Ειδήσεις

Οικονόμου: Δεν αναμένονται το επόμενο διάστημα αποφάσεις για επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη της κυβέρνησης για τον χαμό δυο ανθρώπων στην Κρήτη από την κακοκαιρία και τόνισε ότι η σφοδρότητα του φαινομένου είναι απόδειξη ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση. Είπε ότι η ένταση των φαινομένων είναι εκτός προδιαγραφών που έχουν κατασκευαστεί πολλά δημόσια έργα και ανέφερε ότι το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Κρήτη έλαβε 453 κλήσεις και απεγκλώβισε πολλούς. Στην Κρήτη μετέβη κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και άλλους, και σημείωσε ότι αποφασίστηκε ενίσχυση 6 χιλιάδων ευρώ άμεσα σε νοικοκυριά που επλήγησαν και 800 χιλιάδες ευρώ στους δήμους Μαλεβίζου και Σητείας για κάλυψη άμεσων αναγκών.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό χαρακτήρισε «απάνθρωπο» το περιστατικό στον Έβρο «που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 92 μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν γυμνοί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στις ελληνικές αρχές, μεταφέρθηκαν με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών και επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να περάσουν Ελλάδα. Είναι ντροπή για τον Πολιτισμό η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά, και οφείλει η Τουρκία αντί να κατηγορεί άλλους να διερευνήσει το περιστατικό και να τιμωρήσει του υπεύθυνους. Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τον ΟΗΕ και την ΕΕ και ζήτησε να δει τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την αρμόδια επίτροπο Γιόχανσον» είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023 η συζήτηση για τον οποίο ξεκινά σήμερα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι ο πρώτος που κατατίθεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης, και της ενισχυμένης επιτροπείας και μεγιστοποιεί την ευθύνη μας απέναντι στις θυσίες το λαού».

Είπε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε και κατατίθεται σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας και προβλέπει «δημοσιονομική ισορροπία, υπηρετεί την ανάπτυξη και στηρίζει του ευάλωτους».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου με τον προϋπολογισμό επιδιώκεται η διατήρηση αναπτυξιακής δυναμικής, και προσέθεσε ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Ανέφερε επίσης ότι συμπεριλήφθηκε η εφαρμογή μέτρων 3,5 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και ένα δισ. για έκτακτες δαπάνες ενεργειακής κρίσης, και μεταξύ αυτών σημείωσε την οριστική κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση συντάξεων κατά 7%, την μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών στον εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, την αύξηση του βασικού μισθού σε 20 χιλ. γιατρούς, την αύξηση φοιτητικού επιδόματος στα 1500 και για όσους συγκατοικούν στα 2 χιλ ευρώ κ.α.

Τέλος αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι οι πιο ευάλωτοι δοκιμάζονται από ένα παγκόσμιο πρόβλημα που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Όπως είπε ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10% στην ευρωζώνη, και έκανε λόγο για «κορύφωση λαϊκισμού» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «να παρουσιάζουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα σαν ελληνικό φαινόμενο».

Την προσπάθεια αυτή – είπε ο κ.Οικονόμου – αποδόμησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, και αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στις ομιλίες του Βουλή, επισημαίνοντας «τη σιωπή του κ. Τσίπρα για τον υπαίτιο της ακρίβειας που δεν είναι άλλος από τον Ρώσο πρόεδρο».

Ο κ. Οικονόμου κατέληξε λέγοντας ότι «η κοινωνία υποφέρει από την εισαγόμενη ακρίβεια, και αυτό είναι πολύ σκληρό για ένα λαό που βασανίστηκε από την κρίση την πανδημία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Όμως η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη αναφορικά με τις τιμές και την επάρκεια αγαθών, όπως συμβαίνει σε κάποιες άλλες χώρες».

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης
Στον «πάγο» φαίνεται ότι βάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιδότησης το αμέσως επόμενο διάστημα στο πετρέλαιο κίνησης όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα.

«Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες για το πετρέλαιο κίνησης» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε «παρατηρούμε έξαρση των τιμών, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά αλλά στο σωστό χρόνο και έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο κάνει παρεμβάσεις προκειμένου να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα»

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως αυτή τη φορά θα παρθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν αντιδρά σπασμωδικά, αλλά στο σωστό χρόνο κάνει παρεμβάσεις, ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες», απήντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής παρέμβασης με στόχο τη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως αυτήν την φορά θα παρθούν αποφάσεις, στο επίκεντρο βρίσκεται η υιοθέτηση των προτάσεων μας τόσο περί κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, όσο και της φιλοσοφίας μας περί επιβολής κάποιου είδους πλαφόν. Η Ελλάδα που πρωτοστάτησε για την ανάγκη λήψης μέτρων θα επιμείνει και στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε καλό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, όπως συνέβη με το πρόσφατο ραντεβού Παναγιωτόπουλου – Ακάρ. Κάλεσε, δε, την Τουρκία να αφήσει κατά μέρους την αδιέξοδη πρακτική των προκλήσεων, των ύβρεων και των ανιστόρητων ισχυρισμών, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Τουρκία παρά αυτός του σεβασμού των συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, με την πρακτική της η Τουρκία καταδεικνύει σε όλη την διεθνή κοινότητα ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας και ποιος αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφορικά με την ανάρτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην οποία καλεί την αντιπολίτευση να συναινέσει στην εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής από τις ερχόμενες εκλογές, ώστε να μη μεσολαβήσει το διάστημα της αβεβαιότητας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η δήλωση του κ. Μηταράκη δεν στοχεύει να παρακάμψει το Σύνταγμα και υπενθύμισε πως η συζήτηση περί του εκλογικού νόμου έχει κλείσει.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση βιασμού 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως έχουν εκκινήσει όλες οι σχετικές διαδικασίες και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι φερόμενοι ως ένοχοι και διεμήνυσε ότι «μεμονωμένα περιστατικά, που δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά και είναι καταδικαστέα, δεν μπορούν να ρίχνουν σκιές στη σπουδαία δουλειά, που κάνει η ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια των πολιτών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου