ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσάπαλος: 3.500 καταγγελίες στο Mycoast, μαζικοί έλεγχοι στις παραλίες και drones σε απομακρυσμένα μέρη – Υψηλά πρόστιμα για παρανομίες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Για τους ελέγ­χους στις παρα­λίες, τις καταγ­γε­λίες μέσω MYCOAST, αλλά και τα μέσα που επι­στρα­τεύ­ο­νται, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν παρα­νο­μίες, μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων στην EΡT ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, Όμηρος Τσά­πα­λος. «To Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε περίπου 3.500 καταγ­γε­λίες πολιτών μέσα από την εφαρ­μογή MYCOAST» είπε αρχικά ο κ Τσά­πα­λος και στη συνέ­χεια ανα­φέρ­θηκε στην δωρεάν εφαρ­μογή μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις καταγ­γε­λίες τους για τις παρα­νο­μίες που δια­πι­στώ­νουν όταν επι­σκέ­πτο­νται παρα­λίες.

Τσά­πα­λος: Έχουν γίνει 3.500 καταγ­γε­λίες στο MYCOAST, αρκετά βελ­τιω­μένη η κατά­σταση σε σχέση με πέρυσι στις παρα­λίες

«Για όσους δεν την ξέρουν την εφαρ­μογή αυτή, είναι μια εφαρ­μογή δωρεάν, την κατε­βά­ζει οποιοσ­δή­ποτε στο κινητό και μπορεί να κατα­γρά­ψει τυχόν παρα­νο­μίες σε γιαλό και παραλία, όταν πηγαί­νει να κάνει το μπάνιο του. Έχουν γίνει 3.500 καταγ­γε­λίες, πάνω από το 50% έχει ελεγ­χθεί σε σχέση με το αντί­στοιχο περσινό διά­στημα ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η κατά­σταση είναι αρκετά βελ­τιω­μένη.

Πέρυσι είχαμε γύρω στις 8.000 με 9.000 χιλιά­δες καταγ­γε­λίες το ίδιο χρονικό διά­στημα. Τι σημαί­νει αυτό; Σημαί­νει ότι οι επι­χει­ρη­μα­τίες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις παρα­λίες σε μεγάλο βαθμό έχουν συμ­μορ­φω­θεί με το νόμο και με αυτά τα οποία προ­βλέ­πουν οι κανο­νι­σμοί. Κατα­γρά­ψαμε τις περιο­χές όπου εντο­πί­σαμε τις περισ­σό­τε­ρες καταγ­γε­λίες το τελευ­ταίο χρονικό διά­στημα, Χαλ­κι­δική, Ανα­το­λική Αττική, Αιτω­λο­α­καρ­να­νία.

Η πυκνό­τητα των παρα­λιών σε κάποιο βαθμό δικαιο­λο­γεί το να είναι πρώτες στην κατά­ταξη όσον αφορά τις παρα­νο­μίες. Όπως και να έχει όμως, σε σχέση με το περσινό διά­στημα είναι κάτω από το μισό και στη Χαλ­κι­δική και στην Ανα­το­λική Αττική το επίπεδο καταγ­γε­λιών σε σχέση με πέρσι».

Τσά­πα­λος: «Θα σηκώ­σουμε και drones προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στώ­σουμε σε απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές και παρα­λίες εάν υπάρ­χουν κάποιου είδους παρα­νο­μίες»

Ανα­φε­ρό­με­νος στα νησιά, είπε πως: «Γιατί οι Έλληνες κατά βάση πηγαί­νουν από τα μέσα Ιουλίου και μετά προς τις Κυκλά­δες και τα Δωδε­κά­νησα. Επο­μέ­νως θα έχουμε, τον Αύγου­στο όμως, Κυκλά­δες κυρίως και Δωδε­κά­νησα και μάλιστα τον Αύγου­στο θα σηκώ­σουμε και drones προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στώ­σουμε σε απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές και παρα­λίες εάν υπάρ­χουν κάποιου είδους παρα­νο­μίες.

Επι­χεί­ρηση έγινε το προη­γού­μενο Σάββατο στη Χαλ­κι­δική, σε μια πολύ πολυ­σύ­χνα­στη παραλία, όπου εκεί ο επι­χει­ρη­μα­τίας είχε παρα­χώ­ρηση για 500 τετρα­γω­νικά μέτρα και είχε κατα­λά­βει δυόμιση στρέμ­ματα πεντα­πλά­σια ουσια­στικά μια πεντα­πλά­σια παρα­νο­μία στην ουσία είχε κάνει.

Πήγαμε και ξηλώ­σαμε τις ξαπλώ­στρες και απο­δει­κνύ­ουμε για άλλη μια φορά ότι η παραλία είναι δημό­σιος χώρος. Όλοι έχουμε δικαί­ωμα στο να έχουμε πρό­σβαση σε αυτήν. Κανένας δεν μπορεί να κατα­λαμ­βά­νει παρά­νομα χωρίς συμ­φω­νη­τικό και χωρίς να έχει υπο­γρά­ψει συγκε­κρι­μέ­νες προ­δια­γρα­φές».

Ποιος είναι ο τρόπος ελέγχου των παρα­λιών από τους πολίτες 

Ως προς τον τρόπο ελέγχου από τους πολίτες, δήλωσε πως: «Μπορεί να μπει μέσα στην παραλία και να δια­πι­στώ­σει με το πολύ­γωνο που έχει απο­τυ­πω­θεί πάνω στην παραλία σε ποια έκταση μπορεί ο επι­χει­ρη­μα­τίας να κατα­λά­βει την συγκε­κρι­μένη περιοχή. Υπάρ­χουν και πινα­κί­δες. Προ­βλέ­πε­ται από τον νόμο, και ανα­γρά­φε­ται συγκε­κρι­μένα το εμβαδόν στο οποίο κατα­λαμ­βά­νουν νόμιμα οι επι­χει­ρή­σεις. Είναι κάτι το οποίο συμ­βα­τικά οφεί­λουν να το κάνουν. Και επίσης μπορείς να κάνεις τις καταγ­γε­λίες σου είτε επώνυμα ή ανώνυμα, 90% είναι ανώ­νυ­μες».

«Η μισή παραλία πρέπει να είναι ελεύ­θερη»

Για τις ανα­λο­γίες ελεύ­θε­ρου χώρου και χώρου για επι­χει­ρή­σεις στις παρα­λίες, ανέφερε ότι: «Είναι περίπου χον­δρικά μισό – μισό, σε περιο­χές Νατούρα είναι 60 -40 υπέρ του ελεύ­θε­ρου χώρου. Χον­δρικά η μισή παραλία πρέπει να είναι ελεύ­θερη για οποιον­δή­ποτε θέλει με τη δική του ομπρέλα, με τη δική του πετσέτα και ξαπλώ­στρα να πάει να κάνει το μπάνιο του απρό­σκο­πτα».

Ερω­τη­θείς σχετικά με το τι ακο­λού­θησε της επι­χεί­ρη­σης στην Χαλ­κι­δική ο κ Τσά­πα­λος είπε: «Τις ομπρέ­λες που παρα­νό­μως είχαν τοπο­θε­τη­θεί και ξηλώ­θη­καν με δική του ευθύνη ο επι­χει­ρη­μα­τίας με δική του ευθύνη, και με δικό του κόστος, οφείλει να τα μαζέψει ακόμα και τις βάσεις και να τις πάει σε δικό του απο­θη­κευ­τικό χώρο.

Αν δεν το κάνει, επι­λαμ­βά­νε­ται στη συνέ­χεια η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία, πρό­στιμα μαζί με τον Δήμο και προ­βλέ­πο­νται αυστηρά πρό­στιμα έως 60.000 ευρώ σε περί­πτωση που κάποιος υπο­τρο­πιά­σει, απα­γο­ρεύ­ε­ται έως και 10 χρόνια να ξανα­κά­νει αίτηση σε ηλε­κτρο­νική δημο­πρα­σία για να πάρει χώρο στην παραλία και να δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί. Γενι­κό­τερα οι ποινές είναι από τις πιο αυστη­ρές σε όλη την Ευρώπη».

Τσά­πα­λος: «Έρχο­νται από το εξω­τε­ρικό και μας λένε πείτε μας πώς το κάνατε γιατί θέλουμε να το προ­βά­λουμε και στις δικές μας χώρες»

Πρό­σθεσε στη συνέ­χεια ότι «η Ελλάδα από πέρυσι, δηλαδή εγώ το βλέπω γιατί έρχο­νται ξένα μέσα και ζητάνε και από μένα και από το υπουρ­γείο να κάνουμε αφιε­ρώ­ματα για αυτό. Έρχο­νται από το εξω­τε­ρικό, από την Ιταλία, από τη Γερ­μα­νία και μας λένε πείτε μας πώς το κάνατε αυτό, γιατί θέλουμε να το προ­βά­λουμε και στις δικές μας χώρες και αν όχι και να το υιο­θε­τή­σουμε ακόμα.

Έχουμε παρα­τη­ρή­σει περι­πτώ­σεις αθέ­μι­του αντα­γω­νι­σμού και σε άλλα νησιά, όπως στην Κίμωλο πέρυσι θυμάμαι μια χαρα­κτη­ρι­στική περί­πτωση Προ­σπα­θούμε μέσω των ηλε­κτρο­νι­κών δημο­πρα­σιών και των αυστη­ρών προ­δια­γρα­φών που πρέπει για να κατέβει κάποιος και να πάρει παρα­χώ­ρηση, να απο­τρέ­ψουμε τέτοιου είδους περι­στα­τικά. Δεν μπο­ρούμε να τα εξα­λεί­ψουμε στο ακέραιο, γιατί εδώ μιλάμε για πρα­κτι­κές που είναι δύσκολο να εντο­πι­στούν εκ των προ­τέ­ρων, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε αντι­με­τω­πί­σει το ζήτημα».

Πηγή: parapolitik;a..gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.