Ειδήσεις

Μόνο μετά από καταδικαστική απόφαση η στέρηση των βουλευτικών προνομίων

Έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου όσον αφορά την νομοθετική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η αναστολή των προνομίων-ατελειών των βουλευτών στην περίπτωση που υπάρχει αμετάκλητη παραπομπή τους σε δίκη για αξιόποινες πράξεις (σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος) και η στέρησή τους στην περίπτωση καταδικαστικής απόφασής τους.

Όπως είπε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή επί του νομοσχεδίου για το ποινικό και σωφρονιστικό δίκαιο και μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν τόσο από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, όσο και τα κόμματα του κοινοβουλίου, ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε έτοιμος για νομοτεχνικές βελτιώσεις. Προαναγγέλλοντας τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου, είπε ότι η στέρηση των προνομίων-ατελειών που απολαμβάνουν οι βουλευτές θα αφορά μόνον στις περιπτώσεις καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του εμπλεκομένου προσώπου και όχι στις περιπτώσεις που υπάρχει αμετάκλητη παραπομπή του σε δίκη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αθανασίου αναμένει και τις προτάσεις των κομμάτων ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή». Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα ακούσουμε τις απόψεις και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται ότι με διευκρινίσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε προϊδεάσει για τις παραπάνω αλλαγές κάνοντας γνωστό ότι «κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των βουλευτών, προκειμένου να λάβει η διάταξη την τελική της μορφή, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση».

Όσον αφορά την διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει, όπως είναι τώρα, ότι οι βουλευτές που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργήματα ή σειρά πλημμελημάτων, θα χάνουν προσωρινά τα προνόμια και τις ατέλειες που απολαμβάνουν (μεταξύ αυτών τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, αυτοκίνητο, επιδόματα οργάνωσης γραφείου, εισιτήρια και λοιπά έξοδα κίνησης, συνεργάτες κλπ.), ενώ στις περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης τους για τα αδικήματα αυτά θα στερούνται πλήρως των προνομίων και των ατελειών.

Τα αδικήματα που αφορά η ρύθμιση είναι οποιοδήποτε κακούργημα και τα πλημμελήματα της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης κοινής ή στην υπηρεσία, εκβίασης, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας και ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, παραπλάνησης σε ψευδορκία, ψευδούς καταμήνυσης, απιστίας δικηγόρου, απιστίας περί την υπηρεσία, δωροδοκίας, καταπίεσης, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγής εγγράφου, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, του εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου