Ειδήσεις

Πατούλης: «Απαραίτητες, θετικές και εκτιμητέες οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Η διαμόρφωση ενός σταθερού αυτοδιοικητικού μοντέλου, είναι απαραίτητη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με αφορμή τις σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.

Χαρακτηρίζει τις αλλαγές «απαραίτητες, θετικές και εκτιμητέες», ωστόσο, προσθέτει ότι στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου για τον «Καλλικράτη» και τις γενικότερες μεταβολές που θα υλοποιηθούν πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι «τεκμηριωμένες» προτάσεις της ΚΕΔΕ, η οποία διαθέτει πλούσια εμπειρία και ιδέες για τη διαμόρφωση μιας στοχευμένης πολιτικής εγγύτερης στον πολίτη, όπως υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης.

Αποφασισμένος να περιφρουρήσει τον ρόλο και τη σημασία του θεσμού δεν κρύβει την ενόχλησή του για τις πρόσφατες άτυπες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων (Στ. Μάνου και Γ. Βαρουφάκη) σχετικά με την πιθανή διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς την Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει, σημειώνει, να χαράξουμε τις στρατηγικές, για την Αυτοδιοίκηση, η οποία επιλαμβάνεται της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από μια συμφωνία και έναν διάλογο «και όχι με πολιτικές απόψεις ατάκτως ερριμμένες, οι οποίες μόνο κακό μπορεί να προσφέρουν».

Διεκδικεί τον ρόλο της ΚΕΔΕ ως ισότιμου θεσμικού ετέρου στη διαβούλευση, σημειώνοντας ότι δεν προηγήθηκε των εξαγγελιών, αλλά ότι ακολούθησε συνάντηση «αναγνωριστικού επιπέδου» με τον υπουργό Ν. Βούτση και τον γγ του υπουργείου Κώστα Πουλάκη, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Παραδέχεται ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος και επανέλαβε ότι η ΚΕΔΕ έχει απόψεις τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες από συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες θα παραθέσει στην κυβέρνηση «με γνώμονα το καλύτερο για τη χώρα, διότι ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς Αυτοδιοίκηση». Αναφέρει ότι, επιπλέον η Ένωση διαθέτει 13 θεματικές επιτροπές από διοικητικούς σε πλήρη δυναμική, όπου μέσα από εκεί συνεχώς εξειδικεύονται επιμέρους θέματα, ενώ αυτές τις ημέρες, δημιουργείται ένα εργαστήρι παραγωγής αυτοδιοικητικής πολιτικής που θα δραστηριοποιηθεί στις προσυνεδριακές διαδικασίες (25 Φεβρουαρίου έως αρχές Μαΐου), για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική 7-9 Μαΐου.

Σχετικά με τις αλλαγές, που εξήγγειλε ο υπουργός, ο κ. Πατούλης αναγνωρίζει ότι «όντως πρέπει να πραγματοποιηθούν πολλές αλλαγές». Επισημαίνει, όμως, ότι «πρωτίστως, πρέπει να υπάρξει σταθερότητα πολιτικής και διαμόρφωση συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού μοντέλου βάση των αναγκών και των δυνατοτήτων της χώρας, ώστε να τεθούν και τα θέματα που πρέπει να προωθηθούν τα επόμενα χρόνια».

Οπωσδήποτε, σημειώνει, απαιτείται διαβούλευση γα την τελική διαμόρφωση του «Καλλικράτη», όπου θα καταθέσουμε τις θέσεις μας μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα αυτοδιαχείρισης των πόρων που μας αφορούν, όπως π.χ. για το επισιτιστικό -εφόσον διαθέτουμε τις δομές θα πρέπει εμείς να διαχειριζόμαστε τα χρήματα που μας διατίθενται από την Ευρώπη- ή για τα σκουπίδια, όπου ο δήμος πληρώνει, διαθέτει τους υπαλλήλους και εισπράττει την καλή ή κακή κριτική και εδώ πρέπει να διαχειριστεί το θέμα αυτό, όπως ακριβώς γίνεται και στη Ευρώπη.

Καταλήγει: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει καπέλο από οποιαδήποτε. Πιστεύω ότι η ΚΕΔΕ 75 χρόνων ζωής και οι δήμοι 150 χρόνια διάρκειας, ως θεσμός, μπορούν να προσφέρουν εκείνα που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να χαράξει αναπτυξιακή πολιτική για την χώρα μέσα από την Αυτοδιοίκηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου