Τοπικές Ειδήσεις

Γενικό «μπλακ άουτ» σε Ρόδο και Χάλκη με την πρώτη βροχόπτωση!

Ο «εφιάλτης» των διαρκών διακοπών της ηλεκτροδότησης στο νησί της Ρόδου, «ξύπνησε» από το βράδυ της Τρίτης με τις πρώτες βροχές μικρής διάρκειας αλλά και τους έντονους κεραυνούς, ενώ περί ώραν 14.30 το μεσημέρι της Τετάρτης, καταγράφηκε και το πρώτο γενικευμένο μπλακ ουτ, που έθεσε εκτός λειτουργίας τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Σορωνής και Νότιας Ρόδου.
Γύρω στις 16.30 ξεκίνησε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου, στην Χάλκη και στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, μέσω της λειτουργίας των 4 αεριοστρόβιλων στο εργοστάσιο της Σορωνής αλλά και μιας μηχανής ντίζελ, ενώ η πλήρης αποκατάσταση αναμενόταν περί ώραν 19.00 με την λειτουργία και του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο, τουλάχιστον σύμφωνα με την ΔΕΗ.
Αρμοδίως δηλώθηκε στην «δημοκρατική» ότι τα ακριβή αίτια για την βλάβη που σημειώθηκε στο δίκτυο υψηλής τάσης και στην αστάθεια που προκάλεσε συνολικά στο σύστημα ηλεκτροδότησης δεν είναι ακόμη γνωστά.
Πιθανολογείται ωστόσο ότι επλήγη από κεραυνό το δίκτυο στ’ Αφάντου και ότι συμπαρέσυρε τις υπόλοιπες γραμμές.
Οι πρώτες διακοπές ρεύματος σε μεμονωμένες ωστόσο περιοχές του νησιού καταγράφηκαν από την 22.00 ώρα της Τρίτης.
Αρμοδίως δηλώνεται ότι κεραυνοί έπληξαν το δίκτυο και έκαψαν ασφάλειες υποσταθμών με αποτέλεσμα να καταστεί εξαιρετικά δύσκολο το έργο της αποκατάστασης από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που δεν μπορούσαν να συνδράμουν τους καταναλωτές εξαιτίας της επικινδυνότητας των κεραυνών.
Σε κάθε περίπτωση η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι παρά τις επενδύσεις «μαμούθ» που έχουν γίνει στο νησί για την εξασφάλιση επάρκειας ρεύματος και την βελτίωση του δικτύου, με την πρώτη βροχή η Ρόδος μένει χωρίς ρεύμα με αποτέλεσμα να παραλύουν επιχειρήσεις, να δυσχεραίνεται η λειτουργία των νοικοκυριών, να προκαλείται αναστάτωση, αλλά και κυκλοφοριακό χάος λόγω μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ο κίνδυνος να παρουσιαστεί ξανά το πρόβλημα δεν έχει αποσοβηθεί. Το πρόβλημα ακούει στο όνομα «άεργος ισχύς». Αν και θα περίμενε κανείς, πως με την λειτουργία του νέου εργοστασίου στην Κατταβιά θα είχε ληφθεί σχετική μέριμνα τα μέτρα που ελήφθησαν δεν είναι ακόμη πλήρη.
Η Ρόδος, ανήκει στα μη συνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κύριο λόγο από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ), και τους σταθμούς ΑΠΕ (αιολικούς και φωτοβολταϊκούς).
Τα νησιά αυτά δεν έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, λόγω κυρίως τεχνικών και τεχνολογικών δυσκολιών, που υφίσταντο μέχρι πρότινος, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών καθώς οι διασυνδέσεις είναι έργα μεγάλης έντασης κεφαλαίου.
Στα μη συνδεδεμένα νησιά, το κεφάλαιο «άεργος ισχύς» αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα για την πρόκληση «μπλακ άουτ» αλλά και διακοπών στην ηλεκτροδότηση εκ περιτροπής.
Ωστόσο, ο ειδικός εξοπλισμός που απαιτείται και είναι απαραίτητος για την ευστάθεια του συστήματος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στο σύνολό του. Κάποιοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιμένουν να διακινδυνεύουν ουσιαστικά την ευστάθεια του συστήματος αφήνοντας τα νησιά Ρόδο και Χάλκη, εκτεθειμένα με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ανάγκη εισαγωγής αντισταθμιστών αέργου ισχύος κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ αν δεν θέλουμε να ζούμε σε επανάληψη τα παρατράγουδα της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Τι είναι η «άεργος ισχύς»;
Η έννοια του «αέργου» έχει στην πραγματικότητα να κάνει με ποσά ενέργειας που παλινδρομούν μεταξύ πηγής (ΔΕΗ) και ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Τα μαγνητικά πεδία (επειδή το ρεύμα που τα δημιουργεί είναι εναλλασσόμενο) μεταβάλλονται και εναλλάσσονται συνεχώς, στη φάση της δημιουργίας ή αύξησης της έντασής τους απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια από την πηγή (ΔΕΗ), κατά τη μείωση της έντασης ή την κατάρρευση τους επιστρέφουν το ίδιο ποσό ενέργειας πίσω στην πηγή.
Σκοπός της αντιστάθμισης είναι η μείωση της αέργου ισχύος που απορροφά μια ηλεκτρική εγκατάσταση από τη ΔΕΗ, έτσι ώστε η πραγματική ισχύς να πλησιάσει όσο το δυνατόν την φαινόμενη και άρα ο συντελεστής ισχύος να πλησιάσει τη μονάδα.
Η αντιστάθμιση επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση πυκνωτών, που τοποθετούνται παράλληλα με τα επαγωγικά φορτία, έτσι ώστε η ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των μαγνητικών τους πεδίων να μην παλινδρομεί μεταξύ ΔΕΗ και εγκατάστασης αλλά μεταξύ των πηνίων και των πυκνωτών της ίδιας της εγκατάστασης, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου