Πολιτιστικά

Καστελλόριζο: Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που συνέβαλε στην πολιτιστική αναγέννηση του νησιού

Χρειάστηκαν μόλις έξι χρόνια και ισάριθμες διοργανώσεις για να ενσαρκώσουν οι άνθρωποι του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) το όραμά τους που συμπυκνώνεται στη φράση: «Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο, να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο».

Η φετινή διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου: «Πέρα από τα Σύνορα», στην ανατολικότερη άκρη του Αιγαίου και την Ευρώπης, στην εσχατιά του Ελληνισμού, αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη ότι αν έχεις όραμα και το υπηρετείς με πίστη και αφοσίωση, όταν εργάζεσαι σκληρά και κάνεις όλους κοινωνούς αυτού του οράματος, τότε, μόνο επιτυγχάνεις τον στόχο σου.

Περισσότερα από 567 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών -αριθμός ρεκόρ μετά την πρόσφατη πανδημία- κατατέθηκαν προς κρίση για συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ. Από αυτά, 27 ντοκιμαντέρ από 17 διαφορετικές χώρες θα παρουσιαστούν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ 16 ακόμα ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων και ξένων δημιουργών θα προβληθούν στο Πανόραμα.

Καταξιωμένοι σκηνοθέτες και δημιουργοί εγνωσμένου κύρους απαρτίζουν φέτος την κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Klaus Eder, γεν. γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), και μέλη τη Μαριάννα Οικονόμου πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Jean-Christoph Caron διευθυντή της PHOENIX, τον Bruno Chatelin κριτικό κινηματογράφου και τη Mάρω Αναστοπούλου σκηνοθέτη.

Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και πολλές από τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις έχουν έντονο το «άρωμα» της 200ης επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάτι πάει να αλλάξει. Όπως τότε, το 1991, όταν χάρη στη βραβευμένη με Όσκαρ ιταλική ταινία Mediterraneo με τη Βάνα Μπάρμπα, έγινε ευρέως γνωστό και άρχισε να βγαίνει από την απομόνωση.

Ως έναν βαθμό, αυτή η αλλαγή οφείλεται και στο Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» και τους ανθρώπους τους ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ, που χρόνο με τον χρόνο συνέβαλαν ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όλων. «Να στρίψουν επιτέλους το κεφάλι τους λίγο παρακάτω, προς τη νοτιοανατολικότερη άκρη του Αιγαίου και της Ευρώπης, αναλογιζόμενοι την ευθύνη που έχουν, που όλοι έχουμε, προς αυτόν τόπο», όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει η καθηγήτρια Ειρήνη Σαρίογλου.

Γενική γραμματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, η κ. Σαρίογλου είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Διδάσκει, δηλαδή, την ελληνική ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό σε Τούρκους και Αρμένιους φοιτητές που φοιτούν στο παλαιότερο δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σαρίογλου δεν κρύβει αρχικά την τιμή και την ικανοποίηση που νιώθει όλη η ομάδα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. για την απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να θέσει τη διοργάνωση υπό την αιγίδα της. «Αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών και των κόπων μας», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «θεωρούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες κάτι κάνουμε καλά, πρωτίστως για το νησί και τους ανθρώπους του και εν συνεχεία για την τέχνη και τον πολιτισμό. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος έχουμε την αγωνία για τον κορονοϊό και ομολογώ ως η περσινή διοργάνωση ήταν ένα crash test που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης. Φέτος, θα κινηθούμε στο ίδιο επίπεδο έχοντας κάνει όλοι οι συνεργάτες του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. το εμβόλιο, καθώς θα βρισκόμαστε σε ένα covid free νησί, όπου οι κάτοικοι έχουν αποδείξει την υπευθυνότητά τους να προστατέψουν τους εαυτούς, τους επισκέπτες και τον τόπο τους».

«Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος», επισημαίνει κ. Σαρίογλου, «προτεραιότητά μας ήταν το φεστιβάλ να γίνει στον φυσικό του χώρο, στο πανέμορφο Καστελλόριζο. Να γίνει με τη φυσική παρουσία όλων των εμπλεκόμενων, να γίνει με τη συμμετοχή του κόσμου που αγαπάει το νησί, το επισκέπτεται κάθε χρόνο για να θαυμάσει τις ομορφιές του και να παρακολουθήσει από κοντά τόσο τις ταινίες που διαγωνίζονται όσο και τις ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ».

«Αυτό», τονίζει με έμφαση η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, «επέτασσαν οι συνθήκες, που δε μας επέτρεπαν να φύγουμε μακριά από το νησί, να το εγκαταλείψουμε στην πρώτη δυσκολία. Το οφείλαμε στη διοργάνωση, στους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά όλο τον χρόνο στο ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. για τον σκοπό αυτό, το οφείλαμε σε όσους μας έχουν πιστέψει έξι χρόνια τώρα. Πάνω απ’ όλα όμως το οφείλαμε στους ανθρώπους του Καστελλόριζου, στους μόνιμους κάτοικους που φυλάνε Θερμοπύλες, το οφείλαμε στα παιδιά του νησιού, που αποτελούν την ελπίδα αυτής της ακριτικής γωνιάς της πατρίδας και στα οποία κάθε χρόνο αφιερώνουμε ένα μέρος των εκδηλώσεων».

Φόρος τιμής στους αγωνιστές του ’21

Στις 22 Αυγούστου ανοίγει φέτος η αυλαία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου και η τελετή έναρξης θα έχει «άρωμα» από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί η ταινία του Πάνου Α. Θωμαΐδη «Σπέτσες ’21, Στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας», η οποία προσφέρει μια πρωτότυπη ανάγνωση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, με πρωταγωνιστές τους απόγονους αγωνιστών του 1821.

Το μουσικό αφιέρωμα που θα ακολουθήσει, με τίτλο «Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα» (Οδυσσέας Ελύτης) θα έχει πρωταγωνιστές τη σπουδαία ερμηνεύτρια Μόρφω Τσαϊρέλη και τον συνθέτη- πιανίστα Ανδρέα Αναγνωστόπουλο, μαζί με τον οποίο θα παρουσιάσουν τραγούδια σε ποίηση του σπουδαίου ποιητή Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου και του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου, με τη συμμετοχή του σπουδαίου ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη και του μουσικού συνόλου ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, που θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα, με τίτλο: «Με την Ελλάδα καραβοκύρη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου