Τοπικές Ειδήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται νέοι διαγωνισμοί για ακίνητα – Οι εξελίξεις σε Αφάντου

Λίγο πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου του έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα, με τους επόμενους διαγωνισμούς να περιλαμβάνουν κυρίως ακίνητα ιαματικών πηγών, camping αλλά και την έκταση του Μαρκόπουλου με το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο.

Το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρεται αναλυτικά στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο χαρτοφυλάκιο real estate που περιλαμβάνει συνολικά 91 ακίνητα, εκ των οποίων για τα 48 έχουν ολοκληρωθεί τις διαδικασίες για την αξιοποίησή τους, με το σημαντικότερο φυσικά να αφορά τα 6.200 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Από τα σημαντικά μεγάλα ακίνητα που εκκρεμούν ακόμη οι υπογραφές ή ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαγωνιστικών διαδικασιών είναι καταρχάς το Αφάντου στη Ρόδο για το οποίο, όπως αναφέρεται στο ADP αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής έως το τέλος αυτής της χρονιάς.

Σημειωτέον ότι για το Νότιο Αφάντου με επενδυτή την Τ.Ν. Αegean Sun Limited που συνδέεται με τον όμιλο Νικολαϊδη έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία και εκκρεμούν οι υπογραφές για τη Βόρεια Αφάντου και το γκόλφ με πλειοδότη την Μ.Α. Angeliadis για το Γκολφ Αφάντου. Για το τελευταίο, ο επενδυτής έχει προχωρήσει και στην ανανέωση της εγγυητικής.

Αντίστοιχα και για τον έτερο μεγάλο διαγωνισμό που αφορά την έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών Ηρακλείου, στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων των ενδιαφερομένων επενδυτών για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, με ανοικτό το ενδεχόμενο για την ανάδειξη του πλειοδότη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου ή ενδεχομένως και αρχές Δεκεμβρίου. Προσφορές έχουν υποβληθεί από τους εξής ενδιαφερόμενους: CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI A.E. – LYKTOS HOLDING Α.Ε., DIMAND Α.Ε., REDS Α.Ε. και VIVION INVESTMENTS S.à r.l.

Οι νέοι διαγωνισμοί
Ως προς τους επικείμενους διαγωνισμούς μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το οικόπεδο του Μαρκόπουλου, την εκτός σχεδίου γηπεδική έκταση, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

Τελική διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος με υποχρεωτική την παραμονή όλων των εγκαταστάσεων αθλητικής ιππασίας, διαβίβαση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προετοιμασία τευχών διαγωνισμού είναι στα επόμενα βήματα.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 αναμένεται και η διαγωνιστική διαδικασία για το πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ στο δήμο Ταύρου που είχε βγεί ξανά προς αξιοποίηση, χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πώληση των μικρότερων και μεσαίων ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών www.e-publicrealestate.gr.

Στα ακίνητα των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ πιο προχωρημένα είναι τα πράγματα για τη Λουτρόπολη των Καμμένων Βούρλων, με συνολική προς αξιοποίηση έκταση 468.125 τ.μ., όπου περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα.

Στη στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιλαμβάνεται το βέλτιστο σενάριο αξιοποίησης, ενώ ήδη σε εξέλιξη το premarketing, με προβλεπόμενη έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου.

Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο Ι.Π. Κύθνου (για το οποίο έχει αναδειχθεί ο πλειοδότης, μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών e-auction IX) και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού. Ενδεικτικά, για το ακίνητο των Θερμοπυλών χρειάζεται ακόμη δρόμος με προτεινόμενη ημερομηνία του διαγωνισμού προς το τέλος του 2022, όπως αντίστοιχα και για το ακίνητο camping των Καμμένων Βούρλων.

Στα λοιπά ακίνητα εντός του δευτέρου τριμήνου του 2022 αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την Ακτή και το camping Αγίας Τριάδας στο δήμο Θερμαϊκού έκτασης 126,6 στρεμμάτων και αργότερα, στο τρίτο τρίμηνο για την Ακτή και το camping Ποσειδίου Κασσάνδρας, έκτασης 294 στρεμμάτων και αξιοποιήσιμης έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων. Πολύς δρόμος μέχρι το διαγωνισμό, εντός του 2023, χρειάζεται και για το ακίνητο στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πόρτο Χέλι της Αργολίδος με έκταση 627,4 στρεμμάτων.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου