Ειδήσεις

Ακόμα πέντε περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ακόμα πέντε περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας απετράπησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τέσσερις εκ των οποίων μέσω της καινοτόμου διαδικασίας «CYBER ALERT».

Αναλυτικά, στη πρώτη περίπτωση, μετά από κατάλληλη ανάλυση και αξιοποίηση ψηφιακών στοιχείων, εντοπίστηκε βραδινές ώρες της 10-11-2014, από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άτομο, το οποίο είχε εκδηλώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.
Από την περαιτέρω διαδικτυακή έρευνα, προέκυψε ότι το συγκεκριμένο άτομο διαμένει σε περιοχή της Αττικής, ενώ ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Μετά από άμεση κινητοποίηση, αστυνομικοί εντόπισαν μια γυναίκα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση προτιθέμενη να αυτοκτονήσει ενώ την μετέφεραν σε Νοσοκομείο για να της παρασχεθεί βοήθεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε την 11-11-2014 μέσω του «CYBER ALERT», ότι γυναίκα εκδήλωσε με σύντομο γραπτό μήνυμα (sms), την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει.
Από την αστυνομική έρευνα που επακολούθησε σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία τηλεπικοινωνιών, εντοπίστηκε γεωγραφικά η κάτοχος του κινητού τηλεφώνου σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Ακολούθως, ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, αστυνομικοί του οποίου εντόπισαν μετά από άμεσες αναζητήσεις τη γυναίκα, διασφαλίζοντας τη σωματική της ακεραιότητα.

Στην τρίτη περίπτωση, την 12-11-2014 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ηλεκτρονικό μήνυμα, μέσω του «CYBER ALERT», ότι άτομο δήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.
Από την ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου, διαπιστώθηκε ότι η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου εντοπίζεται γεωγραφικά σε περιοχή της Εύβοιας.
Ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, κλιμάκιο του οποίου εντόπισε μια γυναίκα που είχε εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας. Άμεσα διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα ενώ ενημερώθηκε προφορικά και ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Στην τέταρτη περίπτωση, προχθές (14-11-2014) το κέντρο διαχείρισης διαδικτυακών κινδύνων «CYBER ALERT» ενημερώθηκε ότι, άτομο με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει.
Η κινητοποίηση του κέντρου επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν άμεση, ενώ εξειδικευμένοι αστυνομικοί ενήργησαν ψηφιακή έρευνα για τον εντοπισμού των ηλεκτρονικών ιχνών του διαχειριστή του επίμαχου προφίλ, από την οποία προέκυψε ότι ανήκουν σε αλλοδαπή υπήκοο, που κατοικεί σε περιοχή της Αττικής.
Αφού ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, αστυνομικοί εντόπισαν την κατοικία της αλλοδαπής και διαπιστώθηκε ότι την ανάρτηση έκανε ο σύζυγος της ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Το άτομο αυτό μεταφέρθηκε σε θεραπευτικό ίδρυμα για να του παρασχεθεί βοήθεια.

Στην πέμπτη περίπτωση, το κέντρο διαχείρισης διαδικτυακών κινδύνων «CYBER ALERT» ενημερώθηκε προχθές (14-11-2014) το βράδυ, από διαχειριστή ιστοσελίδας ότι άγνωστος χρήστης του διαδικτύου εκδήλωσε πρόθεση αυτοκτονίας.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς ψηφιακής αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε, σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατόχου της επίμαχης σύνδεσης διαδικτύου μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση.
Άμεσα ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, κλιμάκιο του οποίου εντόπισε έναν ανήλικο που είχε εκδηλώσει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στον αριθμό: 210-6476959
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – android: CYBER KID

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου