Τοπικές Ειδήσεις

Προς κατάργηση ΔΟΠΑΡ, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και ΔΕΣ ΡΟΔΑ!!!

Κινδυνεύει να κλείσει και ο ΔΟΠ, ενώ καταργούνται οι σχολικές επιτροπές, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Σαν “κεραυνός” έπεσε σε δημάρχους, αιρετούς και εργαζόμενους στον Δήμο Ρόδου, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει τεθεί σε διαβούλευση express η οποία μάλιστα ολοκληρώνεται την 26η Σεπτεμβρίου 2023 με το οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τα τέλη του έτους καταργούνται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και λύνονται κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων!
Πιο συγκεκριμένα:
Δόθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Tο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ φέρει με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 22:00.
Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ, σύμφωνα με την ηγεσία του, στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, προχωρά στην κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των δήμων αλλά και στη λύση των κοινωφελών επιχειρήσεων, φορείς τους οποίους ενσωματώνει στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων.
Καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, τους οποίους συνδέει με την χρηματοδότηση των δήμων.
Παράλληλα προχωρά σε συνενώσεις επιτροπών και προωθεί τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.
Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου αν παραμείνει ως έχει καταργούνται ο ΔΟΠΑΡ, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και η ΔΕΣ ΡΟΔΑ, οι σχολικές επιτροπές, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Για καλύτερη λειτουργία του δήμου, για κάθε Ν.Π.Δ.Δ. και κοινωφελή επιχείρηση που καταργείται και εφόσον είχε μέσο όρο προϋπολογισμού άνω του 1 εκ. € στην τελευταία πενταετία, αυξάνεται κατά έναν ο αριθμός των αντιδημάρχων των δήμων (περίπου 200 σε όλη την Ελλάδα).
Κινδυνεύει να κλείσει και ο ΔΟΠ καθώς δεν λειτουργεί δομή φιλοξενίας όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου.
Ειδικότερα:
Το σχέδιο νόμου θεσπίζει μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων: την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τη λύση κοινωφελών επιχειρήσεων, ενσωματώνοντάς τα όλα (εκτός των Δ.Ε.Υ.Α.) στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων.
Επίσης αλλάζει τη διαχείριση των σχολικών μονάδων από τους δήμους και καταργεί τις σχολικές επιτροπές. Για τις σχολικές επιτροπές για πρώτη φορά θεσπίζεται πάγια προκαταβολή για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για την κάλυψη των μικροδαπανών. Η πάγια προκαταβολή στους διευθυντές, όπως λένε οι αυτοδιοικητικοί, δεν θα λειτουργήσει ποτε. Θα γεννηθούν στρατιές δαπανων που δεν θα εκκαθαρίζονται απο την οικονομική υπηρεσία.
Ολα αυτά μάλιστα ανακοινώθηκαν μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων των συνδυασμών με αποτέλεσμα να υφίσταται και πρόσθετο θέμα, καθώς έχουν ήδη δοθεί υποσχέσεις σε υποψήφιους για να αναλάβουν με την εκλογή τους συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης!
Το σχέδιο νόμου συνενώνει την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής των δήμων και καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.
Οι Δήμοι αποκτούν από 1/1/2024 τη συνολική αρμοδιότητα καθαριότητας του οδικού δικτύου (και παράπλευρων δρόμων, νησίδων και πρανών τους) εντός των διοικητικών ορίων τους (ακόμη και όσων η κατασκευή και συντήρηση ανήκει στις Περιφέρειες).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου