Ρεπορτάζ

Αθωώθηκαν για την απάτη εις βάρος του ΕΦΚΑ λογιστής και υπάλληλος

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου μια υπάλληλος κι ένας λογιστής κατηγορούμενοι για απάτη και απλή συνέργεια σε απάτη σε υπόθεση εικονικών δανεισμών 35 υπαλλήλων που εξιχνίασαν οι επιτελείς του ΕΦΚΑ.
Η πρώτη εφέρετο σε αδιευκρίνιστο χρονικό σημείο μεταξύ 13/09/2016 και 22/12/2016, καίτοι γνώριζε ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος και λογιστής της είχε προβεί στην εικονική της ασφάλιση, εμφανίζοντάς την δηλαδή μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υπέβαλε στον ΕΦΚΑ Ρόδου (πρώην ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) ως εργαζομένη (υπάλληλο υποδοχής και υπάλληλο γραφείου) της επιχείρησής του για τα χρονικά διαστήματα 8-12/2013, 6- 12/2014, 6-12/2015 και 5-7/2016, μολονότι αυτή ουδέποτε απασχολήθηκε πραγματικά από εκείνον, εντούτοις, σε αδιευκρίνιστο χρονικό σημείο μεταξύ 13/09/2016 και 22/12/2016 εκείνη αιτήθηκε και έλαβε από το Τμήμα Παροχών του ανωτέρω ασφαλιστικού φορέα το ποσό των 1940,96€ ως επίδομα μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, παρέστησε δηλαδή ψευδώς στους αρμόδιους υπαλλήλους του ανωτέρω ασφαλιστικού φορέα ότι πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις λήψης του ανωτέρω επιδόματος, ήτοι ότι είχε 200 ημέρες πραγματικής ασφαλισμένης εργασίας για τα δύο προηγούμενα έτη από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα του τοκετού.
Ο δεύτερος εντός του χρονικού διαστήματος από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2016, με πρόθεση προσέφερε στην ανωτέρω φυσική αυτουργό συνδρομή πριν από την τέλεση της άδικης πράξης της απάτης που εκείνη διέπραξε. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά την υποβολή μηνύσεως από τον ΕΦΚΑ για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της κακουργηματικής απάτης με εικονικούς δανεισμούς 35 υπαλλήλων με ελεγχόμενο τον ίδιο λογιστή.
Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη εκδώσει αποφάσεις ακύρωσης της ασφάλισης για τους 35 εικονικά ασφαλισμένους και έχει ενημερώσει σχετικά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τον ΟΑΕΔ Ρόδου και Αρχαγγέλου καθώς και τον ΕΟΠΥΥ Ρόδου, προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες αρμόδιότητάς τους. 4 εκ των 35 έχουν υποβάλει ένσταση.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δύο από τους εικονικά ασφαλισμένους ήταν αυτοαπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες, με δήλωση έναρξης στη Δ.Ο.Υ.
Ο πρώτος διατηρούσε ένα παραδοσιακό καφενείο και ο ΕΦΚΑ διατείνεται ότι δήλωσε ψευδώς ότι απασχολούνταν ως υπάλληλος γραφείου και ως δικαιολογητικά φέρεται να κατέθεσε λογιστής, καθώς και αναγγελία πρόσληψής του στον ΟΑΕΔ, που είχε κατατεθεί εκπρόθεσμα (χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπως προβλέπει ο νόμος), η οποία ήταν καταφανώς εικονική και ανακριβής.
Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να εκδοθεί από τον τ. ΟΑΕΕ απόφαση εξαίρεσής του από την ασφάλιση του φορέα.
Αλλος διατηρούσε καθαριστήριο και αιτήθηκε στον τ. ΟΑΕΕ την εξαίρεσή του, επικαλούμενος την εικονική ασφάλισή του στο τ. ΙΚΑ από τον λογιστή.
Με αυτόν τον τρόπο κατόρθωνε να αποφεύγει να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που υποχρεούνταν, βάσει του νόμου, στον τ. ΟΑΕΕ. Από την έρευνα του ΕΦΚΑ φέρεται να προέκυψε ότι ο λογιστής προέβαινε σε εικονικές αναγγελίες πρόσληψης (είτε χειρόγραφες στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ Ρόδου και Αρχαγγέλου, είτε ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΈΡΓΑΝΗ) για άτομα που δεν απασχολούσε.
Ακολούθως προχωρούσε στην κατάθεση Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων(ΑΠΔ) στο ΙΚΑ (κυρίως μέσω διαδικτύου), στις οποίες δήλωνε τα εικονικά ημερομίσθια αυτών των ατόμων και τέλος εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις περί απασχόλησης σε αυτά τα πρόσωπα οι οποίες χρησιμοποιούνταν σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς (ΟΑΕΔ, τ. ΟΑΕΕ, IKA κ.ά.), με σκοπό αυτά τα άτομα να τύχουν επιδομάτων και ευργετημάτων (όπως εξαιρέσεων από την ασφάλιση, επιδόματα ασθενείας, επιδόματα ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα, κ.ά.).
Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ προκειμένου να παραληφθούν μηχανογραφικά οι ΑΠΔ, διενήργησαν επιτόπιο ελεγχο στις εγκαταστάσεις του ελεγχόμενου όπου και διαπιστώθηκε ότι, στο εν λόγω ακίνητο στεγάζεται και λειτουργεί δομή παροχής ψυχικής βοήθειας από το έτος 2011.
Ο λογιστής εξεταζόμενος αρνήθηκε παντελώς τις εναντίον του κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι βρίθουν αντιφάσεων, αοριστιών και ανακριβειών.
Επισημαίνει ότι δεν στοιχειοθετείται αντικειμενικά και υποκειμενικά το αδίκημα – κακούργημα της απάτης διότι, δεν συντρέχει το στοιχείο της υλικής αντιστοιχίας – υλικής ταυτότητας μεταξύ του δήθεν σκοπούμενου περιουσιακού οφέλους (ιδιοποίηση των δήθεν οφειλόμενων εργοδοτικών εισφορών) και της αποτιμώμενης οικονομικής ζημίας που φέρεται ότι επήλθε στην περιουσία του ΕΦΚΑ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου