Τοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση – Παρέμβαση του Βασ. Υψηλάντη για την τύχη του Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, ζητά την λήψη μέτρων για την διάσωση και αξιοποίηση του Ιταλικού Κτίσματος του Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου.

Ουσιαστικά όπως δήλωσε ο Βασίλης Α. Υψηλάντης αποτελεί ένα είδος αφύπνισης όλων για την διάσωση και αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων και κτισμάτων, κυρίως της Ιταλικής Περιόδου, «Οφείλουμε να προτείνουμε και να πιέσουμε όλοι μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, για τη διάσωση κτιρίων που είναι κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχουν αφεθεί και καταρρέουν. Το κτίσμα του Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου είναι η αρχή.»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

« Προς τον Aξιότιμο κ. Υπουργό Υγείας

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

ΘΕΜΑ: « Η διάσωση και αξιοποίηση του Ιταλικού κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου»

 

Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου 2022

Κύριε Υπουργέ,

Με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το ιταλικό Νοσοκομείο της Ρόδου «REGINA ELENA» περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο, ως διάδοχο του ιταλικού δημοσίου και ειδικότερα στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών (σήμερα Υγείας), το οποίο και παραχωρήθηκε με Υπουργική Απόφαση στο ΝΠΔΔ, με την ονομασία Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρόδου «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Το 1996 θεμελιώθηκε το νεο νοσοκομείο της Ρόδου, με την ονομασία Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και τον Μάιο του 2000 έγινε η εγκατάσταση και ξεκίνησε τη λειτουργά του.

Έκτοτε το λεγόμενο πλέον «παλαιό νοσοκομείο Ρόδου», σχεδιασμένο από τον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα C.BUSCAGLIONE. σε νεοκλασική μορφή με πολύ καλά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο με πράσινο και σιντριβάνια, έχει αφεθεί (πλην ενός τμήματος του που έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια, Δήμο, Β’ ΔΥΠΕ, ΟΚΑΝΑ και σε συλλόγους) σε πλήρη εγκατάλειψη.

Έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, τοίχοι καταρρέουν, πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο 2022, έχει καταστρέψει τμήματα του και είναι καταφύγιο εξαρτημένων από τα ναρκωτικά συμπολιτών μας.

Μαζί με την απαράδεκτη εγκατάλειψη στη Ρόδο, πολλών άλλων ιστορικών κτιρίων της ιταλικής περιόδου, το παλιό νοσοκομείο της Ρόδου στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πλήρους κρατικής αδιαφορίας και απαξίωσης των περιουσιακών του στοιχείων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αξιότιμος κ. Υπουργός Υγείας

Εάν προτίθεται να λάβει μέτρα για την διάσωση του ιταλικού κτίσματος του Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου και την αξιοποίησή του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου