Ρεπορτάζ

«Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» συμπλήρωσε 20 χρόνια γεμάτα δράσεις για τον υπεύθυνο πολίτη

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Η ουσία της κοινωνίας βρίσκεται στον πολίτη, και πολίτης είναι τίτλος τιμής που αποδίδεται στον άξιο εκείνον που ενδιαφέρεται για τα κοινά, έχει κρίση, ελέγχει την εξουσία, μετέχει στις συνελεύσεις και στη λήψη των αποφάσεων.
Αυτά έγραψε ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά», απαξιώνοντας με τον τίτλο του «μετοίκου» όσους εντός της πόλεως, που τη χαρακτήρισε ως «την ύψιστη μορφή συμβίωσης», ζούσαν αδρανείς. Στη μετεξέλιξη της Αριστοτελικής προσέγγισης η κοινωνία των ανθρώπων, εντοπίζει την ουσία της στον υπεύθυνο πολίτη. Αυτό αποτελεί και την καρδιά της φιλοσοφίας που τα τελευταία 20 χρόνια καθοδηγεί τη λειτουργία του θεσμού «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο».
«Το ζητούμενό μας είναι οι πολίτες, η ενεργή τους δράση μέσα στην κοινωνία, η συνέργεια, η δικτύωση, η ισότητα, η αλληλοκατανόηση, η βιώσιμη ανάπτυξη και πολλά άλλα» περιέγραψε προς τη «δημοκρατική» ο διεθνολόγος και πρόεδρος του σωματείου «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» κ. Μιχαήλ Γ. Καβουκλής.
Η Ευρώπη, ως ιδέα μιας κοινωνίας ενωμένων πολιτών, βρίσκεται στο επίκεντρο του «Σπιτιού», το οποίο ως θεσμός ξεκίνησε αμέσως μετά τη λήξη του β’ παγκοσμίου πολέμου με πρώτο, τότε, στόχο την αποτροπή της επανάληψης ενός νέου πολέμου. Από τότε μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν δεκάδες τέτοια «Σπίτια» σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Διέδωσαν την ιδέα της στενότερης συνεργασίας των κρατών και στο πέρασμα των χρόνων οι στόχοι τους επετεύχθησαν. Κάποια από τα «Σπίτια της Ευρώπης» αδράνησαν, κάποια έκλεισαν, όμως συνολικά ο θεσμός δεν έπαψε ποτέ να προωθεί την ιδέα της κοινωνίας των ενεργών πολιτών. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200 «Σπίτια της Ευρώπης» ανά τον κόσμο, 78 από τα οποία σε 20 χώρες, πορεύονται ενωμένα μέσα από την EUNET. «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» θεωρείται ως ένα από τα πιο δραστήρια.
Μπολιάζοντας
τους νέους με ιδέες
«Στην καρδιά του ενδιαφέροντός μας βρίσκονται οι νέοι των ευρωμεσογειακών χωρών και η ανάγκη να μπολιαστούν με την ουσία που κρύβουν οι αξίες της κατανόησης και της ισότητας».
Για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» οργανώνει κάθε χρόνο στη Ρόδο ένα μεγάλο συνέδριο προσομοίωσης της λειτουργίας των περιφερειακών διεθνών οργανισμών. Πρόκειται για το “Rhodes Model Regional Co-operation” που όπως εξήγησε στη «δημοκρατική» ο κ. Μιχάλης Καβουκλής είναι μια «τακτική, μη επίσημη εκπαίδευση, προς μαθητές και φοιτητές – επίδοξους πολιτικούς επιστήμονες, νομικούς ή διπλωμάτες. Στη διάρκεια του «RhodesMRC» οι συμμετέχοντες νέοι καλούνται να εκπροσωπήσουν μια ξένη χώρα και να την υπερασπιστούν εντός ενός υποτιθέμενου Διεθνούς Οργανισμού. Για παράδειγμα, ένας νεαρός Έλληνας, να εκπροσωπήσει την Τουρκία, ή το αντίστροφο, ή ένας Γάλλος να υπερασπιστεί έναν Μαροκινό. Έτσι, μέσα απ’ αυτή την προσομοίωση επιτυγχάνεται κυρίως η κατανόηση της θέσης, αλλά και της συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι πολιτικοί των άλλων κρατών στις διεθνείς συνομιλίες. Επίσης, επιτυγχάνεται εκπαίδευση των νέων πάνω στον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οργανισμών».
Συμμετέχοντες στο «RhodesMRC» είναι νέοι από δύο ηλικιακές ομάδες. Στην πρώτη βρίσκονται οι ενήλικες 18 έως 28 ετών και στη δεύτερη οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 18 ετών. Μέσα από τα ετήσια Διεθνή Συνέδρια Προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών της Ρόδου έχουν μπολιαστεί με την ανάγκη της κατανόησης των λαών συνολικά 3.500 νέοι από 28 χώρες. Αρκετοί απ’ αυτούς σπούδασαν πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο και ήδη εργάζονται ως πολιτικοί επιστήμονες και διεθνολόγοι σε διάφορες θέσεις στην Ευρώπη.
Το 11ο «RhodesMRC» θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο κατά το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος του 2021 και παρά τον Covid-19 το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι μεγάλο.
Στη Ρόδο η επεξεργασία
των συμπερασμάτων
ερευνητικού προγράμματος
για τον Covid-19
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που οργανώνεται από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κροατία και την Ισπανία. Το πρόγραμμα έχει ως τίτλο ‘QuoVadis’ και μελετά την επιρροή που άσκησε η εξάπλωση του Covid19 στην κοινωνία των πολιτών της ευρωμεσογειακής συνεργασίας».
Συνολικά 42 χώρες λαμβάνουν μέρος στην έρευνα και πρόκειται για εκείνες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά και τις λοιπές χώρες της Ε.Ε.. Ο κ. Μιχάλης Καβουκλής αποκάλυψε στη ‘δ’ ότι η βασική επεξεργασία των αποτελεσμάτων θα γίνει στη Ρόδο, τον προσεχή Μάιο.
«Ως θεσμός δουλεύουμε με επίκεντρο τη Ρόδο, στηριζόμαστε στον αέρα του πολυπολιτισμικού της χαρακτήρα και ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τη διατήρησή του. Ανέκαθεν η Ρόδος αποτελούσε ένα διαπολιτισμικό κέντρο κι ένα σημείο συνάντησης – ειρηνικής συμβίωσης διαφόρων θρησκειών και το χαρακτηριστικό αυτό τής γνώρισμα μάς τροφοδοτεί με ιδέες, αλλά και το τροφοδοτούμε με δράσεις. Αυτό κάνουμε ως «Σπίτι» από το έτος 2000 και αυτό ήταν το όραμα των πρώτων προέδρων, κυριών Μαριλένας Σωκιανού και Άννας Χαρίτου, καθώς και των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων».
Για κάθε μία από αυτές τις έννοιες, διαπολιτισμικότητα, συνεργασία, κατανόηση – συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» έχει και από μία δράση. Μάλιστα, η συμμετοχή του στο διεθνές Ίδρυμα Anna Lindh έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη εργαλείο στην εργαλειοθήκη της ώθησης για συνεργασία μεταξύ των μελών της κοινωνίας των ανθρώπων.
Στροφή προς τη
βιώσιμη ανάπτυξη
Η υιοθέτηση «πρακτικών πράσινης ανάπτυξης» δεν είναι μόδα με εποχικές τάσεις και ημερομηνία λήξης. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο τρόπος για την από δω και πέρα ζωή.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο όρος ‘βιώσιμη ανάπτυξη’ εμπεριέχει ένα είδος επιχειρηματικού μοντέλου που στο πέρασμα των χρόνων αναπροσαρμόζεται και είναι διαρκώς βιώσιμο» περιγράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο». «Σε αυτή την πορεία των 20 χρόνων ως θεσμός έχουμε αναγνωρίσει και υλοποιήσει σειρά δράσεων, μία από τις οποίες περιελάμβανε την ευρωπαϊκή καταγραφή των πρακτικών που διατηρούν τον κόσμο στις αγροτικές περιοχές. Ο τρόπος εργασίας των ανθρώπων αυτών, το γεγονός ότι καταφέρνουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας με ήπιας μορφής δράσεις μέσα στο περιβάλλον που ζουν, αποτελεί το ζητούμενο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό θέλουμε να διαδώσουμε στην κοινωνία των πολιτών και κυρίως στους νέους αυτής της γενιάς».
Οι στόχοι του «Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο» για τα επόμενα χρόνια εξακολουθούν να έχουν ως επίκεντρο τον ‘υπεύθυνο πολίτη’, με τον οποίο θα συμπράξουν για την επίτευξη των 17 παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών: Εξάλειψη της φτώχειας, ανατροπή της κλιματικής αλλαγής, ευημερία των λαών, ειρήνη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο θεσμός «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ. Λειτουργεί ως Σωματείο, με διοικητικό συμβούλιο και είναι ανοικτό για όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου