Με μια σειρά από Θέματα λειτουργίας της πόλης και τα γνωστά αιτήματα για παρατάσεις μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Μεσαιωνική Πόλη αλλά και σε άλλες περιοχές του κέντρου, συνεδρίασε χτες η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου.
Στην συνεδρίαση, συζητήθηκαν η χορήγηση – χωροθέτηση θέσεων αποκλειστικής στάθμευσης σε ΑμεΑ καθώς και η έκδοση βεβαίωσης ειδικής διαδρομής με τον καθορισμό του χώρου αφετηρίας και σημείων στάσεων για τουριστικό λεωφορείο Δημόσιας Χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων (open bus) στην πόλη της Ρόδου.
Για το θέμα σημειώθηκαν αντιρρήσεις, με την πρόεδρο κα Σουσάνα Καρδούλια να δηλώνει ότι η άδεια δίνεται από τον ΕΟΤ και από το υπουργείο Τουρισμού. «Εμείς, απλά εγκρίνουμε την διαδρομή των τουριστικών λεωφορείων. Ο νόμος δεν διευκρινίζει τι πρέπει να γίνει. Επειδή η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη με το κυκλοφοριακό, δεν μπορούμε να δίνουμε πολλές άδειες για τέτοια οχήματα» -όπως ανέφερε.
Το θέμα δεν εγκρίθηκε, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την αφετηρία και το τέρμα που είναι στο κέντρο της πόλης όπως και το έτερο open bus. Ωστόσο, η αρχική πρόταση έλεγε να έχει την αφετηρία του στην Ακτή Κανάρη. «Ανά τέταρτο θα υπάρχουν τέτοια λεωφορεία ανοιχτού τύπου και σύντομα το τουριστικό τρένο του Δήμου Ρόδου ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Το κυκλοφοριακό θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ» -όπως εκφράστηκε από εκπροσώπους των υπηρεσιών.
Στα άλλα θέματα, εγκρίθηκε ομοφώνως (λαμβανομένης της θετικής εισήγησης της προϊσταμένης του Κοιμητηρίου κας Μπακίρη) η παραχώρηση τάφου, ύστερα από σχετική αίτηση της κ. Καλούδη Διονυσίου Αικατερίνης για τον αποθανόντα που ήταν στην αντίσταση. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το αίτημα για υιοθεσία του πάρκου Αλχαδέφ από το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων, το οποίο και έγινε δεκτό από το Σώμα ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η απόφαση για να γίνει δεκτό το αίτημα για υιοθεσία της νησίδας επί της Τηλιακού Μαύρου από ιδιώτη.
Αναφορικά με το θέμα για την γνωμοδότηση περί σύνταξης μελέτης για την πεζοδρόμηση οδών και χαρακτηρισμό ως ήπιας κυκλοφορίας στην περιοχή Μαράσι Αγίας Αναστασίας – Μητρόπολης αποφασίστηκε να οριστικοποιηθεί η σχετική μελέτη η οποία θα έρθει προς συζήτηση με όλες τις παραμέτρους και κατόπιν θα εξεταστεί το θέμα. Στα υπόλοιπα θέματα, την συνεδρίαση απασχόλησαν επί μακρόν (όπως κάθε φορά) οι παρατάσεις μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός της Μεσαιωνικής Πόλης καθώς, και σε άλλα σημεία στην πόλη της Ρόδου. Σε διάφορες περιπτώσεις, η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις για διάφορους λόγους με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, κα Καρδούλια να ξεκαθαρίζει τα εξής:
«Ο Δήμος Ρόδου και η Δ.Κ. Ρόδου δεν έχουν αρμοδιότητα για να κάνουν ελέγχους σχετικά με τις παραβάσεις περί ωραρίου.
Η νομοθεσία αναφέρει ρητώς, ότι μπορεί να δοθεί παράταση (μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη) μόνον έως την μία μετά τα μεσάνυχτα για μουσική στον εσωτερικό χώρο καταστήματος και μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα σε καταστήματα εντός της πόλης. Από εκεί και πέρα, την αρμοδιότητα για έλεγχο και επιβολή προστίμων, την έχει η αστυνομία. Η Δημοτική Κοινότητα ωστόσο, συγκεντρώνει τις καταγγελίες για κάθε περίπτωση…»
Ωστόσο, η μειοψηφία εξέφρασε επιφυλάξεις καθώς όπως ειπώθηκε, ενώ υπάρχουν βεβαιωμένες παραβάσεις από την αστυνομία, η δημοτική αρχή ακολουθεί την γραμμή «ναι σε όλα» είτε στην Μ.Πόλη είτε σε άλλα σημεία της πόλης –χωρίς να εξετάζονται κατά περίπτωση.
Επιπλέον, μετά από δύο χρόνια δεν έχει έρθει η νέα κανονιστική για τα συγκεκριμένα ζητήματα, με συνέπεια να ισχύει εν μέρει η προηγούμενη (του 2015) δημιουργώντας προβλήματα στην διαδικασία και αφήνοντας ‘παράθυρα’ για μια σειρά παραβάσεων. Στα θέματα αυτά, η μειοψηφία δεν ψήφισε υπέρ.
Δημοτική Κοινότητα Ρόδου: Θέματα λειτουργίας της πόλης και παρατάσεις μουσικής στην ημερήσια διάταξη
