Συνεντεύξεις

Γ. Mαυρωνάς: «Σε αυτή την κρίση που διανύουμε δεν πρέπει να υπάρχουν διχασμοί»

«Σε αυτή την κρίση δεν πρέπει να υπάρχουν διχασμοί, είμαστε όλοι μαζί και το ζητούμενο είναι πώς θα επιβιώσουν όλοι!»
Αυτό δηλώνει σήμερα στην «δ» ο δικηγόρος κ. Γιάννης Μαυρωνάς, δίνοντας αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τόσο για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τους εργαζόμενους. Έχει σημασία πάντως το γεγονός πως υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλες τις πλευρές για να μπορέσουν όλοι να αντέξουν αυτή την κρίση και κυρίως, το δεύτερο Lockdown.
Συνιστά επίσης σε όσους μπορούν, να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα επιχειρηματικά εργαλεία που υπάρχουν και να τα εκμεταλλευτούν γιατί είναι σημαντικές πηγές ενίσχυσης χρηματοδότησης.

• Κύριε Μαυρωνά, θα ήθελα να μας δώσετε μια αναλυτική εικόνα σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τόσο για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τους εργαζόμενους.
Αυτή την στιγμή, μπαίνοντας στο δεύτερο Lockdown–κάτι το οποίο δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα και σε τόσο αυστηρό πλαίσιο αλλά δυστυχώς, οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν- είναι πολύ κρίσιμο να ληφθεί όποιο μέτρο είναι δυνατό, προκειμένου να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι αλλά αι οι επιχειρήσεις που κλείνουν. Τα μέτρα είναι προς διάφορες κατευθύνσεις:

-Είναι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε ‘αναστολή’ εργασίας για όσο είναι κλειστή η επιχείρηση. Εδώ διακρίνουμε τους εργαζόμενους για τους οποίους τίθεται η σύμβασή τους σε αναστολή, επειδή η επιχείρηση όπου εργάζονται, κλείνει με κρατική εντολή αλλά κι εκείνους που μπαίνουν σε αναστολή, επειδή η επιχείρηση είναι στις πληττόμενες από την πανδημία. Εκεί έχουμε μία λίστα των επιχειρήσεων του Απριλίου 2020, η οποία, αναμένεται να εμπλουτιστεί.
-Τι σημαίνει αναστολή σύμβασης για τον εργαζόμενο. Είναι το επίδομα το οποίο δικαιούται το οποίο έχει ως βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ. Όμως, ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν από την αρχή του Νοεμβρίου (έκλεισαν από τις 7 του μήνα κι έπειτα) θα πάρουν αναλογία του ποσού όσο δηλ. κρατήσει το Lockdown. Ωστόσο, δεν χάνουν τις μέρες που έχουν εργαστεί. Το κράτος θα καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις ημέρες του μήνα τις οποίες θα είναι σε αναστολή. Άλλωστε, πάντα μάς απασχολεί τι γίνεται με την ασφάλιση του εργαζόμενου διότι έχουν προκύψει διάφορα θέματα. Π.χ. σε όσους επρόκειτο να βγουν σε σύνταξη το επόμενο έτος και άλλες περιπτώσεις που προκύπτουν συνεχώς και τόσο οι δικηγόροι όσο και το υπουργείο, προσπαθούμε να επιλύσουμε λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
• Μιλήστε μας και για την τηλεργασία.
Είναι ένα οριζόντιο μέτρο στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Το 50% των εργαζομένων (ίσως να αυξηθεί αυτό το ποσοστό που είναι υποχρεωτικό να τίθεται σε τηλεργασία). Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι η τηλεργασία αφορά όσους εργαζόμενους, η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Π.χ. εάν μία επιχείρηση έχει τεχνίτες και υπαλλήλους γραφείου, δεν θα τεθούν στο καθεστώς αυτό. Οι διαδικασίες δήλωσης όλων των διατυπώσεων υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο, μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ.
Να σημειώσουμε ότι συνεχίζει να τρέχει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που ήταν ένα παράλληλο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που μπορούν να βάζουν τους εργαζόμενους είτε σε εκ περιτροπής εργασία είτε σε μειωμένο ωράριο ενώ έχουμε και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Αυτό το κεφάλαιο είναι πολύ μεγάλο διότι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις για να λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο. Όσον αφορά το επίδομα για την αναστολή εργασίας προβλέπεται να δοθεί από τις 21 Δεκεμβρίου κι έπειτα. Εκεί όμως, έχουμε να περιμένουμε πάρα πολλά για την αγορά, για την οικονομία, για το πώς θα εξελιχθεί γενικότερα η κατάσταση. Όπως βλέπουμε, το δεύτερο Lockdown είναι αυστηρό. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταβάλει προσπάθειες να ανοίξουν τα καταστήματα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων κι έτσι θα δοθεί μία προσωρινή ‘τόνωση’ στην αγορά.
• Υπάρχουν ωστόσο και οι ελαφρύνσεις. Μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτές;
Βεβαίως και συνεχίζονται όπως η μείωση του ενοικίου που καταβάλλουν οι επαγγελματικές επιχειρήσεις κατά 40%. Επίσης αυτή την μείωση του ενοικίου, την δικαιούνται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι τίθενται σε αναστολή (πάλι κατά 40%) εάν αφορά αυτό το ενοίκιο, την πρώτη τους κατοικία. Είναι ένα πάγιο έξοδο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να βοηθηθούν όσοι έχουν πλέον πρόβλημα. Πρέπει όμως να σκεφτούμε και την πλευρά του ιδιοκτήτη ο οποίος ενοικιάζει το ακίνητό του και το 40% θα το πάρει πίσω από το κράτος ως επιδότηση και όχι ως συμψηφισμό με φορολογικές του υποχρεώσεις. Καταλαβαίνετε ότι σε κάθε κρίση, πρέπει να σκεφτόμαστε και τα δύο μέρη. Και σε αυτή την κρίση την οποία διανύουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν διχασμοί. Είμαστε όλοι μαζί και το ζητούμενο είναι πώς θα επιβιώσουν όλοι!
Να σημειώσουμε ακόμη ότι τίθεται σε αναστολή, η καταβολή των ρυθμίσεών τους για δόσεις στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία –τουλάχιστον για τον μήνα Δεκέμβριο. Δηλαδή όποιος δεν πληρώσει την δόση για κάποια ρυθμισμένη οφειλή του, δεν χάνει την ρύθμιση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είχαν χαθεί πάρα πολλές ρυθμίσεις σε όλο αυτό το διάστημα με την κρίση του κορωνοϊού.
• Μιλήστε μας και για τις περιπτώσεις των ανέργων.
Κατ’ αρχήν επεκτείνεται κατά δύο μήνες, η παροχή του επιδόματος ανεργίας σε όσους έληξε ενώ έχουμε και μία εφάπαξ αποζημίωση της τάξης των 400 ευρώ για όσους είναι μη επιδοτούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι. Αυτό αφορά περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργους και είναι σημαντική ρύθμιση αλλά για όσους μπήκαν από τον περασμένο Μάρτιο και μετά. Επιπλέον, μπαίνουν στις ρυθμίσεις οι καλλιτέχνες, οι ξεναγοί, οι τουριστικοί συνοδοί και άλλες επαγγελματικές ομάδες. Μπορεί να καθυστερήσει η υποβολή τους αλλά δεν θα χάσουν τα ποσά αυτά.
Επίσης υπάρχει κι άλλο ένα κίνητρο: καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη κόστους για 12 μήνες σε επιχειρήσεις τουριστικές πλήρους λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζομένους που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους.

• Να κλείσουμε με τα επιχειρηματικά εργαλεία που υπάρχουν και να μας κάνετε μια αναφορά.
Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που δίδονται. Είναι αλήθεια πως ο κόσμος στρέφεται σε αυτά τα εργαλεία ενώ υπάρχουν και οι επιστρεπτέες προκαταβολές που αποτελεί ένα μέτρο το οποίο επιδιώκει κάθε επιχείρηση. Ένα μέρος του ποσού ΔΕΝ θα είναι επιστρεπτέο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα που τρέχουν, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από όλη την χώρα.
Ωστόσο τα κονδύλια που διαθέτει το κράτος φτάνουν τα όριά του και αυτό θα φέρει μια δημοσιονομική πίεση. Ελπίζουμε αυτό, να μην το δούμε σε επίπεδο περικοπών. Γι αυτό είναι σημαντικό για όσους μπορούν να στραφούν σε τέτοια επιχειρηματικά εργαλεία και να εκμεταλλευτεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου