Με λύπη ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κου Περδίκη.
Θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τον ίδιο αλλά και τους πολίτες αυτού του νησιού αναλυτικότερα.
Οι σύλλογοι εργαζομένων και με την προηγούμενη αλλά και με την παρούσα Δημοτική αρχή ενημερώσαμε και ζητήσαμε εγγράφως (2013,2014,2015 αλλά και το 2016)την χορήγηση των συγκεκριμένων ειδών ατομικής προστασίας ,το γάλα και την προληπτική ιατρική.
Ωστόσο και η προηγούμενη αλλά και η σημερινή Δημοτική Αρχή αδιαφορούν για την χορήγηση των συγκεκριμένων ειδών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄1503/2006 ο δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει τα είδη αυτά το γάλα και την προληπτική ιατρική στους υπαλλήλους που εργάζονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες, και όχι σε όλους τους εργαζόμενους.
Η δαπάνη αυτή είναι υποχρεωτική.
Ο λόγος παροχής τους έχει να κάνει με την υφή της εργασίας τους πχ. Οι εργάτες απορριμματοφόρων να έχουν γάντια και να μην πιάνουν τα απορρίμματα με γυμνά χέρια ,γάλα για το αναπνευστικό λόγω του μεθανίου που παράγεται από τα απορρίμματα και προληπτική ιατρική δηλ. εμβόλια για την ηπατίτιδα κλπ. Πρέπει δηλ να παρέχονται από την αρχή του κάθε έτους και όχι όποτε διευκολυνθεί ο κάθε φορέας. Επ ΄αυτού υπάρχει και σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει σαφώς ότι έως 30-Μαϊου πρέπει να χορηγηθούν και τα τρία.
Για όλα αυτά λοιπόν ο Κος Αντιδήμαρχος επικαλείται ότι δεν αντέχουν τα οικονομικά του Δήμου και άρα μπορεί να παίζει με την υγεία των υπαλλήλων.
– Σε ότι αφορά το επιχείρημα του κ. Αντιδημάρχου ότι δεν υπήρχαν πιστώσεις και κωδικοί στους προϋπολογισμούς των περασμένων ετών δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη αφενός γιατί αφενός μεν κωδικοί και πιστώσεις υπήρχαν, αλλά από αδράνεια της Δημοτικής Αρχής και καθυστερήσεις των συναδέλφων που έπρεπε να συντάξουν τις μελέτες δεν δημοπρατήθηκαν οι συγκεκριμένες προμήθειες εγκαίρως, αφετέρου δε τι θέλει να πει ο κος Αντιδήμαρχος; Ότι επειδή επί πενταετία παρανόμως δεν χορηγούνταν στους υπαλλήλους τα προβλεπόμενα από το νόμο είδη, πρέπει να συνεχιστεί η παρανομία αυτή και τα επόμενα χρόνια;
-Σε ότι αφορά το όργανο που έλαβε την απόφαση, δηλ την Οικονομική Επιτροπή, με έκπληξη διαβάσαμε και εμείς ότι ομόφωνα πήρε την απόφαση για την μη διάθεση. Για τον Κο Αντιδήμαρχο καταλαβαίνουμε ότι σκεφτόταν το οικονομικό σκέλος αδιαφορώντας για την υγιεινή των υπαλλήλων. Τα υπόλοιπα μέλη όμως της Επιτροπής έχουν γνώση του θέματος ή απλά περάσανε το θέμα πολύ στο ελαφρύ;
-Σε ότι αφορά το που είναι οι υπάλληλοι του Δήμου θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι υπάρχει καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος που ξέρει και μπορεί να τον πληροφορήσει . Άλλωστε και ο ίδιος προΐσταται πολιτικά συγκεκριμένων Υπηρεσιών του Δήμου των οποίων τα αποτελέσματα εξήρε στην ίδια συνέντευξη τύπου. Πιστεύει τα ίδια και γι’ αυτούς; Ή μήπως πιστεύει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου τα πέτυχε ο ίδιος μόνος του; Ο κος Αντιδήμαρχος δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Δημοτική Αρχή δίνει τους στόχους και τις κατευθύνσεις, αλλά αυτά επιτυγχάνονται με την εργασία των υπαλλήλων του Δήμου. Χωρίς τους εργαζομένους δεν μπορεί να επιτύχει καμία Δημοτική Αρχή.
-Σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του Δήμου να θυμίσουμε στον κο Αντιδήμαρχο ότι αυτός πρώτος ως Αντιδήμαρχος καθαριότητας στην προηγούμενη δημοτική αρχή έφερε το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο την ιδιωτικοποίηση κομματιού της καθαριότητας.
Ποιες ήταν οι ενέργειες του ως αντιδήμαρχος για την αποφυγή της ιδιωτικοποίησης και κατ’ επέκταση την οικονομία του Δήμου. Ή μήπως τότε σκεφτόταν μόνο την δική του ιδιότητα και όχι τα οικονομικά του Δήμου ;
-Επικαλείται ο κος Αντιδήμαρχος ότι τώρα επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός με την παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου έως 31-12-2016. Γιατί λοιπόν δεν εισακούστηκε η πρόταση που κάναμε οι σύλλογοι για την προμήθεια νέου αλλά και την επισκευή του υπάρχοντος στόλου απορριμματοφόρων της καθαριότητας μέσω leasing ύψους 1.500.000€ (25.000,€ μηνιαίως για πέντε έτη) ούτως ώστε να κάνει τεράστια οικονομία; Ήταν μια καλή ευκαιρία γιατί και υπαλλήλους θα είχαμε έγκαιρα και ο στόλος θα είχε ανανεωθεί.
Εν αντιθέσει, στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που δεν πέρασαν οι διαθέσεις πιστώσεων για το γάλα και την προληπτική ιατρική πέρασε η έγκριση του πρακτικού της επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ύψους 12.000.000€.
-Σε ότι αφορά στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων η δημοτική αρχή είναι αυτή που καθορίζει τους στόχους και τις κατευθύνσεις που θέλει και οι υπηρεσιακοί παράγοντες την υλοποιούν. Εδώ να υπενθυμίσουμε στον κο Αντιδήμαρχο ότι από 1-1-2016 μέχρι σήμερα, και από ότι φαίνετε για ακόμα 2-3 μήνες η καθαριότητα του νησιού γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τους εργαζομένους του Δήμου και τον στόλο του Δήμου.
Και σε τελική ανάλυση ο κος Αντιδήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν εγκρίνει την προβλεπόμενη από το νόμο προμήθεια γάλακτος και ειδών προληπτικής ιατρικής επειδή οι υπάλληλοι δεν είναι παραγωγικοί; Του προτείνουμε να μην δικάζει, καταδικάζει και ορίζει τις ποινές μόνος του, αλλά να εφαρμόσει τους νόμους, αν όντως υπάρχουν «αντιπαραγωγικοί» υπάλληλοι.
-Σε ότι αφορά στην ύπαρξη μελέτης να τον ενημερώσουμε, πράγμα που έγινε ήδη από το τμήμα προμηθειών, ότι οι μελέτες και για τα τρία (γάλα, προληπτική ιατρική και είδη ατομικής προστασίας) υπάρχουν στο τμήμα προμηθειών, δηλ. της Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται εδώ και μήνες.
Τέλος περιμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Δημάρχου πάνω στο θέμα.

Οι σύλλογοι εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν αδρανείς στην απαξίωση των εργαζομένων και της δουλειάς τους που άμεσο στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αλλά θα διεκδικήσουν με οποιοδήποτε τρόπο αυτά που δικαιούται από την κείμενη νομοθεσία.

Ένα σχόλιο στο Οι εργαζόμενοι του Δήμου απαντούν στον κ. Γ. Περδίκη

  1. Avatar Ο/Η giorgos katris! λέει:

    epitelous!!!!!!!!!!!!!!!as einai pou vgalate kai mia anakoinosi!!!O KATHE TYXARPASTOS POU KATHETE SE MIA KAREKLA DN MPOREI NA TA ISOPEDONEI OLA!!!me ta 12.000000 pou stixizei o idiotis agrammate perdiki epernes 50 kainourgia apporimatofora kai aksiopoiouses to prosopiko kai ekanes kai koinoniki politiki kai meiones kai ti anergia axriste……alla eipame sto meli oloi theloume na voutiksoume to daxtilaki mas!!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ