Από την ίδρυσή του ο ΑΣΙΑΘΡ, είχε σαν σκοπό και στόχο την διάδοση της ιστιοπλοΐας στο νησί της Ρόδου καθώς και την εκπαίδευση στις βασικές της αρχές.

Απαραίτητο γι’ αυτό ήταν η ίδρυση και  η λειτουργία Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας πράγμα που έγινε το 1988. Η σχολή διαρκεί οκτώ εβδομάδες, και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Σε αυτή μπορούν να πάρουν μέρος άτομα άνω των 18 ετών που γνωρίζουν κολύμβηση και που με ιατρική πιστοποίηση μπορούν να  αθληθούν. Για την διευκόλυνση των μαθητών, τα μαθήματα γίνονται Σάββατο και Κυριακή.

Τα θεωρητικά μαθήματα διδάσκονται στην αίθουσα του συλλόγου στο Ζέφυρο, με σύγχρονα εποπτικά μέσα, ενώ τα πρακτικά πραγματοποιούνται με εξόδους στη θάλασσα με ιστιοπλοϊκά σκάφη.  Η τελική πρακτική δοκιμασία πριν από τις εξετάσεις είναι ένα διήμερο ταξίδι στην Σύμη, όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κάνουν πράξη όλη την θεωρία που διδάχθηκαν. Έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την νυχτερινή ναυσιπλοΐα, να δουν και να δοκιμαστούν στους φάρους και στα σήματα των πλοίων κατά την νύχτα.

Τα μαθήματα διδάσκουν πτυχιούχοι εκπαιδευτές της σχολής, καθώς και ειδικοί πάνω σε κάθε τομέα (πχ έρευνα και διάσωση, πρώτες βοήθειες, ηλεκτρονικά όργανα, νομικά θέματα κά), με την συνεργασία πάντα των τοπικών λιμενικών αρχών.

Μέσα από τα μαθήματα αυτά, οι νέοι ιστιοπλόοι έχουν μια πρώτη ουσιαστική επαφή με την θάλασσα και τα μυστικά της ενώ με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, και αφού εξεταστούν επιτυχώς, λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για να πάρουν το δίπλωμα κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους, διεθνούς αναγνώρισης θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν μέρος και σε έναν τουλάχιστον αγώνα που διοργανώνει ο ΑΣΙΑΘ Ρόδου, ώστε να αποκτήσουν και πρακτική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες. Με το δίπλωμα αποκτούν το δικαίωμα να κυβερνήσουν ιστιοπλοϊκό σκάφος μέχρι 16 μέτρα.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 65 εκπαιδευτικές σειρές και τις έχουν παρακολουθήσει 800 περίπου μαθητές.

Οι επιτυχόντες της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας 2017 που διοργάνωσε ο ΑΣΙΑΘΡ είναι οι παρακάτω:

 1. ΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 2. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 3. ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 4. ΑΜΗΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
 5. ΚΑΦΕΤΖΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
 6. ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
 7. JANKUTE VILMA
 8. ΛΑΒΔΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
 9. ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 10. ΜΑΡΤΖΑΚΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
 11. ΚΑΛΛΙΓΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ
 12. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 13. ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ
 14. ΤΣΙΑΓΚΑ ΕΜΙΝΕ
 15. ΝΤΑΛΙΑΣ ΤΑΣΟΣ
 16. ΧΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 17. ΜΕΤΑΞΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 18. GAJIC ZORAN
 19. ΓΙΑΝΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 20. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 21. ΣΚΑΛΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 22. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ
 23. ΣΑΚΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 24. ΒΛΑΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΜΠΕΤΥ)
 25. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 26. ΚΑΡΙΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 27. ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
 28. ΖΗΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
 29. ΚΟΥΡΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
 30. ΣΑΧΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 31. ΓΑΛΑΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 32. ΣΙΕΧ ΜΠΕΙΖΑ
 33. ΒΑΣΙΛΟΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
 34. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
 35. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΕΛΕΝΗ
 36. TERESSA DI NUNNO
 37. ΒΑΓΙΑΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ