Ειδήσεις

«Καμπανάκι» του ΟΟΣΑ για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Την επιδείνωση που παρουσιάζει η παιδική φτώχεια σε ολόκληρο τον κόσμο υπογραμμίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας σε έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Φτωχά παιδιά σε πλούσιες οικονομίες». Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία και για την Ελλάδα.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι από το 2007 τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των παιδιών έχουν αυξηθεί στα 2/3 των μελών του. Η επιδείνωση είναι δραματική σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, το ποσοστό της παιδικής φτώχειας ανέρχεται στο 18,9% στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό στον συνολικό πληθυσμό αγγίζει σχεδόν το 15%.

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 13,4% και στο 11,8% αντίστοιχα. Τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας συναντώνται στη Δανία (2,9% και 5,5%) και τα υψηλότερα στην Κίνα (33,1% και 28,8%).

Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα έχει καταγράψει αύξηση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων, με την υψηλότερη πάντως, άνοδο να παρατηρείται στη Σλοβακία (+5,4%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ορισμός της φτώχειας περικλείει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω του 50% του μέσου ετήσιου εισοδήματος της χώρας. Ωστόσο, λαμβάνοντας ως σταθερά το μέσο εισόδημα του 2005, το ελληνικό ποσοστό της παιδικής φτώχειας το 2014 κατέγραψε άνοδο της τάξης σχεδόν του 300%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό οφείλεται στη ραγδαία μείωση τόσο του εθνικού εισοδήματος όσο και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς ενδεικτικά, το 34% των φτωχών παιδιών ανήκει σε οικογένειες, με άνεργο πατέρα.

Παράλληλα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το εισόδημα των παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 50% από το 2007 έως το 2014.

Βελτίωση την τελευταία διετία

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα μας το 2017 (εισοδήματα του 2016). Συνολικά παρατηρείται βελτίωση όλων των δεικτών, καθώς φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, υλική στέρηση και υλική στέρηση παιδιών καταγράφουν σημαντική μείωση.

Ειδικότερα, η παιδική φτώχεια και η υλική στέρηση των παιδιών μειώθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, ενώ η υλική στέρηση μειώνεται για πρώτη φορά από το 2009 και το κατώφλι (όριο) φτώχειας αυξάνεται για πρώτη φορά από το 2008.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου