Αθλητικά

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά κρούει ο Παναγιώτης Καρίκης

Οι απροσδιόριστες, σε κάθε περίπτωση δε πολύπλευρες και σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το lockdown για τα παιδιά που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού συνεχίζουν να προβληματίζουν έντονα τους προπονητές. Ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώτης Καρίκης, τεχνικός του Ευκλή και καθηγητής φυσικής αγωγής, με σημαντική εμπειρία στην ενασχόλησή του με τις αναπτυξιακές ηλικίες.
Η τοποθέτησή του στη «δσπορ» προδίδει τη βαθιά ανησυχία του για τα σημάδια που θα αφήσει το «λουκέτο» διαρκείας στα παιδιά, σε μία χώρα που πανευρωπαϊκά κατατάσσεται στις πέντε με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και όπως υπογραμμίζει, εφόσον το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων δεν επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο, είναι απαραίτητο στις αρχές Φεβρουαρίου να επανεκκινήσει ο ομαδικός αθλητισμός, αρχικά για τους μικρούς αθλητές ηλικίας έως και δώδεκα ετών. Η δήλωση του Παναγιώτη Καρίκη:
«Εννοείται ότι σεβόμαστε όλες τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, όμως ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχουν κι άλλα μέρη της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού που πρέπει να δούμε, όπως είναι η φυσική κατάσταση και η ψυχολογία των παιδιών.
Προπονητικά υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν μείνει πίσω λόγω της πολύμηνης αποχής από την αθλητική δραστηριότητα.
Ένα άλλο κομμάτι που εντάσσεται στη φυσιολογία του ανθρώπου είναι η αύξηση του λίπους, που επιφέρει η καθιστική ζωή.
Γνωρίζουμε από στατιστικές έρευνες, πως η Ελλάδα βρίσκεται πανευρωπαϊκά στις πρώτες θέσεις σε παιδική παχυσαρκία και αναφέρομαι στην προ κορωνοϊού εποχή.
Άρα, κατά την περίοδο της πανδημίας, που η καθιστική ζωή έχει κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, το ήδη μεγάλο πρόβλημα καθίσταται εκρηκτικό.
Η ενασχόληση με τους υπολογιστές και την τηλεόραση προσθέτει ώρες στον καναπέ, κάτι που συνεπάγεται την αύξηση του λιπώδους ιστού και κατά συνέπεια, την εκτόξευση της παιδικής παχυσαρκίας.
Στο κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού ως ποδοσφαιριστή, θα δημιουργηθούν κενά, διότι είναι απαραίτητο να ακολουθείται ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός, ο οποίος εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχει μείνει στάσιμος.
Το ερωτηματικό για την επάνοδό μας στα γήπεδα, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να καλύψουν οι προπονητές το παραπάνω κενό, είναι μεγάλο και θα πρέπει να αναζητήσουμε από τώρα τις πιθανές λύσεις.
Θεωρώ πως εφόσον λειτουργήσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες, στις αρχές του επόμενου μήνα θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι αθλητικές ακαδημίες για παιδιά ως και δώδεκα ετών, δηλαδή για παιδιά έως και την έκτη δημοτικού, εννοείται με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου