Τοπικές Ειδήσεις

Eνα… χωριό από μόνοι τους οι υποψήφιοι στη Pόδο! Ξεπερνούν τους 1.000!

Η Ελλάδα… αναστενάζει στις κάλπες! Οι τριπλές κάλπες της 26ης Μαΐου για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως επίσης και για τις Ευρωεκλογές, έχουν δημιουργήσει ένα… πρωτοφανές κύμα υποψηφίων τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Ιδιαιτέρως στις μικρές κοινωνίες όπως είναι τα νησιά, οι μισοί είναι ψηφοφόροι και οι άλλοι μισοί υποψήφιοι! Υπάρχουν οικογένειες που έχουν μοιραστεί στα δύο με μέλη της να κατεβαίνουν σε αντίπαλους συνδυασμούς, ενώ ήδη στα μικρά χωριά και νησιά της Δωδεκανήσου, οι κάτοικοι έχουν μοιραστεί σε «στρατόπεδα».
Οι αριθμοί, όπως τους παρουσιάζει σήμερα η «δ», είναι εντυπωσιακοί και ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί με τους υποψήφιους συμβούλους να προσπαθούν να κερδίσουν την συμπάθεια άρα και την ψήφο των πολιτών, έχοντας επιδοθεί σε αγώνα δρόμου με φόντο την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, από την οποία θα αναδειχθούν οι σύμβουλοι ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου!
Στη Ρόδο για παράδειγμα, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι συνολικά 361 μαζί με τους πέντε υποψηφίους δημάρχους και οι υποψήφιοι για τα τοπικά συμβούλια σε όλο το νησί είναι 524! Αθροιστικά μόνο στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης υποψήφιοι στη Ρόδο είναι 885 άτομα!
Οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου είναι συνολικά 143 άτομα και από τους πέντε συνδυασμούς.
Αν τώρα στους 143 υποψηφίους του Β΄Βαθμού Αυτοδιοίκησης στη Ρόδο προστεθούν οι 885 υποψήφιοι της Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης, σε όλο το νησί οι υποψήφιοι περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι που διεκδικούν την ψήφο των Ροδίων ανέρχονται σε 1.028!
Οι υποψήφιοι, προκειμένου να καταφέρουν να ξεχωρίσουν, να αναδειχθούν και να προβληθούν, στην πλειονότητά τους «βομβαρδίζουν» τους ψηφοφόρους με μηνύματα, κάρτες, φυλλάδια κα τηλεφωνήματα αφού ο αγώνας του σταυρού είναι πιο «αδυσώπητος» από ποτέ!
Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει διαφοροποιήσει σημαντικά το τοπίο των εδρών σε Δήμο και Περιφέρεια.
Αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου, οι ψηφοφόροι είναι πως την πρώτη Κυριακή θα εκλέξουν το δημοτικό συμβούλιο και περιφερειακό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου δεν αλλάζει από το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Την δεύτερη Κυριακή στην εκλογική μάχη θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες οι οποίοι κατά την πρώτη Κυριακή πήραν την 1η και την 2η θέση.
Τόσο στο Δήμο Ρόδου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με βάση τον νέο νόμο αλλά και τον αριθμό των υποψηφίων συνδυασμών είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας συνδυασμός να πάρει κατά την πρώτη Κυριακή ποσοστό πάνω από το 50% των ψήφων, άρα μαθηματικά οδηγούμαστε σε δεύτερο γύρο. Επιπλέον, ακόμα μια σημαντική καινοτομία του νέου νόμου είναι το ότι διαχωρίζεται η εκλογή του δημοτικού συμβουλίου από την εκλογή των τοπικών συμβουλίων, που σημαίνει ότι σε άλλη κάλπη και με άλλο ψηφοδέλτιο θα ψηφίζεται ο δήμαρχος και οι δημοτικοι συμβούλοι και σε άλλη κάλπη και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο θα ψηφίζεται το τοπικό συμβούλιο ή ο πρόεδρος της κοινότητας.
Εκτός από 1.028 συνολικά υποψηφίους, την ημέρα ετών εκλογών θα απασχοληθούν και περισσότερα από 1.700 άτομα στις τετραμελείς εφορευτικές επιτροπές σε κάθε εκλογικό τμήμα, που στη Ρόδο ανέρχονται περίπου σε 425. Στα 1.700 άτομα των εφορευτικών επιτροπών δεν υπολογίζονται τα αναπληρωματικά μέλη που είναι άλλα 1.700 (!), δεν υπολογίζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και δεν υπολογίζονται οι εκπρόσωποι που θα στείλουν οι παρατάξεις για να επιβλέπουν!
Στην… επίταξη λοιπόν της πρώτης Κυριακής της ψηφοφορίας υποψήφιοι, εκλογικοί, δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκπρόσωποι παρατάξεων και μέλη εφορευτικών επιτροπών μόνο στη Ρόδο, θα είναι περισσότεροι από 5.000!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • andreas    17.05.2019 13:20

    STO TELOS AYTOI THA ZHTANE PSIFO O ENAS APO TON ALLON, KAI THA KERDISH AYTOS POY THA PLHROSH TOYS PANTES, ESTO KAI 5 EYRO.

Σχολιασμός άρθρου