Ειδήσεις

Αρχισε η λήψη καταθέσεων για το «λουκέτο» στην Τράπεζα Δωδ/σου

Mε τη λήψη καταθέσεων από τους Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Β. Υψηλάντη, Μ. Κόνσολα, Μίκα Ιατρίδη και Δημ. Γάκη, ξεκίνησε χθες από την Πταισματοδίκη Ρόδου κ. Αικ. Γαλάνη, η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποφάσισαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημ. Κρεμαστινός αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες και θα καταθέσει, εκτός απροόπτου, την 27η Ιανουαρίου 2014.
Θυμίζουμε ότι οι πέντε Βουλευτές προτάθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης, μεριδιούχοι.
Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της.
Ο κ. Κόνσολας, που κατέθεσε πρώτος, επεσήμανε ότι ως πολίτης στήριξε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του το εγχείρημα και ως Βουλευτής μετείχε και για λόγους συμβολικούς στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Τόνισε ότι με τη διοίκηση της τράπεζας είχε δύο φορές θεσμική συνεργασία, μια μετά την εκλογή του και μια δεύτερη λίγες ώρες πριν την ανάκληση της άδειας, όταν, σε συνάντηση που είχε στη Βουλή, επεδίωξε να ανατρέψει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος με παρέμβασή του με τους υπόλοιπους Βουλευτές προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε πιο πέρα ότι η τράπεζα υπηρετούσε και εθνικούς σκοπούς εξυπηρετώντας τους κατοίκους των ακριτικών, απομακρυσμένων νησιών, ενώ αποτελούσε και ένα στρατηγικό αναπτυξιακό εργαλείο για τους Δωδεκανήσιους.
Δεύτερος κατέθεσε ο κ. Γάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι ενώ στις συστημικές τράπεζες δόθηκε η δυνατότητα να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου και ενισχύθηκαν με κονδύλια της ανακεφαλαιοποίησης, στην Τράπεζα Δωδεκανήσου η πολιτική ήταν ιδιαίτερα αυστηρή αφού αναγκάστηκε να συγκεντρώσει το 100% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Γάκης εγχείρησε και τα πρακτικά της προχθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε και το θέμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου μετά από τοποθέτησή του (βλέπε επ’ αυτού σελ. 6). Επεσήμανε ότι η πώληση στην Alpha Bank της τράπεζας έγινε σε αξία μικρότερη των περιουσιακών της στοιχείων.
Η κ. Ιατρίδη στην κατάθεση που έδωσε, μετά τον κ. Γάκη, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από την ανακεφαλαιοποίηση των 50 δισ. δεν δόθηκε ούτε ένα σεντ στις Συνεταιριστικές Τράπεζες ενώ ενισχύθηκαν δεόντως οι συστημικές. Τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και οι “Ανεξάρτητοι Ελληνες” κι άλλα κόμματα είχαν ζητήσει να ληφθούν ανάλογα μέτρα. Χαρακτήρισε δε λανθασμένη και καταστροφική για την τοπική οικονομία την απόφαση για την ανάκληση της άδειας της τράπεζας.

Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στις προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με τους συναδέλφους του για την πολιτική διευθέτηση του θέματος και στην αδυναμία οποιασδήποτε παρέμβασης στην ανεξάρτητη αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος, που είχε λάβει τις αποφάσεις της. Τόνισε ότι τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψιν είχαν τεθεί από τη νομισματική αρχή και ότι ενώ υπήρχε αντίθετη γνώμη, δεν εισακούστηκε.
Για την προσεχή εβδομάδα έχουν κληθεί για να καταθέσουν σχετικά οι κ.κ. Γεώργιος Φρόνας, πρόεδρος, Κωνσταντίνος Κωσταρίδης, Α’ αντιπροέδρος, και Αντ. Μαγκαφάς, γενικός διευθυντής.
Οι ανωτέρω έχουν κληθεί να προσκομίσουν και όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα και εν συνεχεία θα κληθούν σε ανωμοτί κατάθεση, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Προβόπουλος και τα μέλη της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
Με αφορμή τα όσα κατέθεσε ο κ. Προβόπουλος προχθές ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες ο οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου κ. Παντελής Γεωργάκης, δήλωσε χθες στη “δημοκρατική”, τα ακόλουθα:
“Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Προβόπουλου στην Βουλή για τους λόγους που έκλεισαν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεν αφορούν στην Τράπεζα Δωδεκανήσου. Το διευκρίνισε χονδρικά και ο ίδιος, λέγοντας ότι δεν αφορούν σε όλες τις Τράπεζες τα παραδείγματά του, αφήνει όμως γενικώς υπονοούμενα, που κάλλιστα μπορούν να εκλειφθούν ότι αφορούν την οποιαδήποτε Τράπεζα.
Δε μπορεί όμως να «τσουβαλιάζονται» όλες οι Τράπεζες και να χαρακτηρίζονται όμοια.
Ποια κομματική εξάρτηση είχε η Τράπεζα, από πού προέκυψε; Αυτά τα πράγματα δεν κρύβονται και οι Δωδεκανήσιοι γνωρίζουν καλά ότι διαχρονικά οι διοικήσεις της Τράπεζας ήταν απολιτικές.
Πότε έγινε έστω και προφορική νύξη για την επάρκεια του στελεχιακού δυναμικού της; Αντίθετα τα σχόλια της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν πάντα θετικά για τα επιτελικά στελέχη της Τράπεζας. Προβλήματα που αντιμετώπιζε η Τράπεζα της Ελλάδος με άλλες Συνεταιριστικές Τράπεζες δεν μπορούν να αποδιδονται απερίσκεπτα σε όλες.
Όσον αφορά στο σύστημα πελατειακών σχέσεων, αν εννοεί την προσωπική σχέση που είχαμε ως Τράπεζα με τους 7.000 δανειολήπτες μας, αποδεκτό. Αν εννοούσε όμως ευνοϊκή μεταχείριση, ούτε ποτέ υπήρξε, ούτε φυσικά προέκυψε τέτοιο θέμα από τους πολυάριθμους ελέγχους που έχει κάνει η ΤτΕ στην Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Κριτικάρισε τις τοπικές κοινωνίες που δεν έβαλαν στις αυξήσεις κεφαλαίων τα λεφτά που υπόσχονταν, δεν κριτίκαρε όμως το κράτος, που τις άφησε κεφαλαιακά απροστάτευτες σε μια οικονομία με διαρκή ύφεση, ούτε βέβαια τον εαυτό του για το σχέδιο ανάπτυξης της Συνεταιριστικής Πίστης, που έπρεπε να εκπονήσει και ποτέ δεν έκανε. Κρύφτηκε πίσω από νούμερα που ερμηνεύονται υποκειμενικά και δεν άσκησε τον ρόλο που έχει ως διαμορφωτής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, γι’ αυτό και η «λύπη» που εκφράζει για το κλείσιμο των Συνεταιρικών Τραπεζών, δεν γίνεται αποδεκτή”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου