Ειδήσεις

Αυστηροί έλεγχοι και υψηλά πρόστιμα στους κυνηγούς για τα κυνηγόσκυλα

Τα κυνηγόσκυλα που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί, πρέπει να είναι δηλωμένα στην άδεια κυνηγιού, να έχουν πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και να είναι εμβολιασμένα για λύσσα. Πλέον η παράβαση των παραπάνω επισείει τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας κυνηγιού.

Ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει και οι κυνηγοί, πρέπει να έχουν δηλώσει τα κυνηγόσκυλα στο Δασαρχείο, ενώ μεγάλες αλλαγές και υψηλά πρόστιμα έχει επιφέρει ο νέος νόμος και για τα ζώα συντροφιάς, καθορίζοντας όρια, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις ιδιοκτητών, αλλά και των Δήμων.

Υψηλά πρόστιμα ισχύουν και για άλλες παραβάσεις που αφορούν γενικότερα στα ζώα συντροφιάς και, φυσικά, τα κυνηγόσκυλα.

Για παράδειγμα:

Αν το βιβλιάριο υγείας του κυνηγετικού σκύλου δεν είναι ενημερωμένο σε οποιαδήποτε μετακίνηση του ζώου, πρόστιμο 300 ευρώ.
Αν έχει λήξει το εμβόλιο λύσσας (ισχύς εμβολίων 1 έτος) και η μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας που προβλέπεται, διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας ένδειξης αντιλυσσικού εμβολιασμού είναι υποχρέωση του κτηνιάτρου.
Αν παραλείφθηκε η προσκόμιση στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου, το διοικητικό πρόστιμο είναι 300 ευρώ.
Αν αφαιρεθεί το μέσο ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη ή άλλο πρόσωπο ή κτηνίατρο, το διοικητικό πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνιάτρου.
Η με οποιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα, καθώς και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή/και ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων, επισύρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Ακόμα πιο αυστηρές είναι οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νέος νόμος για τους παραβάτες. Ενδεικτικά:

Η έλλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
Ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές διπλασιάζονται.
Η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ.

dasarxeio.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου