Ρεπορτάζ

Η αναζήτηση νερού και η αποκατάσταση βλαβών, κορυφαίοι στόχοι της ΔΕΥΑΡ

Στη διαβεβαίωση ότι δεν είναι επιβαρυμένο το ιικό φορτίο στα λύματα της ΔΕΥΑΡ, προέβη χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Έγιναν έλεγχοι και φυσικά, συνεχίζουμε να κάνουμε ελέγχους στα λύματα για όσο απαιτηθεί. Τα στοιχεία αυτά είναι συμβουλευτικά, τα οποία αναλύει και αναλόγως αξιολογεί το υπουργείο Υγείας στο οποίο στέλνουμε τα αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός πως το έχουμε ζητήσει, μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια περαιτέρω ενημέρωση από το υπουργείο, για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τα ευρήματα. Προφανώς, δεν έχει βρεθεί κάτι αξιοσημείωτο. Στις δύο τελευταίες αναλύσεις σε αντλιοστάσια διαφορετικά μεταξύ τους, βρέθηκαν τιμές ιικού φορτίου ελαφρώς ανεβασμένες, όχι τόσο όμως, που να προκαλεί ανησυχία. Γενικότερα επειδή λαμβάνουμε αρκετά δείγματα προς ανάλυση, είναι ενδεικτικό ότι εμφανίσθηκε σε ένα από τα δείγματα και όχι στο σύνολο των δειγμάτων. Ειδικότερα στο δείγμα που αφορά στην είσοδο του Βιολογικού και στο οποίο καταλήγουν τα λύματα από όλο το βόρειο τρίγωνο του νησιού, δεν έχει ανιχνευτεί μέχρι σήμερα κάποια αύξηση του ιικού φορτίου. Κι αυτό είναι σημαντικό. Παρ όλα αυτά, με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΡ, προβαίνουμε σε αναλύσεις από τον περασμένο Νοέμβριο και συνεχίζουμε. Οι έλεγχοι στα λύματα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί για να έχουμε μια προσέγγιση –αν και δεν έχει προκύψει κάτι ανησυχητικό μέχρι τώρα», τόνισε ο κ. Γ. Υψηλάντης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πορεία των έργων της ΔΕΥΑΡ στο πλαίσιο της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος, ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε σε έργα που εκτελούνται, ενώ ανακοίνωσε πως ανοίχτηκαν πέντε γεωτρήσεις στην περιοχή της Καλάθου, οι οποίες έδωσαν πολύ θετικά αποτελέσματα:
«Σε πενήντα –τουλάχιστον- διαφορετικά σημεία του νησιού της Ρόδου, επεμβαίνουμε για να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, έχοντας αυτό τον ρόλο ως ΔΕΥΑΡ. Προσπαθούμε να μην αφήνουμε σε εκκρεμότητα βλάβες και παρεμβάσεις, όπως η πίεση του νερού σε ένα χωριό ή σε μια συνοικία.
»Όσον αφορά στα έργα που εντάξαμε στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτης’, επισκεφθήκαμε τον υπουργό Εσωτερικών στον οποίο ανελύσαμε πλήρως πόσα έργα έχουμε προτείνει ως επιχείρηση, τα οποία έχουν γίνει δεκτά. Περιμένουμε να προχωρήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και από εκεί και πέρα, θα συναντηθούμε με τον αρμόδιο (που είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, ως έχων την αρμοδιότητα του προγράμματος) περιμένοντας το πράσινο φως. Τα έργα που έχουμε προτείνει δεν είναι μόνον αναγκαία, είναι και επείγοντα –π.χ. η κατάσταση στο δίκτυο του Αρχαγγέλου, όπου η παρέμβαση είναι εξαιρετικά επείγουσα. Ωστόσο, θα κατευθυνθούμε και προς άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία –παράλληλα με όσα έχουμε καταθέσει».

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ είπε ακόμη ότι έχουν ανατεθεί μελέτες για μια σειρά από άλλα έργα όπως π.χ. η ολική αντικατάσταση του περιβόητου… αντικαταθλιπτικού αγωγού της Ρόδου που τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, παρουσιάζει συχνά βλάβες, προκαλώντας πολλά προβλήματα στο κέντρο της πόλης.
«Αναθέσαμε την σχετική μελέτη. Μετά την έγκρισ;h της, θα αναζητήσουμε τρόπο χρηματοδότησης και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του έργου. Η πρόθεσή μας είναι να δρομολογήσουμε εξελίξεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ), για το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. αφού κάποια στιγμή, θα κληθούμε να ανταποκριθούμε. Στόχος είναι η υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων σε όλο το εύρος της νέας προγραμματικής περιόδου», ανέφερε.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΕΖΟΝ
Τέλος, αναφορικά με τις νέες γεωτρήσεις, ο κ. Υψηλάντης υπογράμμισε ότι, τον τελευταίο μήνα, η ΔΕΥΑΡ προχώρησε στην ανόρυξη πέντε γεωτρήσεων βαθύτερα της περιοχής της Καλάθου όπου υπήρξε υφαλμύρωση.
«Λόγω της υπεράντλησης και της κακοδιαχείρισης, στην περιοχή σημειώθηκε υφαλμύρωση και αλλοίωση του νερού. Γι αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια, στην δημοτική ενότητα Λίνδου, υπήρχε υφάλμυρο νερό.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και οι πέντε νέες γεωτρήσεις, μπορούν να δίνουν δυνατότητα 100 κυβικά νερό την ώρα ενώ επιχειρούμε και στην περιοχή της Λάρδου για να ενισχύσουμε τη δημοτική ενότητα Λίνδου με επαρκές και καλής ποιότητας νερό. Το πρόγραμμα των γεωτρήσε;vν μας, θα συνεχιστεί –με προτεραιότητα τις περιοχές που αντιμετώπισαν είτε προβλήματα λειψυδρίας είτε θέματα ποιότητας νερού».
Ερωτηθείς εάν με το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, και εφόσον υπάρχει κίνηση πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί η ΔΕΥΑΡ, ο κ. Υψηλάντης απάντησε κατηγορηματικά:
«Κατ’ αρχήν, να ευχηθούμε να ανοίξει η σεζόν (!) διότι το νησί έχει ανάγκη τον Τουρισμό. Εμείς, προετοιμαζόμαστε από τώρα για να εξασφαλίσουμε πιθανές εναλλακτικές πηγές, καθαρού και πόσιμου νερού για όλες αυτές τις περιοχές –κυρίως στην δημοτική ενότητα Λίνδου. Μην ξεχνάτε, ότι οι βροχοπτώσεις φέτος δεν έχουν βοηθήσει. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα…» κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου