Το θέμα των ημερών. Μετα τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτακη στην ΔΕΘ για την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα μικρά νησιά κάτω των 20.000 χιλιάδων κατοίκων, έμεινε μόνο η ΡΟΔΟΣ από όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη κυβερνητική πρόθεση- εξαγγελία.
Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος επιβεβλημένος από την ΕΕ, φόρος έμμεσος ληστρικός-οριζόντιος- άδικος που επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων, επί εχόντων και μη εχόντων.
Ενας έμμεσος φόρος της τάξης του 24 τοις εκατό για όλους δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα διάφορα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας.
Είναι πυραμιδική η κοινωνική- οικονομική διαστρωμάτωση, στην κορυφή της πυραμίδας τα εισοδήματα υψηλού επιπέδου δεν επηρεάζονται από τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ στον ίδιο βαθμό και στα ίδια μέτρα που επηρεάζουν τους χαμηλόμισθους που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου.
Προς γνώση όλων αυτών που πολλές φορές, με ακράτητη ευρωλαγνεία αναφέρονται στα χρήματα που δήθεν μέσω διαφόρων προγραμμάτων μας χαρίζει η ΕΕ, όλα αυτά τα χρήματα είναι αυτά που καταθέτουν στο Ευρωταμείο όλες οι χώρες, μαζί και η χώρα μας.
Μας επιστρέφουν ένα μέρος αυτών που καταθέτουμε, ίσως κάτι περισσότερο, ( δεν έχω ακριβή στοιχεια) και αυτή η επιστροφή που θα έπρεπε πάντα να είναι μεγαλύτερη, είναι δέσμευση της ΕΕ, για την υλοποίηση της πολιτικης της ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ των χωρών του Νότου.
Οι συνθήκες εφαρμογής του ΦΠΑ σε όλες τις χώρες της Ένωσης είναι διαφοροποιημενες και η διαφοροποίηση σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αποφάσεις των ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.
Η χώρα μας σύνορο της ΕΕ, παραμεθόριος περιοχή, νησιωτική χώρα, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του ΦΠΑ.
Προσωπική άποψη= Διαφωνώ σε όλες τις μορφές οριζόντιας φορολογίας, φορολογούνται τα έσοδα με συντελεστές που καθορίζονται από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και από αυτά τα έσοδα πληρώνει το Κράτος τις οικονομικές του υποχρεώσεις στην ΕΕ.
Η υιοθέτηση των οριζόντιων φορολογήσεων είναι το τέχνασμα μείωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των εχόντων και των κερδοσκόπων.
Ποιοι οφελούνται από την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία, οι Τράπεζες, τα τραστ, οι Εθνικοί εργολάβοι, οι Πολυεθνικές εταιρείες, οι μεσάζοντες, οι πολεμικές βιομηχανίες και ολοι οι μεγαλοκαρχαρίες.
Όλοι βρίσκουν τρόπους και μεθόδους απόκρυψης των εσόδων τους και την μη πληρωμή φόρων, θα είναι ενδιαφέρον να δώσει το Υπουργείο οικονομικών τα έσοδα του φόρου εισοδήματος κατά κατηγορίες. ( Θα τραβάτε τις τρίχες σας).
Δεύτερη προσωπική άποψη= Έγινε προχθές μια συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο όλων των φορέων, μετα από πρόσκληση του Δημάρχου, με θέμα το γιατί εξαιρέθηκε η Ρόδος από τις μειώσεις ΦΠΑ που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.
Η όλη συζήτηση ηταν μια συζήτηση περί όνου σκιάς, στην καθομιλουμένη για την σκιά του γάιδαρου, τι σημαίνει και ποιο το όφελος στον καταναλωτή αυτή η μείωση του ΦΠΑ με την ένταξη και του νησιού της Ρόδου στην πρόταση του κ. Μητσοτακη?
Καμιά, η όποια μείωση των συντελεστών δεν θα έφτανε αυτούσια στην τσέπη του καταναλωτή, οι λόγοι πολλοί.
Η χώρα μας συνειδητά πάσχει, υπαρχει παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ενεργοποιούνται πάντα κατόπιν εντολών των κυβερνήσεων και στις κατευθύνσεις που θέλουν οι κυβερνήσεις, την ακρίβεια την συντηρούν κυβερνητικές επιλογές που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να παρέμβουν στην λειτουργία των TRUST στην διαμόρφωση των διαφόρων τιμών.
Δεν θέλουν να παρέμβουν στο TRUST των Τραπεζών, των μεγαλοκαταστημάτων, των Αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στην ενέργεια, στο νερό, στα καύσιμα, στη Υγεια, στην Παιδεία, στην ασφάλιση, στην φορολόγηση των δημοσίων έργων.
Δεν θέλουν να παρέμβουν στον έλεγχο των τιμών όλων των δημοσίων αγαθών.
Το νησί μας, ο νομός μας, θεωρείται από το Αθηνοκεντρικό Κράτος ότι δεν έχει ανάγκες, θεωρείται η αγελάδα που βγάζει γάλα, και έχουν αποφασίσει όλοι αυτοί να μας βγάλουν το λάδι.
Κανουν ότι κάνουν στηριζόμενοι στην δική μας διαχρονική παθογένεια, δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, ο τόπος μας, η περιοχή μας πάσχει γιατι=
-δεν έχει αξιόπιστη πολιτική ηγεσία
-δεν έχει οικονομική ηγεσία
-δεν έχει πνευματική ηγεσία
Αυτή η διαπιστωση δεν είναι ούτε μομφή, ούτε υποτίμηση αυτών που σήμερα υπηρετούν τον τόπο, τους εκτιμώ και τους σέβομαι όλους, αυτό που εννοώ, είναι ότι δεν υπάρχει συλλογικότητα και συνέχεια.
Η έλλειψη συλλογικότητας φάνηκε και στην χθεσινή σύσκεψη που προκάλεσε ο Δήμαρχος, ήταν απούσα η Περιφέρεια, δεν ξέρω τους λόγους, ίσως να ήταν βάσιμοι.
Πληροφορίες λένε ότι θα γίνει συζήτηση και στην Περιφέρεια για το θέμα του ΦΠΑ, με μια μεγάλη πιθανότητα να αποφασιστεί ομόφωνα η πίεση προς την Κυβερνηση, για την τροποποίηση της απόφασης της.
Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης, ή ο αρμόδιος Υπουργός μετα από την πίεση και της Περιφερειας να δηλώσει ότι κατά την σύνταξη του εκτελεστικού νόμου θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της Ρόδου.
Όλα αυτά για το 2026. Ποιος ζει ποιος πεθαίνει.
Παρασκευας γιαννης
Ροδος 18/9/25