Τοπικές Ειδήσεις

Αρχισαν στη Ρόδο οι αφίξεις αλλοδαπών εργαζομένων – Από τις Φιλιππίνες οι 100 πρώτοι

Με 100 άτομα από τις Φιλιππίνες άνοιξε η διαδικασία των προσλήψεων στον τουρισμό από τρίτες χώρες στη Ρόδο όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα 100 άτομα από τις Φιλιππίνες θα καλύψουν ανάγκες μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την εισαγωγή κι άλλων εργαζομένων από τη συγκεκριμένη χώρα και για άλλα ξενοδοχεία της Ρόδου προκειμένου να καλυφθούν βασικές ειδικότητες, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας και του σέρβις αλλά και σε βοηθητικές.
Οι Φιλιππίνες, μέσω των διακρατικών συμφωνιών, φαίνεται πως έρχονται φέτος πρώτες σε προτίμηση στους εργοδότες για την κάλυψη των κενών θέσεων και ακολουθούν το Πακιστάν και η Αίγυπτος.
Τα εργατικά χέρια από τρίτες χώρες είναι μονόδρομος και για τη Ρόδο αφού παρά τις προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες με ντόπιο εργατικό δυναμικό αλλά και Ελληνες εργαζόμενους από άλλες περιοχές της χώρας, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.
Η αύξηση των κλινών και η λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων για τη σεζόν του 2024 στη Ρόδο, επιτείνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο από την περίοδο του Covid και αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο που κλυδωνίζει τον τουρισμό.
Οι περισσότερες κενές θέσεις εντοπίζονται στις ειδικότητες καμαριέρας, σερβιτόρου και βοηθού σερβιτόρου, υποδοχής, λαντζέρη, μάγειρα και βοηθού μάγειρα, συντηρητών και βοηθητικού προσωπικού ενώ μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στην κάλυψη θέσεων διοικητικού προσωπικού που δεν μπορούν όμως να καλυφθούν από τρίτες χώρες γι΄αυτό και καταγράφεται μια υπερπροσπάθεια για «μετεγγραφές» με δελεαστικά πακέτα προσφορών στον συγκεκριμένο τομέα.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φτάνουν, σταδιακά και οργανωμένα μέσω των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών, στη Ρόδο εργαζόμενοι από τρίτες χώρες που θα καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών για εργατικό δυναμικό καθώς εκτιμάται ότι και φέτος οι κενές θέσεις κυμαίνονται από 2.500 έως 3.500.
Ηδη, οι διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση των στελεχών που ανταποκρίθηκαν υπέρ το δέον στις απαιτητικές συνθήκες έχουν ξεκινήσει καθώς οι προσφορές για «μετεγγραφές» που συνοδεύονται από δελεαστικές οικονομικές προτάσεις φέτος έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», περίπου 2.000 με 2.500 θέσεις εργασίας κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες έμειναν το 2023 κενές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για ρεπό στους εργαζόμενους οι οποίοι οριακά αντεπεξήλθαν στις απαιτήσεις προερχόμενοι μάλιστα από την πολύ δύσκολη σεζόν του 2022 που οι κενές θέσεις έφτασαν μέχρι και τις 5.000!
Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας και οι υπερωρίες οδήγησαν και φέτος πολλούς εργαζόμενους σε υπερκόπωση και σε αναρρωτικές άδειες αφού οι περισσότεροι εργάζονται αδιάκοπα από τον Μάιο σε ρυθμούς καλοκαιριού και χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια, σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
Το βέβαιο είναι πως το εξουθενωμένο από τις προηγούμενες χρονιές προσωπικό είναι αδύνατον να εργαστεί με τους ίδιους ρυθμούς και φέτος. Επιπλέον, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που θα λειτουργήσουν φέτος στο νησί, θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Οι 2.000 εργαζόμενοι που ήρθαν πέρυσι έπειτα από τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Ξενοδόχων στη βόρεια Ελλάδα, έλυσαν ένα μέρος μόνο του προβλήματος. Τα κενά όμως σε θέσεις μαγείρων, σερβιτόρων, λαντζέρηδων, καμαριερών, ναυαγοσωστών και ειδικοτήτων βοηθητικού προσωπικού δεν καλύφθηκαν στο σύνολό τους προκαλώντας δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις.
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ακόμα και στα τελευταία προ πανδημίας χρόνια, όμως οξύνθηκε στην διετή περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ειδικά στα νησιά.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.
Σε αυτά τα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», 100 περίπου εργαζόμενοι απασχολήθηκαν πέρυσι σε ξενοδοχεία κυρίως της νότιας Ρόδου προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές -στην πλειονότητά τους άνδρες- οι οποίοι κάλυψαν κενές θέσεις στην εστίαση και στην καθαριότητα.
Οι προερχόμενοι από τρίτες χώρες, όπως επιτρέπει η σχετική νομοθεσία, απασχολούνται κυρίως ως καμαριέρηδες, λαντζέρηδες, κηπουροί καλύπτοντας θέσεις βοηθητικού προσωπικού.
Το ίδιο συνέβη με τις θέσεις που κάλυψαν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης -κυρίως στη λάντζα- αθίγγανοι μόνιμοι κάτοικοι της Ρόδου που ανήλθαν σε περίπου 100 άτομα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου