Ρεπορτάζ

Ελλειψη πολιτισμού δείχνει η εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς

Γι ακόμη μια χρονιά, ο απολογισμός πεπραγμένων για το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου, έχει αρνητικό πρόσημο.
Αυτό υπογραμμίστηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ισότητας- Οικολογίας και Πρωτογενούς Τομέα κα Κική Πάττα – Αποστολίδη, η πρόεδρος της Φιλοζωικής κα Γιούλα Διμέλη και ο εθελοντής και μέλος της Φιλοζωικής κ. Γιώργος Κρητικός.
Ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσοι ασχολούνται εθελοντικά με την φροντίδα των αδέσποτων ζώων και των ζώων συντροφιάς, η κα Πάττα δήλωσε τα εξής:
«Οι εθελοντές στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες του Δήμου Ρόδου. Κλείνοντας αυτή τη χρονιά, προσπαθήσαμε μέσω της δημοτικής αρχής, να αλλάξουμε κάποια πράγματα, τόσο σε ό,τι αφορά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου όσο και στην κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα τα οποία εντοπίζονται είτε στον δρόμο, είτε σε διάφορους χώρους, εγκαταλελειμμένα. Εκτός από την προγραμματική σύμβαση που έχουμε συνάψει με κτηνίατρο για τα αδέσποτα ζώα που βρίσκουμε τραυματισμένα και ταλαιπωρημένα, και τις ταΐστρες που τοποθετήσαμε σε διάφορα σημεία, έχει σημασία να αναφέρουμε την καλή συνεργασία που έχουμε με τη Φιλοζωική Ρόδου καθώς στέκεται δίπλα μας σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του Κυνοκομείου. Ένας πολύ καλός συνεργάτης μας παραμένει ο κ. Γιώργος Κρητικός, ο οποίος είναι πάντα διαθέσιμος για να σώσει οποιοδήποτε ζώο έχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια για να μεταφερθεί είτε στον κτηνίατρο, είτε στο Κυνοκομείο για περαιτέρω φιλοξενία. Στο χρόνο που πέρασε, η Φιλοζωική, προσπάθησε από την πλευρά της να προσφέρει ό,τι μπορούσε, καθώς οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για τη φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού ζώων (σκυλιών). Διαμορφώσαμε τον χώρο όπως μπορούσαμε ενώ μέσω του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στο Κυνοκομείο».
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε διάφορα αρνητικά και πικρόχολα σχόλια σε κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάποιοι ασκούν κριτική για τη διαχείριση που γίνεται.
«Υπάρχει επταμελής επιτροπή που ασχολείται με το Κυνοκομείο για τα έξοδα και την κατάσταση μέσα σ’ αυτό. Ειδικά για τις υιοθεσίες, θέλω να υπογραμμίσω πως τα ζώα που φιλοξενούνται στο Κυνοκομείο δεν μπορούν να μένουν εκεί μέχρι να πεθάνουν. Ένα ζώο δεν είναι αντικείμενο που το πετάμε όταν δεν μας αρέσει. Πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι πριν αγοράσουμε ένα ζώο συντροφιάς ή να πάρουμε ένα άλλο ζώο για κυνήγι και μετά να το εγκαταλείπουμε όπου βρούμε. Λυπάμαι πολύ για τα περιστατικά αυτά. Τα ζώα χρειάζονται στήριξη και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο με τις υιοθεσίες. Με τον νέο νόμο τα ζώα δεν θα παραμένουν στα κυνοκομεία».
Ο κ. Κρητικός ξεκαθάρισε πως η κατάσταση με τις εγκαταλείψεις ζώων σε διάφορους χώρους ή με τις κακοποιήσεις, δεν έχει αλλάξει αλλά παρουσιάζει τάσεις βελτίωσης. «Ευτυχώς, τα νέα παιδιά είναι πιο ευαισθητοποιημένα σε ό,τι αφορά σε τέτοιες καταστάσεις. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων της κακοποίησης και των εγκαταλείψεων, αφορά σε σκυλιά που τα έχουν κυνηγοί, οι οποίοι μετά από ένα χρονικό διάστημα (το διάστημα που τελειώνει το κυνήγι), δεν τα θέλουν και τα βρίσκουμε είτε δεμένα, είτε κακοποιημένα, είτε σε πολύ κακή κατάσταση, είτε ακόμη και μέσα στο δρόμο. Το Κυνοκομείο θα πρέπει να αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο ώστε τα ζώα που προέρχονται από διασώσεις και εγκαταλείψεις, να περιθάλπονται και μόλις είναι υγιή να επανεντάσσονται στον χώρο τους ή να υιοθετούνται. Είναι πάρα πολύ άσχημο να πιάνεις ένας υγιές ζώο εγκαταλελειμμένο και να το βάζεις σε ένα κλουβί. Εύχομαι να σταματήσει να γίνεται αυτό με τα ζώα».
Υπενθύμισε ότι υπάρχει σαφής νομοθεσία που αναφέρει ότι ένα ζώο πρέπει να έχει ηλεκτρονική σήμανση και βιβλιάριο υγείας. Συνεπώς, όσοι έχουν ζώα οφείλουν να τα φροντίζουν και σύμφωνα με τον νόμο, καλώντας τον κόσμο να επισκεφτούν το Κυνοκομείο, να δουν τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί και να τα υιοθετούν.
Μιλώντας η κα Διμέλη, απάντησε με στοιχεία στις επικρίσεις που δέχεται από μερίδα πολιτών μέσω των social media λέγοντας πως είναι στη διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται για την διαχείριση των χρημάτων και ξεκαθάρισε πως έχει ενημερώσει ήδη την εισαγγελία για τα σχόλια αυτά –αλλά δεν θα προσφύγει ακόμη στη δικαιοσύνη.
Όσον αφορά στις δωρεές, είπε τα εξής: «Κάποιοι ενοχλήθηκαν επειδή ζητούμε δωρεές. Αυτό γίνεται για κάποιες εξειδικευμένες ανάγκες, όπως σπιτάκια (αφού καθημερινά έχουμε εγκαταλείψεις ζώων και είναι αναγκαία), κουβέρτες για να προφυλάσσουμε τα ζώα από το κρύο και φάρμακα για κάποιες κλινικές ανάγκες που έχουν μερικά ζωάκια –όπως τα μικρά κουταβάκια ή τα άρρωστα σκυλάκια. Ειδικά κάποια φάρμακα και τροφές είναι για ζώα που είναι άρρωστα. Δεν τα χρησιμοποιούμε εμείς».
Τέλος, να σημειωθεί πως το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου ενώ έχει χωρητικότητα να φιλοξενήσει μέχρι 150 ζώα, αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 200 σκυλιά.
«Με τις νέες εγκαταστάσεις που θα γίνουν θα έχει σύγχρονες προδιαγραφές και θα προσπαθήσουμε όλοι να βοηθήσουμε τα εγκαταλελειμμένα ζώα. Περιμένουμε δύο οχήματα (το ένα θα είναι για πρώτες βοήθειες και το άλλο περισυλλογής)», κατέληξε η κα Διμέλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου