Διάβημα προς τον επιτετραμμένο της Ουγγρικής πρεσβείας στην Αθήνα έκανε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Ορμπάν εναντίον του τρόπου με τον οποίο η Αθήνα αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, έκανε λόγο για “παραλήρημα” κατά της χώρας μας και κατήγγειλε την συμπεριφορά των ουγγρικών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος των προσφύγων, η οποία δεν αρμόζει σε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την «απαράδεκτη» – σύμφωνα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ- συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας. «Η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…»

Ο κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα και «η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό…»

«Η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Με εντολή της κυβέρνησης Ορμπάν η ουγγρική αστυνομία εξαπέλυσε χθες δακρυγόνα και νερό υπό πίεση εναντίον προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν στο ουγγρικό έδαφος. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις σκηνές στα σερβοουγγρικά σύνορα, όπου, παρά την ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι τα σύνορα κλείνουν εντελώς για τις επόμενες 30 ημέρες, συσσωρεύονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ