Χρησιμοποιώντας το σλόγκαν του αδικοχαμένου Τζόρτζ Φλόιντ ‘I can’t breathe’ προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ρόδου και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου. Βασικά αιτήματα ήταν η ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό καθώς υπάρχουν τεράστια κενά και δημιουργούνται άπειρα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Στην κινητοποίηση μετείχαν και σύλλογοι που στεγάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο, όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών κ.ά.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων κ. Στέφανος Ιατρίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κλινικές, όπως η νευρολογική, λειτουργεί με την υπερπροσπάθεια ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με διασωληνωμένους ασθενείς και το προσωπικό εξουθενωμένο στην κυριολεξία, αφού βάσει του οργανισμού θα έπρεπε να λειτουργούν τρία κρεβάτια, αλλά αυτή την στιγμή λειτουργούν εφτά, με δύο συναδέλφους να έχουν βγει σε αναρρωτική άδεια. Ο αξονικός τομογράφος βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και μία εβδομάδα με τα βαριά περιστατικά να διακομίζονται σε ιδιώτη.
Πέρασαν πάνω από δύο μήνες καραντίνας και ένας μήνας άρσης των περιοριστικών μέτρων και όλος ο χρόνος που δόθηκε από μέρους μας στην κυβέρνηση πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες ήταν να σώσουν το brand name της χώρας ως τουριστικού προορισμού, αδιαφορώντας πλήρως για τους εργαζόμενους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, και τον φτωχό λαό του νησιού μας.
Απόδειξη, η κατάσταση στα νοσοκομεία με την υποστελέχωση, την μετατροπή τους σε κορωνοσοκομεία, για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της πανδημίας, χωρίς όμως, να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών με διάφορες άλλες παθήσεις που δεν σταμάτησαν να υπάρχουν!
Αποτέλεσμα στο νησί μας να είναι ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια υγεία και υποστελεχωμένα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Το νοσοκομείο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα τακτικά χειρουργεία.
Οι καρκινοπαθείς ζουν με τον φόβο ο ΕΟΠΠΥ να τους κόψει την συνταγογράφηση στα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα.
Την πλειονότητα των εργαζομένων να είναι εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχικά, με την αγωνία πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Σε πολλά τμήματα αδυνατούμε να πάρουμε τις άδειές μας, να ξεκουραστούμε, να περάσουμε μερικές μέρες το καλοκαίρι με τις οικογένειές μας μετά από έναν δύσκολο χειμώνα.
Οι 18 προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων σε προσωπικό. Το νοσοκομείο λειτουργεί σχεδόν με το μισό προσωπικό που προβλέπεται.
Επίσης, συνυπάρχει ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε περίπτωση εξάπλωσης της επιδημίας στο νησί. Η κυβέρνηση, ο Δήμος και η Περιφέρεια τοποθετούνται μόνο στο πώς θα αντιμετωπιστούν τα COVID περιστατικά τουριστών, ενώ για την συνολική υγειονομική θωράκιση του νησιού δε βγάζουν άχνα.
Προφανώς μας θεωρούν αναλώσιμους και την υγειονομική θωράκιση του νησιού κόστος και μάλιστα τώρα που η νέα κρίση χτυπά την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτοί που κάθε χρόνο έσπαζαν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, τώρα από την μία προσπαθούν να μας κλείσουν τα μάτια με δωρεές και φιλανθρωπικές δράσεις και από την άλλη τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προϋπολογισμοί που χτίστηκαν με την βαριά φορολογία του λαού μας.
Εμείς μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν μένουμε απαθείς. Με αφορμή την πανυγειονομική απεργία καλούμε κάθε συνάδελφο/ισσα να σκεφτεί. Καλούμε όλο τον λαό της Ρόδου να σκεφτεί. Έχουμε αρκετή πείρα από την προηγούμενη οικονομική κρίση. Ξέρουμε πολύ καλά με όποια κυβέρνηση ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν την κρίση. Να σκεφτούν τι μέλλον θέλουν για τα παιδιά τους, για τις οικογένειές τους, για τους ίδιους; Τι υγειονομική κάλυψη θέλουν μέσα στην κρίση που η ανεργία και η φτώχεια θα εξαπλωθούν και ο περισσότερος κόσμος δεν θα μπορεί να απευθυνθεί στην ιδιωτική κλινική – ιατρείο.
Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε πληρωμένη απάντηση στην ΕΕ και στην κυβέρνηση. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα. Στο 2020 δεν δεχόμαστε να ζούμε χειρότερα από ό,τι η ανθρωπότητα πριν σαράντα χρόνια. Η τεχνολογία, η επιστήμη δίνει όλες τις δυνατότητες να παρέχει δωρεάν το κράτος σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλο τον λαό.
Καλούμε όλα τα σωματεία-συλλόγους να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας που είναι και δικά τους. Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας.
– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων-εργολαβικών εργαζομένων
– Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
– Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
– Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
– Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.
Και όπως ο αδικοχαμένος Τζόρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ φώναξε ‘I can’t breathe’ έτσι κι εμείς, φωνάζουμε ότι “δεν αντέχουμε άλλο”».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ