Συνεντεύξεις

«Τραγική εικόνα παρουσιάζει και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου»

«Όλα τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν κάτω από τους στενούς προϋπολογισμούς που έχει επιβάλει το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα όλα και όλοι να λειτουργούν στα όρια της κατάρρευσης. Πόσα ακόμα θύματα θα πρέπει να θρηνήσουμε για να παρθούν τα αυτονόητα μέτρα; Ας χρηματοδοτηθεί επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης! Μήπως κάτι γίνεται λάθος;»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της Υγείας, κρούει σε συντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς και προσθέτει πως είναι απίθανο με αυτά τα δεδομένα να δοθούν λύσεις και να στελεχωθεί, όπως πρέπει, το νοσοκομείο της Ρόδου.
«Φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα με τα σημερινά δεδομένα και με τις πολιτικές που ακολουθούνται για την κάλυψη του νοσοκομείου μας με το αναγκαίο και απαραίτητο προσωπικό ώστε να προσφέρονται ασφαλείς υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας», δηλώνει ο κ. Βασίλης Κινούς και συμπληρώνει πως όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν υποστεί στελεχιακή και χρηματική αποδυνάμωση.
«Δεν αναλαμβάνονται μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες, τέτοιες οι οποίες να δημιουργούν συνθήκες αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών για το ορατό μέλλον», δηλώνει ο κ . Κινούς.
Ο κ. Κινούς δηλώνει ακόμη πως η μείωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού θα οδηγήσει σε συρρίκνωση ή κατάργηση κάποιων τμημάτων.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κινούς, αναλυτικά:

• Έχουν καλυφθεί τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Ρόδου; Υπάρχουν κενά και στις θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών ή μόνο σε αυτές των ειδικευμένων;
Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έχουν υποστεί στελεχιακή, υλική και χρηματοδοτική αποδυνάμωση, αλλά δεν αναλαμβάνονται μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες τέτοιες οι οποίες να δημιουργούν συνθήκες αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών για το ορατό μέλλον. Η διαδικασία για την πρόσληψη των 1.000 και πλέον ιατρών, οι οποίοι έχουν κριθεί και επιλεγεί από τα Συμβούλια Κρίσεως και Επιλογής, προωθείται με το σταγονόμετρο, οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αδυνατούν να καλύψουν τις ελλείψεις και οι νοσοκομειακοί ιατροί, παρά τις εξαγγελίες για αποκατάσταση των αδικιών, αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, περιμένουν να δουν πράξεις και όχι εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Τραγική εικόνα παρουσιάζουν σήμερα τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειες ,και το δικό μας, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών καθιστούν τη λειτουργία τους εξαιρετικά προβληματική. Τα κενά δυστυχώς δεν έχουν καλυφθεί και ούτε διαφαίνεται κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα όσον αφορά τους γιατρούς του νοσοκομείου μας ο αριθμός των ειδικευμένων που υπηρετούν είναι 87 (ποτέ δεν είχαμε φτάσει τόσο χαμηλά) . Έπονται φυσικά και άλλες απώλειες λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που αναγκάζονται πλέον οι εναπομείναντες να προσφέρουν για την ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος στη σημερινή ανάπτυξή του.
Αναλυτικά στις δυο χειρουργικές και παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου υπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα πέντε ειδικευμένοι και πέντε ειδικευόμενοι γιατροί για κάθε κλινική αντίστοιχα. Τώρα τα συνολικά νούμερα είναι τραγικά, δεν ξεπερνούν τους τρεις γιατρούς τα τμήματα πρώτης γραμμής. Με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου έπρεπε να υπηρετούν 60 ειδικευόμενοι γιατροί, δυστυχώς όμως αυτή την περίοδο υπηρετούν 28! (ο λιγότερος αριθμός από τη μεταφορά μας στο νέο νοσοκομείο)με μειούμενη τάση διότι δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος στις λίστες αναμονής !!!!Τα παραδείγματα που αναφέρουμε είναι ενδεικτικά.
• Αν δεν καλυφθούν τα κενά θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου και σε ποιους τομείς;
Δυστυχώς όλα τα τμήματα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης, που εάν συνεχιστεί, όπως διαφαίνεται, θα έχει ως συνέπεια τη συρρίκνωσή τους ή την κατάργησή τους. Το …δισάκι τους στον ώμο και για άλλες πολιτείες τραβούν πολλοί νέοι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων ειδικά της περιφέρειας, εξαιτίας της εγκατάλειψης του δημοσίου συστήματος και των χρόνιων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετανάστευσαν 6.000 γιατροί ενώ το α΄ εξάμηνο φέτος εκδόθηκαν μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 830 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Αναλογικά το ίδιο ισχύει και για τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου με 18 συναδέλφους που μετανάστευσαν αναγκαστικά για ένα καλύτερο μέλλον. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι εφημερίες στις κλινικές κορμού, όπως είναι οι παθολογικές, μπόρεσαν να καλυφθούν για τον μήνα Αύγουστο με την βοήθεια γενικών ιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής μας που αποσπάστηκαν από την 2η ΥΠΕ. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι συνάδελφοι γενικοί ιατροί καλύπτουν και τα μικρά νησιά. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται όμως σαν εμβαλωματική λύση επ΄ αόριστον.
• Λειτούργησαν θετικά τα κίνητρα που έχουν δοθεί για την προσέλκυση επικουρικών ιατρών ή δεν υπάρχει ανταπόκριση;
Μου δίνεται η ευκαιρία να αναφέρω τα κίνητρα για τους επικουρικούς ιατρούς που έχουμε καταφέρει να ισχύουν και για το Νοσοκομείο Ρόδου, αφού όλοι οι υγειονομικοί σχηματισμοί της Δωδεκανήσου έχουν συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση που τα ορίζει. Δυστυχώς, συνεχίζουμε και αναφερόμαστε στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μόνο σε επικουρικό προσωπικό αφού σε αυτή τη χώρα έχουν να γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας από το μακρινό 2009.
Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών οι οποίοι τοποθετούνται στις περιοχές του άρθρου 1 της παρούσας, μπορεί να ορίζεται έως και τρία (3) έτη, με την προϋπόθεση ότι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών, θα έχει προβλεφθεί η ανάλογη πίστωση. Όταν ένας εκ των συζύγων τοποθετείται ως επικουρικός ιατρός στις παραπάνω περιοχές, ο άλλος δικαιούται να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή προκηρυχθεί. Σε περίπτωση κατά την οποία υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις για την ίδια θέση, προηγείται ο ιατρός με προϋπηρεσία σε θέση επικουρικού γιατρού σε νοσοκομείο του Α’ Καταλόγου της Υ10α/Γ.Π. οικ.114191/17-9-2010 (ΦΕΚ 1579/Β) απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως συμπληρώθηκε με την Υ10α/Γ.Π.οικ. 129971/19-10-2010 (ΦΕΚ 1736/Β) όμοια, και σε περίπτωση ισόχρονης προϋπηρεσίας, προηγείται ο ιατρός που έχει εγγραφεί πρώτος στον κατάλογο των επικουρικών. Η προϋπηρεσία επικουρικού ιατρού στις περιοχές του άρθρου 1 της παρούσης υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία στα υπόλοιπα νοσοκομεία, για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. Οι σύζυγοι των επικουρικών ιατρών που τοποθετούνται στις ανωτέρω περιοχές, και είναι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ΙΔΑΧ δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, επιτρέπεται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.
Γιατροί οι οποίοι κατά την εγγραφή τους στον κατάλογο των επικουρικών δεν έχουν υπερβεί το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους, αλλά έχει παρέλθει η επταετία από την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς τους, μπορούν κατά παρέκκλιση να παραμένουν στον κατάλογο και να τοποθετούνται αποκλειστικά στις περιοχές του άρθρου 1 της παρούσας.
Δυστυχώς όμως ακόμη δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τους συναδέλφους.
Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε ότι και το Υπουργείο Υγείας δεν προκηρύσσει θέσεις για την Ρόδο. Αυτό μας προβληματίζει ,ελπίζουμε να μην οφείλεται στο ό,τι εξαντλούνται τα χρήματα του προϋπολογισμού του νοσοκομείου μας γιατί οι επικουρικοί πληρώνονται από ίδιους πόρους.
• Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν το νοσοκομείο Ρόδου προσφέρει καλές υπηρεσίες προς τους πολίτες;
Τι γίνεται όμως στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. του νομού μας; Βελτιώθηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας; Αντέχουν οι υπάρχουσες δομές; Κατηγορηματικά απαντούμε ότι δεν αντέχουν πλέον. Οι ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες συνολικά, δεν είναι αυτές που γνωρίζαμε. Μπορεί να φαίνονται ίδιες αλλά στην πραγματικότητα και την καθημερινή πρακτική δεν είναι. Σήμερα, ο κάθε νέος υπουργός, το πρώτο πράγμα που ζητάει είναι να ασκούμε την ιατρική επιστήμη στη βάση δημοσιονομικών μεγεθών τα οποία μας κατάντησαν να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αντιδραστήρια, να πιεζόμαστε μόνιμα για τη χρήση γενοσήμων, να υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά, να μετατίθεται η αντιμετώπιση κάποιων «ψυχρών» περιστατικών, όταν ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν το αντέχει.Αφήσαμε όμως τη σημαντικότερη για το τέλος: Την έλλειψη προσωπικού. Είναι δυνατόν με τέτοιες ελλείψεις να περιμένουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας; Το νοσοκομείο στηρίζεται στις άοκνες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού
προσωπικού του και δεν έχει καταρρεύσει, αφού χρηματοδοτείται πλέον στο 50 % μόνο των πραγματικών λειτουργικών αναγκών του και φτωχαίνει συνεχώς σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που αμοίβεται με μισθούς πείνας. Δημιουργείται σιγά-σιγά δυστυχώς ένα ανεπαρκές, φτηνό, διαρκώς υποβαθμιζόμενο και προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας για τους φτωχούς και τις κατώτερες τάξεις, που θα προσφέρει ένα «ελάχιστο πακέτο» υγειονομικής φροντίδας στο πλαίσιο ενός ελαστικοποιημένου και μίζερου κοινωνικού κράτους.
• Το νοσοκομείο του νησιού μας είναι στη λίστα με τα νοσηλευτικά ιδρύματα χαμηλής απόδοσης κατά τα πρότυπα της τρόικας. Πώς το σχολιάζετε;
Με «οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες» κρίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τα πραγματικά προβλήματα των νοσοκομείων που αναφερόμαστε συνέχεια εμείς. Και έβγαλε πάλι τις λίστες με τα «άριστα» και τα «χείριστα» για το 2014 Ανάμεσα στα τελευταία (στα «χειρότερα») φιγουράρει άλλη μια φορά και το νοσοκομείο της Ρόδου.
Ποιοι είναι όμως οι όροι και τα κριτήρια;
Μήπως με βάση την καλύτερη και ανθρωπινότερη εξυπηρέτηση των ασθενών;
Μήπως με βάση την επιτυχή έκβαση της νοσηλείας των ασθενών;
Μήπως με βάση την ποιότητα παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών;
Μήπως με βάση την εξυπηρέτηση και φροντίδα των ανασφαλίστων και φτωχών συμπολιτών μας;
Όχι ! Κανένα από αυτά τα κριτήρια δεν λήφθηκε άλλη μια φορά υπόψη!
Τα «οικονομικά κριτήρια είναι :
Ποιο νοσοκομείο ανταποκρίθηκε καλύτερα στους μνημονιακούς στόχους που έθεσε η συγκυβέρνηση με την τρόικα, κυρίως με βάση την περιβόητη «εξοικονόμηση πόρων» από εκτεταμένες περικοπές σε όλα τα επίπεδα. Με βάση ποιο μείωσε περισσότερο τις δαπάνες για αγορές φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών (και την πλήρωσαν τη νύφη οι ασθενείς), για να μειώσει το Μέσο Κόστος Νοσηλείας. Με βάση ποιο χαράτσωσε πιο καλά τους ασθενείς του με όλες τις μεθόδους και μέσα (και από τα απογευματινά ιατρεία) και κυνήγησε τους ανασφάλιστους ώστε να έχει έσοδα. Με βάση ποιο «μπούκωσε» πιο πολύ τους ασθενείς του με γενόσημα φάρμακα. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες έστω και τώρα. Η περίφημη αξιολόγηση των νοσοκομείων βασίζεται στο ποιο από αυτά ακολουθεί με μεγαλύτερη πιστότητα τις μνημονιακές επιταγές συγκυβέρνησης και τρόικας. Η περίφημη αξιολόγηση των νοσοκομείων βασίζεται κυρίως στο ποιο λειτούργησε, καλύτερα από τα άλλα, με επιχειρηματικές λογικές και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ποιο δηλαδή λειτούργησε καλύτερα σαν ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία. Η περίφημη αξιολόγηση των νοσοκομείων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη εργαλείο για να ενταθεί ο ανταγωνισμός των διοικήσεων στο ποια θα εφαρμόσει με μεγαλύτερη πιστότητα και ακρίβεια τις πολιτικές διάλυσης της όποιας δημόσιας υπηρεσίας υπάρχει ακόμη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ποια θα εφαρμόσει καλύτερα την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους. Όσον αφορά τώρα το δικό μας νοσοκομείο πρέπει η παρούσα διοίκηση να αποδείξει ότι θα καταφέρει να βρει χρήματα, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση με τα υπάρχοντα κονδύλια να πορευτούμε, και με όλες τις περικοπές που γίνονται μέχρι το τέλος του έτους.
• Είναι εφικτός ο στόχος της λειτουργίας του ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο και τι πρέπει να γίνει για να αρχίσει το έργο και να τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα;
Η θέση μας σαν γιατροί που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα Δωδεκάνησα είναι ότι το Νοσοκομείο Ρόδου έπρεπε να παρείχε τεταρτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πάντα χαιρετίζουμε και επικροτούμε τη δημιουργία οποιουδήποτε εργαστηρίου ή τμήματος που αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας. Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή του ακτινοθεραπευτικού τμήματος θεωρούμε ότι ο στόχος είναι εφικτός αφού η χρηματοδότηση του θα γίνει από το ΕΣΠΑ, όπως ακριβώς έγινε με την αντικατάσταση του αξονικού με νέο υπερσύγχρονο τομογράφο και μαστογράφο καθώς και η αγορά στεφανιογράφου για το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αυτό όμως που φαίνεται αδύνατο στις παρούσες συνθήκες είναι η εύρεση ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών για την επάνδρωση του τμήματος και εργαστηρίου αντίστοιχα. Ελπίζουμε να μην δημιουργηθεί και παραμείνει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.
• Αρκεί η κρατική χρηματοδότηση για να υλοποιείται, όπως πρέπει, το πρόγραμμα εφημεριών;
Η έννοια της υπερωριακής εργασίας πρέπει να διατηρηθεί -και χρειάζεται σκληρή μάχη γι αυτό- επειδή έτσι, ενισχύεται και διαφυλάσσεται και η έννοια της κανονικής (πρωινής) εργασίας, όσο κι αν η φύση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων μας επιβάλλει να εργαζόμαστε κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο. Ο συνδικαλιστικός χώρος των γιατρών, πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά και να αρνηθεί τις άθλιες συνθήκες εργασίας των γιατρών που ”μεταφράζονται” ακόμη και σε 150-180 ώρες υπερωριακής εργασίας το μήνα (πέρα από το τακτικό πρωινό ωράριο!). Οι γιατροί έχουν υποστεί απώλεια του εισοδήματος των εφημεριών, με τις διαδοχικές μειώσεις (δύο φορές!) του συντελεστή υπολογισμού του ωρομισθίου που ήταν εξ αρχής κάτω της μονάδος, δηλαδή κάτω από το βασικό ωρομίσθιο! Έτσι, έχουμε σήμερα φτάσει σε εξευτελιστικές αμοιβές εφημεριών. Αυτά τα ελάχιστα χρήματα προς το παρόν και λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού των γιατρών του νοσοκομείου μας ,ακόμη βρίσκονται για την αποπληρωμή των εφημερίων μας. Παραμένουν όμως απλήρωτες όλες οι επιπλέον εφημερίες που αναγκαστικά πλέον εκτελούν οι γιατροί πέραν του αριθμού που ορίζει ο νόμος του κράτους για να μην μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο προς όφελος πάντα των συμπολιτών μας. Αυτές όμως θα τις διεκδικήσουμε δυναμικά και θα τις κερδίσουμε.
• Υπάρχουν ελπίδες για την κάλυψη των κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό;
Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2011-2012-2013-2014) έχουν γίνει μόνο δύο (2) προσλήψεις μονίμου προσωπικού (κλάδου ΔΕ Νοσηλευτικής). Αντίθετα λόγω συνταξιοδότησης έχουν αποχωρήσει πάνω από 90 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) είναι αυτή την στιγμή 233. Οφείλονται στο Νοσηλευτικό προσωπικό 6.000 ρεπό καθώς και το 90% των κανονικών αδειών έτους 2013 και το 100% των αδειών 2014. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη και στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού (Διοικητικό, Παραϊατρικό, Τεχνικό, έλλειψη μονίμου Φαρμακοποιού από το 2007 κλπ) με προβλήματα δυσλειτουργίας κατά καιρούς σε σημαντικά τμήματα (π.χ. Αιμοδοσία, Μαγνητικός Τομογράφος, Φαρμακείο κλπ). (Π.χ. Υπάρχει ένας μοναδικός ΤΕ Τεχνολόγος Ακτινολόγος ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Αιμοδυναμικό, τον Αξονικό, τον Αγγειογράφο, την Οστική Πυκνότητα κλπ. Επίσης έχουν μετακινηθεί από την υπηρεσία μας χωρίς την έγκριση της Διοίκησης αλλά με απόφαση του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ: 1 υπάλληλος ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, 1 υπάλληλος ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, 1 υπάλληλος ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, 1 υπάλληλος ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων (με το πρόσχημα επιτακτικών αναγκών νοσοκομείων των Αθηνών(!), του Βόλου και των Ιωαννίνων). Υποχρεωτική αξιολόγηση με βαθμό από 1 έως 6 (με άριστα το 10) του 15% των υπαλλήλων κάθε Διεύθυνσης (π.χ. η Νοσηλευτική Υπηρεσία με 275 άτομα προσωπικό θα πρέπει να βαθμολογήσει υποχρεωτικά από 1 έως 6, 42 υπαλλήλους οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι για να μπουν σε δεξαμενή διαθεσιμότητας). Από τα ανωτέρω φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα με τα σημερινά δεδομένα και με τις πολιτικές που ακολουθούνται για κάλυψη του νοσοκομείου μας με το αναγκαίο και απαραίτητο προσωπικό ώστε να προσφέρονται ασφαλείς υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας.
Όλα τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν κάτω από τους στενούς προϋπολογισμούς που έχει επιβάλει το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα όλα και όλοι να λειτουργούν στα όρια της κατάρρευσης. Πόσα ακόμα θύματα θα πρέπει να θρηνήσουμε για να παρθούν τα αυτονόητα μέτρα; Ας χρηματοδοτηθεί επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Βρισκόμαστε στον 6 χρόνο της οικονομικής κρίσης! Μήπως κάτι γίνεται λάθος!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου