Τοπικές Ειδήσεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ζητά την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων του παλαιού νοσοκομείου

Την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων του παλιού νοσοκομείου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τους φορείς που μπορούν να εγκατασταθούν στους χώρους αυτούς. Συγκεκριμένα, ο ΙΣΡ ζητά να στεγαστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού στο παλιό Νοσοκομείο και να συσταθεί το Λαογραφικό Μουσείο Δωδεκανήσου που θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και θα συμβάλει στη συνολική αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου.
«Στο παλιό νοσοκομείο έχουν εκδηλωθεί 15 φωτιές… Πρόκειται για μία πραγματικότητα. Δυστυχώς, πέρασαν 23 χρόνια από τότε που μεταφέρθηκε το νοσοκομείο στο νέο κτήριο στην περιοχή Αγίων Αποστόλων.
Όλα αυτά τα χρόνια τα κτήρια μένουν αναξιοποίητα και ανενεργά και η καταστροφή τους συνεχώς οξύνεται. Το βλέπουμε, το βιώνουμε και μας πονά αυτή η εικόνα. Το μέρος αυτό θα μπορούσε να αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο αναψυχής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες.
Επιπλέον, ο κ. Τσέρκης δήλωσε ότι θα πρέπει να κλείσει η πρόσβαση στα εγκαταλελειμμένα κτήρια του παλαιού Νοσοκομείου (πλην της Αγίας Αικατερίνης) ή να υπάρχει φύλαξη.
Στη συνέχεια ο κ. Τσέρκης αναφέρθηκε στο «θαύμα» που πέτυχε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ανακαινίζοντας το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του.
Πρότεινε στο διπλανό κτήριο να στεγαστούν ο φαρμακευτικός, ο οδοντιατρικός και άλλοι αντίστοιχοι σύλλογοι. Ενώ στο ισόγειο του ίδιου κτηρίου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χώρος συσκέψεων και συνεδριάσεων, ανοιχτός στο κοινό.
Επεσήμανε ότι υπάρχει έλλειψη χώρων που μπορούν να φιλοξενούν τις εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων.
Στο κτήριο όπου στεγάζονταν παλιά τα χειρουργεία και η παθολογική κλινική, ο κ. Τσέρκης είπε ότι υπάρχουν χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε καθέναν από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας και να δημιουργηθεί εκεί ένα λαογραφικό και πολιτιστικό μουσείο Δωδεκανήσου (με τη συνδρομή των πολιτιστικών συλλόγων). Επεσήμανε ότι η δράση των πολιτιστικών συλλόγων είναι σπουδαία, καθώς διαφυλάσσουν την ιστορία του τόπου μας.
Παράλληλα, ο κ. Τσέρκης είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την δημιουργία του μουσείου ιατρικής ιστορίας Δωδεκανήσου.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων της Ρόδου Νίκος Κωνσταντινίδης, ευχαρίστησε τον ΙΣΡ για την επιθυμία που εκφράστηκε να αξιοποιηθεί ο χώρος.
«Το λαογραφικό μουσείο Δωδεκανήσου θα είναι ένα κόσμημα. Το κτήριο έχει τις προδιαγραφές για το σκοπό αυτό, πράγμα που διαπιστώσαμε έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με μηχανικούς.
Θα μπορούσε το μουσείο αυτό να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες, χώρο εστίασης και αναψυχής, πινακοθήκη, έκθεση ραδιοφώνων, αίθουσα εκδηλώσεων, βοηθητικούς χώρους κλπ. Μιλάμε για ένα λαογραφικό μουσείο Δωδεκανήσου που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, όπου θα εκτεθούν τα λαογραφικά στοιχεία όλων των νησιών μας», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης. Επεσήμανε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα μπορούν επίσης να γίνονται παραδοσιακοί χοροί, ενώ θα υπάρχει αντίτιμο εισιτηρίου και τα έσοδα θα …τροφοδοτούν τις πολιτιστικές δράσεις των νησιών.
Την ανάγκη να έχει ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος το δικό του χώρο επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων, Παναγιώτης Εγγλέζος, δηλώνοντας πως η δημιουργία του λαογραφικού μουσείου Δωδεκανήσου είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Χρήστος Μπάρδος, δήλωσε ότι η ΠΝΑι, θα σταθεί αρωγός της πρωτοβουλίας αυτής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου