ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από Πιτσιλή και Παπανάτσιου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

 

Εν μέσω της συ­ζή­τη­σης που έχει (ξανά)ανοί­ξει, όπως και πέ­ρυ­σι, για το μεί­ζον θέμα της εύ­ρε­σης κα­τοι­κί­ας σε δη­μο­φι­λείς ελ­λη­νι­κούς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, όπως συμ­βαί­νει τώρα στα Χανιά, οι ξε­νο­δό­χοι, με επι­στο­λή τους προς το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών, ζη­τούν να εξει­δι­κευ­θούν οι πε­ραι­τέ­ρω πε­ριο­ρι­σμοί για τις βρα­χυ­χρό­νιες μι­σθώ­σεις του­ρι­στι­κών κα­τοι­κιών, σε συ­νέ­χεια της εκ­κί­νη­σης της λει­τουρ­γί­ας του Μη­τρώ­ου Ακι­νή­των από την Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή Δη­μο­σί­ων Εσό­δων στο τέλος Αυ­γού­στου.

«Κα­θί­στα­νται όλο και πιο εμ­φα­νείς οι λόγοι που επι­βάλ­λουν την άμεση έκ­δο­ση της Κοι­νής Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης με την οποία θα κα­θο­ρι­στούν οι γε­ω­γρα­φι­κές πε­ριο­χές, όπου θα ισχύ­ουν πε­ριο­ρι­σμοί στον αριθ­μό των ακι­νή­των που μι­σθώ­νο­νται βρα­χυ­χρό­νια και στη διάρ­κεια της μι­σθώ­σε­ως ανά έτος», σχο­λιά­ζουν σχε­τι­κά. Την ίδια στιγ­μή, το θέμα της στέ­γα­σης φοι­τη­τών και εκ­παι­δευ­τι­κών απο­τέ­λε­σε – εν­δει­κτι­κά- αντι­κεί­με­νο συ­ζή­τη­σης την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο στο δήμο Ρε­θύ­μνου, ενώ στα Χανιά πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε επί­σης σύ­σκε­ψη για το θέμα με εκ­προ­σώ­πους από την ΕΛΜΕ, τον σύλ­λο­γο εκ­παι­δευ­τι­κών πρω­το­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης (ΣΕΠΕ) και τον ενιαίο σύλ­λο­γο φοι­τη­τών Πο­λυ­τε­χνεί­ου Κρή­της όπου επι­ση­μάν­θη­κε και το φαι­νό­με­νο της …απο­χώ­ρη­σης πρω­το­ε­τών φοι­τη­τών από την πόλη έως ότου ολο­κλη­ρω­θεί η του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος και η επι­στρο­φή τους από το Νο­έμ­βριο.

Από την πλευ­ρά τους οι ξε­νο­δό­χοι, σε επι­στο­λή τους προς την κ. Αι­κα­τε­ρί­νη Πα­πα­νά­τσιου, υφυ­πουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών και τον κ. Γε­ώρ­γιο Πι­τσι­λή, Διοι­κη­τή της Α.Α.Δ.Ε., η οποία κοι­νο­ποι­ή­θη­κε και στην υπουρ­γό Του­ρι­σμού κ. Ελενα Κου­ντου­ρά πα­ρα­δέ­χο­νται μεν ότι «η βρα­χυ­χρό­νια μί­σθω­ση ακι­νή­των απο­τε­λεί σή­με­ρα μια διε­θνή τάση της αγο­ράς στην οποία δεν μπο­ρού­με να κλεί­νου­με τα μάτια. Η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξε­νο­δό­χων δεν ζητά την απα­γό­ρευ­ση της συ­γκε­κρι­μέ­νης δρα­στη­ριό­τη­τας, η οποία άλ­λω­στε απο­τε­λεί ένα πα­γκό­σμιο φαι­νό­με­νο. Απαι­τεί όμως να τε­θούν συ­γκε­κρι­μέ­νοι κα­νό­νες για τη λει­τουρ­γία της. Κα­νό­νες που είναι απα­ραί­τη­τοι για την προ­στα­σία των νό­μι­μων επι­χει­ρή­σε­ων και του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος της χώρας μας».

Όπως επι­ση­μαί­νει η ΠΟΞ στην επι­στο­λή της, πάγια θέση των ξε­νο­δό­χων όλα αυτά τα χρό­νια είναι πως τα ακί­νη­τα που μι­σθώ­νο­νται με το συ­γκε­κρι­μέ­νο τρόπο θα πρέ­πει να πλη­ρούν συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­δια­γρα­φές υγιει­νής και ασφά­λειας και να υπάρ­χουν για τα πρό­σω­πα που τα εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται ανά­λο­γες φο­ρο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές υπο­χρε­ώ­σεις με τα νό­μι­μα και υπερ­φο­ρο­λο­γού­με­να κα­τα­λύ­μα­τα. Τε­λι­κώς η Πο­λι­τεία έκρι­νε πως η συ­γκε­κρι­μέ­νη δρα­στη­ριό­τη­τα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί μόνο φο­ρο­λο­γι­κά…

Τον Δε­κέμ­βριο του 2017 δη­μο­σιεύ­θη­κε η ΠΟΛ 1187 με την οποία ρυθ­μί­ζε­ται η φο­ρο­λο­γι­κή με­τα­χεί­ρι­ση της συ­γκε­κρι­μέ­νης δρα­στη­ριό­τη­τας. Τον Αύ­γου­στο του 2018 τέ­θη­κε σε λει­τουρ­γία το Μη­τρώο Ακι­νή­των Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής. «Ωστό­σο ο έλεγ­χος εφαρ­μο­γής του ισχύ­ο­ντος νο­μο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου κα­θί­στα­ται κατά τη κρίση μας προ­βλη­μα­τι­κός», ανα­φέ­ρουν οι ξε­νο­δό­χοι.

«Σύμ­φω­να με τη ρύθ­μι­ση της ΠΟΛ 1170, η οποία τρο­πο­ποί­η­σε την ΠΟΛ. 1187/2017 «Οι «Δη­λώ­σεις Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής» υπο­βάλ­λο­νται μέχρι τις 20 του επό­με­νου μήνα από την ημέρα ανα­χώ­ρη­σης του μι­σθω­τή από το «Ακί­νη­το». Ο έλεγ­χος τή­ρη­σης  της ανω­τέ­ρω υπο­χρέ­ω­σης προ­ϋ­πο­θέ­τει πως έχει ήδη κα­θο­ρι­στεί ο τρό­πος με τον οποίο θα λαμ­βά­νουν οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες του ελ­λη­νι­κού δη­μο­σί­ου τις απα­ραί­τη­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες από τις πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιας εκ­μί­σθω­σης ακι­νή­των προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τις σχε­τι­κές δια­σταυ­ρώ­σεις. Εξ όσων γνω­ρί­ζου­με μέχρι σή­με­ρα δεν έχει δη­μο­σιευ­θεί η προ­βλε­πό­με­νη από την πα­ρά­γρα­φο 9 του άρ­θρου 84 του Ν.4472/2017 κοινή από­φα­ση των Υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών και Του­ρι­σμού και του Διοι­κη­τή της Α.Α.Δ.Ε., με την οποία ορί­ζο­νται οι όροι συ­νερ­γα­σί­ας του Ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου με την εκά­στο­τε ψη­φια­κή πλατ­φόρ­μα.

Ομοί­ως δεν έχει εκ­δο­θεί μέχρι σή­με­ρα η προ­βλε­πό­με­νη από το νόμο κοινή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση με την οποία θα κα­θο­ρί­ζο­νται γε­ω­γρα­φι­κές πε­ριο­χές, όπου θα ισχύ­ουν πε­ριο­ρι­σμοί στη διά­θε­ση ακι­νή­των για βρα­χυ­χρό­νια μί­σθω­ση (όπως ο πε­ριο­ρι­σμός της συ­νο­λι­κής διάρ­κειας της μι­σθώ­σε­ως ανά έτος σε 60 ή 90 ημέ­ρες κ.λ.π.)».

Η ΠΟΞ επι­ση­μαί­νει ότι η έκ­δο­ση των Υπουρ­γι­κών Απο­φά­σε­ων απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­ση  για την εφαρ­μο­γή του ισχύ­ο­ντος θε­σμι­κού πλαι­σί­ου και τον πε­ριο­ρι­σμό του αθέ­μι­του αντα­γω­νι­σμού που οι ξε­νο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις υφί­στα­νται από την ανω­τέ­ρω δρα­στη­ριό­τη­τα και ζητεί από την ελ­λη­νι­κή Πο­λι­τεία να προ­βεί στις σχε­τι­κές ενέρ­γειες.

πηγή .newmoney.gr

Συ­ντά­κτρια Στε­φα­νία Σούκη

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.