ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Τραγική εικόνα παρουσιάζει και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κινούς Βασίλης

«Όλα τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία στε­νά­ζουν κάτω από τους στε­νούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς που έχει επι­βά­λει το υπουρ­γείο Υγεί­ας, με απο­τέ­λε­σμα όλα και όλοι να λει­τουρ­γούν στα όρια της κα­τάρ­ρευ­σης. Πόσα ακόμα θύ­μα­τα θα πρέ­πει να θρη­νή­σου­με για να παρ­θούν τα αυ­το­νό­η­τα μέτρα; Ας χρη­μα­το­δο­τη­θεί επι­τέ­λους το Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας με τους απα­ραί­τη­τους οι­κο­νο­μι­κούς πό­ρους. Βρι­σκό­μα­στε στον έκτο χρόνο της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης! Μήπως κάτι γί­νε­ται λάθος;»

Τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου για την πο­λι­τι­κή που ακο­λου­θεί­ται στον τομέα της Υγεί­ας, κρού­ει σε συ­ντευ­ξή του στη «δ», ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών κ. Βα­σί­λης Κι­νούς και προ­σθέ­τει πως είναι απί­θα­νο με αυτά τα δε­δο­μέ­να να δο­θούν λύ­σεις και να στε­λε­χω­θεί, όπως πρέ­πει, το νο­σο­κο­μείο της Ρόδου.

«Φαί­νε­ται κα­θα­ρά ότι δεν υπάρ­χει πλέον καμία ελ­πί­δα με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να και με τις πο­λι­τι­κές που ακο­λου­θού­νται για την κά­λυ­ψη του νο­σο­κο­μεί­ου μας με το ανα­γκαίο και απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό ώστε να προ­σφέ­ρο­νται ασφα­λείς υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας στους συ­μπο­λί­τες μας», δη­λώ­νει ο κ. Βα­σί­λης Κι­νούς και συ­μπλη­ρώ­νει πως όλα τα νο­σο­κο­μεία της χώρας έχουν υπο­στεί στε­λε­χια­κή και χρη­μα­τι­κή απο­δυ­νά­μω­ση.

«Δεν ανα­λαμ­βά­νο­νται μέχρι σή­με­ρα πρω­το­βου­λί­ες, τέ­τοιες οι οποί­ες να δη­μιουρ­γούν συν­θή­κες αξιο­πρε­πούς πε­ρί­θαλ­ψης των πο­λι­τών για το ορατό μέλ­λον», δη­λώ­νει ο κ . Κι­νούς.

Ο κ. Κι­νούς δη­λώ­νει ακόμη πως η μεί­ω­ση του νο­ση­λευ­τι­κού και ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού θα οδη­γή­σει σε συρ­ρί­κνω­ση ή κα­τάρ­γη­ση κά­ποιων τμη­μά­των.

Η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Βα­σί­λη Κι­νούς, ανα­λυ­τι­κά:

• Έχουν κα­λυ­φθεί τα κενά που υπάρ­χουν σε ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό στο νο­σο­κο­μείο της Ρόδου; Υπάρ­χουν κενά και στις θέ­σεις των ει­δι­κευό­με­νων ια­τρών ή μόνο σε αυτές των ει­δι­κευ­μέ­νων;

Τα νο­σο­κο­μεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έχουν υπο­στεί στε­λε­χια­κή, υλική και χρη­μα­το­δο­τι­κή απο­δυ­νά­μω­ση, αλλά δεν ανα­λαμ­βά­νο­νται μέχρι σή­με­ρα πρω­το­βου­λί­ες τέ­τοιες οι οποί­ες να δη­μιουρ­γούν συν­θή­κες αξιο­πρε­πούς πε­ρί­θαλ­ψης των πο­λι­τών για το ορατό μέλ­λον. Η δια­δι­κα­σία για την πρό­σλη­ψη των 1.000 και πλέον ια­τρών, οι οποί­οι έχουν κρι­θεί και επι­λε­γεί από τα Συμ­βού­λια Κρί­σε­ως και Επι­λο­γής, προ­ω­θεί­ται με το στα­γο­νό­με­τρο, οι προ­σλή­ψεις επι­κου­ρι­κών ια­τρών, ιδιαί­τε­ρα στην πε­ρι­φέ­ρεια, αδυ­να­τούν να κα­λύ­ψουν τις ελ­λεί­ψεις και οι νο­σο­κο­μεια­κοί ια­τροί, παρά τις εξαγ­γε­λί­ες για απο­κα­τά­στα­ση των αδι­κιών, αλλά και την απο­πλη­ρω­μή των δε­δου­λευ­μέ­νων εφη­με­ριών, πε­ρι­μέ­νουν να δουν πρά­ξεις και όχι εξαγ­γε­λί­ες χωρίς αντί­κρι­σμα. Τρα­γι­κή ει­κό­να πα­ρου­σιά­ζουν σή­με­ρα τα πε­ρισ­σό­τε­ρα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία της πε­ρι­φέ­ρειες ,και το δικό μας, καθώς οι ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού αλλά και υλι­κών κα­θι­στούν τη λει­τουρ­γία τους εξαι­ρε­τι­κά προ­βλη­μα­τι­κή. Τα κενά δυ­στυ­χώς δεν έχουν κα­λυ­φθεί και ούτε δια­φαί­νε­ται κάτι τέ­τοιο στο εγγύς μέλ­λον. Συ­γκε­κρι­μέ­να όσον αφορά τους για­τρούς του νο­σο­κο­μεί­ου μας ο αριθ­μός των ει­δι­κευ­μέ­νων που υπη­ρε­τούν είναι 87 (ποτέ δεν εί­χα­με φτά­σει τόσο χα­μη­λά) . Έπο­νται φυ­σι­κά και άλλες απώ­λειες λόγω του τε­ρά­στιου φόρ­του ερ­γα­σί­ας που ανα­γκά­ζο­νται πλέον οι ενα­πο­μεί­να­ντες να προ­σφέ­ρουν για την ασφα­λή λει­τουρ­γία του ιδρύ­μα­τος στη ση­με­ρι­νή ανά­πτυ­ξή του.

Ανα­λυ­τι­κά στις δυο χει­ρουρ­γι­κές και πα­θο­λο­γι­κές κλι­νι­κές του νο­σο­κο­μεί­ου υπη­ρε­τού­σαν μέχρι πρό­σφα­τα πέντε ει­δι­κευ­μέ­νοι και πέντε ει­δι­κευό­με­νοι για­τροί για κάθε κλι­νι­κή αντί­στοι­χα. Τώρα τα συ­νο­λι­κά νού­με­ρα είναι τρα­γι­κά, δεν ξε­περ­νούν τους τρεις για­τρούς τα τμή­μα­τα πρώ­της γραμ­μής. Με βάση τον ορ­γα­νι­σμό του νο­σο­κο­μεί­ου έπρε­πε να υπη­ρε­τούν 60 ει­δι­κευό­με­νοι για­τροί, δυ­στυ­χώς όμως αυτή την πε­ρί­ο­δο υπη­ρε­τούν 28! (ο λι­γό­τε­ρος αριθ­μός από τη με­τα­φο­ρά μας στο νέο νο­σο­κο­μείο)με μειού­με­νη τάση διότι δεν υπάρ­χει κα­νέ­νας εν­δια­φε­ρό­με­νος στις λί­στες ανα­μο­νής !!!!Τα πα­ρα­δείγ­μα­τα που ανα­φέ­ρου­με είναι εν­δει­κτι­κά.

• Αν δεν κα­λυ­φθούν τα κενά θα υπάρ­ξει πρό­βλη­μα στη λει­τουρ­γία του νο­σο­κο­μεί­ου και σε ποιους το­μείς;

Δυ­στυ­χώς όλα τα τμή­μα­τα αντι­με­τω­πί­ζουν σο­βα­ρό­τα­τα προ­βλή­μα­τα υπο­στε­λέ­χω­σης, που εάν συ­νε­χι­στεί, όπως δια­φαί­νε­ται, θα έχει ως συ­νέ­πεια τη συρ­ρί­κνω­σή τους ή την κα­τάρ­γη­σή τους. Το …δι­σά­κι τους στον ώμο και για άλλες πο­λι­τεί­ες τρα­βούν πολ­λοί νέοι για­τροί των δη­μο­σί­ων νο­σο­κο­μεί­ων ει­δι­κά της πε­ρι­φέ­ρειας, εξαι­τί­ας της εγκα­τά­λει­ψης του δη­μο­σί­ου συ­στή­μα­τος και των χρό­νιων προ­βλη­μά­των που πα­ρα­μέ­νουν άλυτα. Εν­δει­κτι­κό της κα­τά­στα­σης που επι­κρα­τεί είναι ότι τα τε­λευ­ταία τέσ­σε­ρα χρό­νια με­τα­νά­στευ­σαν 6.000 για­τροί ενώ το α΄ εξά­μη­νο φέτος εκ­δό­θη­καν μόνο από τον Ια­τρι­κό Σύλ­λο­γο Αθη­νών 830 πι­στο­ποι­η­τι­κά για το εξω­τε­ρι­κό. Ανα­λο­γι­κά το ίδιο ισχύ­ει και για τον Ια­τρι­κό Σύλ­λο­γο Ρόδου με 18 συ­να­δέλ­φους που με­τα­νά­στευ­σαν ανα­γκα­στι­κά για ένα κα­λύ­τε­ρο μέλ­λον. Επί­σης είναι πολύ ση­μα­ντι­κό να ανα­φέ­ρου­με ότι οι εφη­με­ρί­ες στις κλι­νι­κές κορ­μού, όπως είναι οι πα­θο­λο­γι­κές, μπό­ρε­σαν να κα­λυ­φθούν για τον μήνα Αύ­γου­στο με την βο­ή­θεια γε­νι­κών ια­τρών από τα πε­ρι­φε­ρεια­κά ια­τρεία της πε­ριο­χής μας που απο­σπά­στη­καν από την 2η ΥΠΕ. Πρέ­πει όμως να το­νί­σου­με ότι οι συ­νά­δελ­φοι γε­νι­κοί ια­τροί κα­λύ­πτουν και τα μικρά νησιά. Δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποιού­νται όμως σαν εμ­βα­λω­μα­τι­κή λύση επ΄ αό­ρι­στον.

• Λει­τούρ­γη­σαν θε­τι­κά τα κί­νη­τρα που έχουν δοθεί για την προ­σέλ­κυ­ση επι­κου­ρι­κών ια­τρών ή δεν υπάρ­χει αντα­πό­κρι­ση;

Μου δί­νε­ται η ευ­και­ρία να ανα­φέ­ρω τα κί­νη­τρα για τους επι­κου­ρι­κούς ια­τρούς που έχου­με κα­τα­φέ­ρει να ισχύ­ουν και για το Νο­σο­κο­μείο Ρόδου, αφού όλοι οι υγειο­νο­μι­κοί σχη­μα­τι­σμοί της Δω­δε­κα­νή­σου έχουν συ­μπε­ρι­λη­φθεί στην υπουρ­γι­κή από­φα­ση που τα ορί­ζει. Δυ­στυ­χώς, συ­νε­χί­ζου­με και ανα­φε­ρό­μα­στε στην κά­λυ­ψη των κενών ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων μόνο σε επι­κου­ρι­κό προ­σω­πι­κό αφού σε αυτή τη χώρα έχουν να γί­νουν προ­σλή­ψεις στο δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας από το μα­κρι­νό 2009.

Ο χρό­νος διάρ­κειας της σύμ­βα­σης των επι­κου­ρι­κών ια­τρών οι οποί­οι το­πο­θε­τού­νται στις πε­ριο­χές του άρ­θρου 1 της πα­ρού­σας, μπο­ρεί να ορί­ζε­ται έως και τρία (3) έτη, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των νο­σο­κο­μεί­ων ή των Υγειο­νο­μι­κών Πε­ρι­φε­ρειών, θα έχει προ­βλε­φθεί η ανά­λο­γη πί­στω­ση. Όταν ένας εκ των συ­ζύ­γων το­πο­θε­τεί­ται ως επι­κου­ρι­κός ια­τρός στις πα­ρα­πά­νω πε­ριο­χές, ο άλλος δι­καιού­ται να το­πο­θε­τη­θεί σε θέση επι­κου­ρι­κού ια­τρού της ει­δι­κό­τη­τάς του, κατά προ­τε­ραιό­τη­τα και κατά πα­ρέκ­κλι­ση του κα­τα­λό­γου, εφό­σον αυτή προ­κη­ρυ­χθεί. Σε πε­ρί­πτω­ση κατά την οποία υπο­βλη­θούν πε­ρισ­σό­τε­ρες αι­τή­σεις για την ίδια θέση, προη­γεί­ται ο ια­τρός με προ­ϋ­πη­ρε­σία σε θέση επι­κου­ρι­κού για­τρού σε νο­σο­κο­μείο του Α’ Κα­τα­λό­γου της Υ10α/Γ.Π. οικ.114191/17-9-2010 (ΦΕΚ 1579/Β) από­φα­σης του Υπουρ­γού Υγεί­ας και Κοι­νω­νι­κής Αλ­λη­λεγ­γύ­ης, όπως συ­μπλη­ρώ­θη­κε με την Υ10α/Γ.Π.οικ. 129971/19-10-2010 (ΦΕΚ 1736/Β) όμοια, και σε πε­ρί­πτω­ση ισό­χρο­νης προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας, προη­γεί­ται ο ια­τρός που έχει εγ­γρα­φεί πρώ­τος στον κα­τά­λο­γο των επι­κου­ρι­κών. Η προ­ϋ­πη­ρε­σία επι­κου­ρι­κού ια­τρού στις πε­ριο­χές του άρ­θρου 1 της πα­ρού­σης υπο­λο­γί­ζε­ται εις δι­πλούν σε σχέση με την προ­ϋ­πη­ρε­σία στα υπό­λοι­πα νο­σο­κο­μεία, για την κα­τά­λη­ψη θέσης κλά­δου ια­τρών Ε.Σ.Υ. Οι σύ­ζυ­γοι των επι­κου­ρι­κών ια­τρών που το­πο­θε­τού­νται στις ανω­τέ­ρω πε­ριο­χές, και είναι τα­κτι­κοί υπάλ­λη­λοι και υπάλ­λη­λοι ΙΔΑΧ δη­μο­σί­ων υπη­ρε­σιών και Ν.Π.Δ.Δ. που κα­τέ­χουν ορ­γα­νι­κές ή προ­σω­πο­πα­γείς θέ­σεις, επι­τρέ­πε­ται να απο­σπώ­νται κατά πα­ρέκ­κλι­ση των ισχυου­σών δια­τά­ξε­ων σε υπη­ρε­σί­ες του στε­νού δη­μό­σιου τομέα κατά προ­τε­ραιό­τη­τα και σε πε­ρί­πτω­ση έλ­λει­ψης υπη­ρε­σια­κών ανα­γκών σε υπη­ρε­σί­ες του ευ­ρύ­τε­ρου δη­μό­σιου τομέα, στην πε­ριο­χή που υπη­ρε­τεί ο/η σύ­ζυ­γός τους.

Για­τροί οι οποί­οι κατά την εγ­γρα­φή τους στον κα­τά­λο­γο των επι­κου­ρι­κών δεν έχουν υπερ­βεί το εξη­κο­στό έτος της ηλι­κί­ας τους, αλλά έχει πα­ρέλ­θει η επτα­ε­τία από την ημε­ρο­μη­νία κτή­σης του τί­τλου της ει­δι­κό­τη­τάς τους, μπο­ρούν κατά πα­ρέκ­κλι­ση να πα­ρα­μέ­νουν στον κα­τά­λο­γο και να το­πο­θε­τού­νται απο­κλει­στι­κά στις πε­ριο­χές του άρ­θρου 1 της πα­ρού­σας.

Δυ­στυ­χώς όμως ακόμη δεν υπήρ­ξε η ανά­λο­γη αντα­πό­κρι­ση από τους συ­να­δέλ­φους.

Φυ­σι­κά πρέ­πει να ανα­φέ­ρου­με ότι και το Υπουρ­γείο Υγεί­ας δεν προ­κη­ρύσ­σει θέ­σεις για την Ρόδο. Αυτό μας προ­βλη­μα­τί­ζει ,ελ­πί­ζου­με να μην οφεί­λε­ται στο ό,τι εξα­ντλού­νται τα χρή­μα­τα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του νο­σο­κο­μεί­ου μας γιατί οι επι­κου­ρι­κοί πλη­ρώ­νο­νται από ίδιους πό­ρους.

• Παρά τις δυ­σκο­λί­ες που υπάρ­χουν το νο­σο­κο­μείο Ρόδου προ­σφέ­ρει καλές υπη­ρε­σί­ες προς τους πο­λί­τες;

Τι γί­νε­ται όμως στα Νο­σο­κο­μεία και τα Κ.Υ. του νομού μας; Βελ­τιώ­θη­κε η πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών υγεί­ας; Αντέ­χουν οι υπάρ­χου­σες δομές; Κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά απα­ντού­με ότι δεν αντέ­χουν πλέον. Οι ια­τρι­κές και υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες συ­νο­λι­κά, δεν είναι αυτές που γνω­ρί­ζα­με. Μπο­ρεί να φαί­νο­νται ίδιες αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και την κα­θη­με­ρι­νή πρα­κτι­κή δεν είναι. Σή­με­ρα, ο κάθε νέος υπουρ­γός, το πρώτο πράγ­μα που ζη­τά­ει είναι να ασκού­με την ια­τρι­κή επι­στή­μη στη βάση δη­μο­σιο­νο­μι­κών με­γε­θών τα οποία μας κα­τά­ντη­σαν να πα­ρα­τη­ρού­νται σο­βα­ρές ελ­λεί­ψεις σε βα­σι­κά αντι­δρα­στή­ρια, να πιε­ζό­μα­στε μό­νι­μα για τη χρήση γε­νο­σή­μων, να υπάρ­χουν ελ­λεί­ψεις σε υλικά, να με­τα­τί­θε­ται η αντι­με­τώ­πι­ση κά­ποιων «ψυ­χρών» πε­ρι­στα­τι­κών, όταν ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του νο­σο­κο­μεί­ου δεν το αντέ­χει.Αφή­σα­με όμως τη ση­μα­ντι­κό­τε­ρη για το τέλος: Την έλ­λει­ψη προ­σω­πι­κού. Είναι δυ­να­τόν με τέ­τοιες ελ­λεί­ψεις να πε­ρι­μέ­νου­με κα­λύ­τε­ρες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας; Το νο­σο­κο­μείο στη­ρί­ζε­ται στις άο­κνες προ­σπά­θειες του ια­τρι­κού, νο­ση­λευ­τι­κού και διοι­κη­τι­κού

προ­σω­πι­κού του και δεν έχει κα­ταρ­ρεύ­σει, αφού χρη­μα­το­δο­τεί­ται πλέον στο 50 % μόνο των πραγ­μα­τι­κών λει­τουρ­γι­κών ανα­γκών του και φτω­χαί­νει συ­νε­χώς σε ια­τρι­κό, νο­ση­λευ­τι­κό και πα­ραϊ­α­τρι­κό προ­σω­πι­κό, που αμοί­βε­ται με μι­σθούς πεί­νας. Δη­μιουρ­γεί­ται σιγά-σιγά δυ­στυ­χώς ένα ανε­παρ­κές, φτηνό, διαρ­κώς υπο­βαθ­μι­ζό­με­νο και προ­βλη­μα­τι­κό δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας για τους φτω­χούς και τις κα­τώ­τε­ρες τά­ξεις, που θα προ­σφέ­ρει ένα «ελά­χι­στο πα­κέ­το» υγειο­νο­μι­κής φρο­ντί­δας στο πλαί­σιο ενός ελα­στι­κο­ποι­η­μέ­νου και μί­ζε­ρου κοι­νω­νι­κού κρά­τους.

• Το νο­σο­κο­μείο του νη­σιού μας είναι στη λίστα με τα νο­ση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα χα­μη­λής από­δο­σης κατά τα πρό­τυ­πα της τρόι­κας. Πώς το σχο­λιά­ζε­τε;

Με «οι­κο­νο­μι­κούς και λει­τουρ­γι­κούς δεί­κτες» κρί­νει η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας τα νο­σο­κο­μεία της χώρας. Είναι μια εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση από τα πραγ­μα­τι­κά προ­βλή­μα­τα των νο­σο­κο­μεί­ων που ανα­φε­ρό­μα­στε συ­νέ­χεια εμείς. Και έβγα­λε πάλι τις λί­στες με τα «άρι­στα» και τα «χεί­ρι­στα» για το 2014 Ανά­με­σα στα τε­λευ­ταία (στα «χει­ρό­τε­ρα») φι­γου­ρά­ρει άλλη μια φορά και το νο­σο­κο­μείο της Ρόδου.

Ποιοι είναι όμως οι όροι και τα κρι­τή­ρια;

Μήπως με βάση την κα­λύ­τε­ρη και αν­θρω­πι­νό­τε­ρη εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ασθε­νών;

Μήπως με βάση την επι­τυ­χή έκ­βα­ση της νο­ση­λεί­ας των ασθε­νών;

Μήπως με βάση την ποιό­τη­τα πα­ρο­χής ια­τρι­κών και νο­ση­λευ­τι­κών υπη­ρε­σιών;

Μήπως με βάση την εξυ­πη­ρέ­τη­ση και φρο­ντί­δα των ανα­σφα­λί­στων και φτω­χών συ­μπο­λι­τών μας;

Όχι ! Κα­νέ­να από αυτά τα κρι­τή­ρια δεν λή­φθη­κε άλλη μια φορά υπόψη!

Τα «οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια είναι :

Ποιο νο­σο­κο­μείο αντα­πο­κρί­θη­κε κα­λύ­τε­ρα στους μνη­μο­νια­κούς στό­χους που έθεσε η συ­γκυ­βέρ­νη­ση με την τρόι­κα, κυ­ρί­ως με βάση την πε­ρι­βό­η­τη «εξοι­κο­νό­μη­ση πόρων» από εκτε­τα­μέ­νες πε­ρι­κο­πές σε όλα τα επί­πε­δα. Με βάση ποιο μεί­ω­σε πε­ρισ­σό­τε­ρο τις δα­πά­νες για αγο­ρές φαρ­μά­κων, υλι­κών, αντι­δρα­στη­ρί­ων και υπη­ρε­σιών (και την πλή­ρω­σαν τη νύφη οι ασθε­νείς), για να μειώ­σει το Μέσο Κό­στος Νο­ση­λεί­ας. Με βάση ποιο χα­ρά­τσω­σε πιο καλά τους ασθε­νείς του με όλες τις με­θό­δους και μέσα (και από τα απο­γευ­μα­τι­νά ια­τρεία) και κυ­νή­γη­σε τους ανα­σφά­λι­στους ώστε να έχει έσοδα. Με βάση ποιο «μπού­κω­σε» πιο πολύ τους ασθε­νείς του με γε­νό­ση­μα φάρ­μα­κα. Ας μην υπάρ­χουν αυ­τα­πά­τες έστω και τώρα. Η πε­ρί­φη­μη αξιο­λό­γη­ση των νο­σο­κο­μεί­ων βα­σί­ζε­ται στο ποιο από αυτά ακο­λου­θεί με με­γα­λύ­τε­ρη πι­στό­τη­τα τις μνη­μο­νια­κές επι­τα­γές συ­γκυ­βέρ­νη­σης και τρόι­κας. Η πε­ρί­φη­μη αξιο­λό­γη­ση των νο­σο­κο­μεί­ων βα­σί­ζε­ται κυ­ρί­ως στο ποιο λει­τούρ­γη­σε, κα­λύ­τε­ρα από τα άλλα, με επι­χει­ρη­μα­τι­κές λο­γι­κές και ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια. Ποιο δη­λα­δή λει­τούρ­γη­σε κα­λύ­τε­ρα σαν ιδιω­τι­κή ανώ­νυ­μη εται­ρεία. Η πε­ρί­φη­μη αξιο­λό­γη­ση των νο­σο­κο­μεί­ων δεν είναι τί­πο­τε άλλο παρά ένα ακόμη ερ­γα­λείο για να εντα­θεί ο αντα­γω­νι­σμός των διοι­κή­σε­ων στο ποια θα εφαρ­μό­σει με με­γα­λύ­τε­ρη πι­στό­τη­τα και ακρί­βεια τις πο­λι­τι­κές διά­λυ­σης της όποιας δη­μό­σιας υπη­ρε­σί­ας υπάρ­χει ακόμη στα νο­σο­κο­μεία του ΕΣΥ, στο ποια θα εφαρ­μό­σει κα­λύ­τε­ρα την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών τους. Όσον αφορά τώρα το δικό μας νο­σο­κο­μείο πρέ­πει η πα­ρού­σα διοί­κη­ση να απο­δεί­ξει ότι θα κα­τα­φέ­ρει να βρει χρή­μα­τα, αφού δεν υπάρ­χει καμία πε­ρί­πτω­ση με τα υπάρ­χο­ντα κον­δύ­λια να πο­ρευ­τού­με, και με όλες τις πε­ρι­κο­πές που γί­νο­νται μέχρι το τέλος του έτους.

• Είναι εφι­κτός ο στό­χος της λει­τουρ­γί­ας του ογκο­λο­γι­κού τμή­μα­τος στο νο­σο­κο­μείο και τι πρέ­πει να γίνει για να αρ­χί­σει το έργο και να τε­λειώ­σει σε σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα;

Η θέση μας σαν για­τροί που υπη­ρε­τούν το Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας στα Δω­δε­κά­νη­σα είναι ότι το Νο­σο­κο­μείο Ρόδου έπρε­πε να πα­ρεί­χε τε­ταρ­το­βάθ­μιες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Αυτό ση­μαί­νει ότι πάντα χαι­ρε­τί­ζου­με και επι­κρο­τού­με τη δη­μιουρ­γία οποιου­δή­πο­τε ερ­γα­στη­ρί­ου ή τμή­μα­τος που ανα­βαθ­μί­ζει τις πα­ρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας στους συ­μπο­λί­τες μας και τους επι­σκέ­πτες μας. Όσον αφορά την υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή του ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τι­κού τμή­μα­τος θε­ω­ρού­με ότι ο στό­χος είναι εφι­κτός αφού η χρη­μα­το­δό­τη­ση του θα γίνει από το ΕΣΠΑ, όπως ακρι­βώς έγινε με την αντι­κα­τά­στα­ση του αξο­νι­κού με νέο υπερ­σύγ­χρο­νο το­μο­γρά­φο και μα­στο­γρά­φο καθώς και η αγορά στε­φα­νιο­γρά­φου για το αι­μο­δυ­να­μι­κό ερ­γα­στή­ριο. Αυτό όμως που φαί­νε­ται αδύ­να­το στις πα­ρού­σες συν­θή­κες είναι η εύ­ρε­ση ογκο­λό­γων και ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τών για την επάν­δρω­ση του τμή­μα­τος και ερ­γα­στη­ρί­ου αντί­στοι­χα. Ελ­πί­ζου­με να μην δη­μιουρ­γη­θεί και πα­ρα­μεί­νει κλει­στό λόγω έλ­λει­ψης προ­σω­πι­κού.

• Αρκεί η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για να υλο­ποιεί­ται, όπως πρέ­πει, το πρό­γραμ­μα εφη­με­ριών;

Η έν­νοια της υπε­ρω­ρια­κής ερ­γα­σί­ας πρέ­πει να δια­τη­ρη­θεί -και χρειά­ζε­ται σκλη­ρή μάχη γι αυτό- επει­δή έτσι, ενι­σχύ­ε­ται και δια­φυ­λάσ­σε­ται και η έν­νοια της κα­νο­νι­κής (πρω­ι­νής) ερ­γα­σί­ας, όσο κι αν η φύση της λει­τουρ­γί­ας των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων μας επι­βάλ­λει να ερ­γα­ζό­μα­στε κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο. Ο συν­δι­κα­λι­στι­κός χώρος των για­τρών, πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σει δυ­να­μι­κά και να αρ­νη­θεί τις άθλιες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας των για­τρών που ”με­τα­φρά­ζο­νται” ακόμη και σε 150-180 ώρες υπε­ρω­ρια­κής ερ­γα­σί­ας το μήνα (πέρα από το τα­κτι­κό πρω­ι­νό ωρά­ριο!). Οι για­τροί έχουν υπο­στεί απώ­λεια του ει­σο­δή­μα­τος των εφη­με­ριών, με τις δια­δο­χι­κές μειώ­σεις (δύο φορές!) του συ­ντε­λε­στή υπο­λο­γι­σμού του ωρο­μι­σθί­ου που ήταν εξ αρχής κάτω της μο­νά­δος, δη­λα­δή κάτω από το βα­σι­κό ωρο­μί­σθιο! Έτσι, έχου­με σή­με­ρα φτά­σει σε εξευ­τε­λι­στι­κές αμοι­βές εφη­με­ριών. Αυτά τα ελά­χι­στα χρή­μα­τα προς το παρόν και λόγω της με­γά­λης μεί­ω­σης του αριθ­μού των για­τρών του νο­σο­κο­μεί­ου μας ,ακόμη βρί­σκο­νται για την απο­πλη­ρω­μή των εφη­με­ρί­ων μας. Πα­ρα­μέ­νουν όμως απλή­ρω­τες όλες οι επι­πλέ­ον εφη­με­ρί­ες που ανα­γκα­στι­κά πλέον εκτε­λούν οι για­τροί πέραν του αριθ­μού που ορί­ζει ο νόμος του κρά­τους για να μην μεί­νει ακά­λυ­πτο το νο­σο­κο­μείο προς όφε­λος πάντα των συ­μπο­λι­τών μας. Αυτές όμως θα τις διεκ­δι­κή­σου­με δυ­να­μι­κά και θα τις κερ­δί­σου­με.

• Υπάρ­χουν ελ­πί­δες για την κά­λυ­ψη των κενών σε νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό;

Όσον αφορά τους ερ­γα­ζό­με­νους στο νο­σο­κο­μείο τα τε­λευ­ταία τέσ­σε­ρα χρό­νια (2011-2012-2013-2014) έχουν γίνει μόνο δύο (2) προ­σλή­ψεις μο­νί­μου προ­σω­πι­κού (κλά­δου ΔΕ Νο­ση­λευ­τι­κής). Αντί­θε­τα λόγω συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης έχουν απο­χω­ρή­σει πάνω από 90 υπάλ­λη­λοι όλων των ει­δι­κο­τή­των. Οι κενές θέ­σεις νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού όλων των ει­δι­κο­τή­των (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) είναι αυτή την στιγ­μή 233. Οφεί­λο­νται στο Νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό 6.000 ρεπό καθώς και το 90% των κα­νο­νι­κών αδειών έτους 2013 και το 100% των αδειών 2014. Υπάρ­χει σο­βα­ρή έλ­λει­ψη και στις υπό­λοι­πες κα­τη­γο­ρί­ες προ­σω­πι­κού (Διοι­κη­τι­κό, Πα­ραϊ­α­τρι­κό, Τε­χνι­κό, έλ­λει­ψη μο­νί­μου Φαρ­μα­κο­ποιού από το 2007 κλπ) με προ­βλή­μα­τα δυ­σλει­τουρ­γί­ας κατά και­ρούς σε ση­μα­ντι­κά τμή­μα­τα (π.χ. Αι­μο­δο­σία, Μα­γνη­τι­κός Το­μο­γρά­φος, Φαρ­μα­κείο κλπ). (Π.χ. Υπάρ­χει ένας μο­να­δι­κός ΤΕ Τε­χνο­λό­γος Ακτι­νο­λό­γος ο οποί­ος είναι υπεύ­θυ­νος για το Αι­μο­δυ­να­μι­κό, τον Αξο­νι­κό, τον Αγ­γειο­γρά­φο, την Οστι­κή Πυ­κνό­τη­τα κλπ. Επί­σης έχουν με­τα­κι­νη­θεί από την υπη­ρε­σία μας χωρίς την έγκρι­ση της Διοί­κη­σης αλλά με από­φα­ση του Διοι­κη­τή της 2ης ΥΠΕ: 1 υπάλ­λη­λος ΔΕ Χει­ρι­στών Εμ­φα­νι­στών, 1 υπάλ­λη­λος ΤΕ Επι­σκε­πτών Υγεί­ας, 1 υπάλ­λη­λος ΤΕ Κοι­νω­νι­κών Λει­τουρ­γών, 1 υπάλ­λη­λος ΔΕ Αδελ­φών Νο­σο­κό­μων (με το πρό­σχη­μα επι­τα­κτι­κών ανα­γκών νο­σο­κο­μεί­ων των Αθη­νών(!), του Βόλου και των Ιω­αν­νί­νων). Υπο­χρε­ω­τι­κή αξιο­λό­γη­ση με βαθμό από 1 έως 6 (με άρι­στα το 10) του 15% των υπαλ­λή­λων κάθε Διεύ­θυν­σης (π.χ. η Νο­ση­λευ­τι­κή Υπη­ρε­σία με 275 άτομα προ­σω­πι­κό θα πρέ­πει να βαθ­μο­λο­γή­σει υπο­χρε­ω­τι­κά από 1 έως 6, 42 υπαλ­λή­λους οι οποί­οι θα είναι υπο­ψή­φιοι για να μπουν σε δε­ξα­με­νή δια­θε­σι­μό­τη­τας). Από τα ανω­τέ­ρω φαί­νε­ται κα­θα­ρά ότι δεν υπάρ­χει πλέον καμία ελ­πί­δα με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να και με τις πο­λι­τι­κές που ακο­λου­θού­νται για κά­λυ­ψη του νο­σο­κο­μεί­ου μας με το ανα­γκαίο και απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό ώστε να προ­σφέ­ρο­νται ασφα­λείς υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας στους συ­μπο­λί­τες μας.

Όλα τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία στε­νά­ζουν κάτω από τους στε­νούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς που έχει επι­βά­λει το Υπουρ­γείο Υγεί­ας, με απο­τέ­λε­σμα όλα και όλοι να λει­τουρ­γούν στα όρια της κα­τάρ­ρευ­σης. Πόσα ακόμα θύ­μα­τα θα πρέ­πει να θρη­νή­σου­με για να παρ­θούν τα αυ­το­νό­η­τα μέτρα; Ας χρη­μα­το­δο­τη­θεί επι­τέ­λους το Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας με τους απα­ραί­τη­τους οι­κο­νο­μι­κούς πό­ρους.

Βρι­σκό­μα­στε στον 6 χρόνο της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης! Μήπως κάτι γί­νε­ται λάθος!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.