθεια, ή με εκμετάλλευση ανάγκης, ασθένειας (π.χ. διανοητικής, ψυχικής) τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 ετών (και πρόστιμο 100.000 – 500.000€). Σε περίπτωση που οι πράξεις είχαν αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη επιβάλλεται κάθειρξη 10-20 ετών (και ισόβια σε περίπτωση θανάτου).

Παράλληλα τιμωρείται για πρώτη φορά η εν γνώσει θέαση παιδικού πορνογραφικού υλικού (όταν γίνεται με αντίτιμο ή κατά συνήθεια) με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο (φυλάκιση 1-5 ετών).

Προβλέπεται νέο αδίκημα που αφορά σε «πορνογραφικές παραστάσεις». Ετσι όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο να συμμετάσχει σε πορνογραφική παράσταση (είτε «live» π.χ. σε μία βίλα είτε με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, π.χ. «Skype»), ή διοργανώνει μια τέτοια παράσταση τιμωρείται με κάθειρξη μεγαλύτερη των 10 ετών (ή με ποινές κυμαινόμενες ανάλογα με την ηλικία των ανηλίκων).

Ακόμα βαρύτερες ποινές απειλούνται όταν ο ανήλικος συμμετείχε με εξαναγκασμό, άσκηση βίας ή για οικονομικό όφελος. Η πράξη τιμωρείται ακόμα και αν δεν υπήρξε άμεση προσωπική επικοινωνία με τον εκτιθέμενο ανήλικο, ενώ τιμωρείται και ο θεατής (έναντι αντιτίμου) μιας τέτοιας παράστασης με φυλάκιση 2-5 ετών.

Ιδιες ποινές αντιμετωπίζουν και όσοι ψάχνουν παιδιά μέσω Η/Υ, κινητών κ.λπ. με στόχο την αποπλάνηση και πορνογραφία, απειλούμενοι και με πρόστιμα 50.000 – 200.000€.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να θεωρείται τόπος τέλεσης των αδικημάτων η Ελλάδα για να χτυπήσει φαινόμενα στο Διαδίκτυο, επεκτείνοντας την εφαρμογή της αυστηρής νομοθεσίας και για θύματα στο εξωτερικό. Παράλληλα, «παγώνει» την παραγραφή στα αδικήματα πορνογραφικών παραστάσεων και προσέλκυσης ανηλίκων για γενετήσιους λόγους, για να μπορούν να καταγγέλλονται και μετά την ενηλικίωση ενός παιδιού.

Με νέο αδίκημα και ποινές 1-5 ετών απειλείται όποιος εξαναγκάζει ανήλικο να παρακολουθήσει μία συνουσία (και ακόμα αυστηρότερα μια γενετήσια κακοποίηση) γιατί προκαλεί βλάβη στην ψυχική υγεία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου