Συζητήθηκαν χθες από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και οι τρεις αγωγές αστικής ευθύνης του Δημοσίου από οικείους αδικοχαμένων στην φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του έτους 2013 στην Κρεμαστή. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα αναβολής που υπέβαλαν ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκδόσεως προδικαστικών αποφάσεων εαν κριθεί απαραίτητο να υποβληθούν αποδείξεις ή και περαιτέρω στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα πρώτα εξετάστηκαν οι 11 συγγενείς των θανόντων Ιωάννη Μπαϊράμη και Καλλιόπης Παναγιώτου, που παραστάθηκαν στη δίκη δια της συνηγόρου τους κ. Αικ. Μαραγκού, η οποία υπέβαλε στο δικαστήριο δήλωση τροποποίησης του καταλόγου των εναγόντων μετά τον θάνατο ενός αλλά και για μετατροπή του αιτήματος της αγωγής από καταψηφιστικό σε αναγνωριστικό.
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης υπέβαλε αίτημα αναβολής, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει υποβληθεί φάκελος απόψεων και στοιχείων από την δημοτική αρχή, προσθέτοντας ότι ο φάκελος των εναγόντων πολλών σελίδων υποβλήθηκε μόλις προχθες και δεν υπήρχε χρόνος επεξεργασίας.
Το αίτημα προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της εδρας που εξέθεσε ότι υπήρχε χρόνος ενός έτους μετά την προηγούμενη αναβολή αλλά και την αναστολή της δίκης λόγω των μέτρων του κορωνοϊου που μεσολάβησαν για να προετοιμαστεί ο Δήμος.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα χορήγησης 7ήμερης προθεσμίας για τη νομιμοποίηση του Δήμου.
Ανάλογο αίτημα υπέβαλε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της κ. Γεωργίου Φιλιππάκου ο οποίος εξέθεσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέβαλε μόνο απόψεις για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία κι όχι για τα υπόλοιπα εναγόμενα υπουργεία του, προσθέτοντας ότι με αυτές γίνονται αποδεκτοί ορισμένοι ουσιαστικοί ισχυρισμοί των εναγόντων γεγονός που απαιτεί και χρόνο αλλά και πρόσθετα στοιχεία για να αντικρουστούν οι συγκεκριμένες απόψεις.
Ομοίως το αίτημα απορρίφθηκε για να υποβληθεί νέο για την έκδοση προδικαστικής απόφασης αποδείξεων το οποίο δεν απέκλεισε το δικαστήριο.
Ακολούθησε η εκφώνηση των δύο ακόμη αγωγών που έχουν υποβληθεί από τους δικηγόρους κ.κ. Γρηγ. Μαντρακά (Θεσσαλονίκης) και Ιωάννα Βολονάκη.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», στο Διοικητικό Πρωτοδικείο έχουν προσφύγει η χήρα και ο γιος, του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου κατά του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος καθώς και η Αναστασία Κατσαρού, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Κρεμαστενού ποταμού με αποτέλεσμα να χαθούν σύντομα τα ίχνη τους.
Η Αναστασία Κατσαρού αγνοείτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρή στην παραλία της Κρεμαστής με αιτία θανάτου τον πνιγμό λόγω εισρόφησης ύδατος.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος αγνοείτο μέχρι τις 25-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία σε κατάσταση προχωρημένης σήψης με αιτία θανάτου τον πνιγμό.
Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη αγωγή έχει υποβληθεί από 8 οικείους της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού Αναστασίας Κατσαρού του Ιωάννη και η τρίτη, όπως προαναφέρθηκε από 11 συγγενείς των θανόντων Ιωάννη Μπαϊράμη και Καλλιόπης Παναγιώτου.
Οι ενάγοντες διατείνονται ότι σε καμιά περίπτωση το ατύχημα δε θα συνέβαινε, αν τα αρμόδια όργανα των εναγομένων είχαν προβεί στον σχεδιασμό, την μελέτη, την κατασκευή και την συντήρηση συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων στο βόρειο τμήμα της νήσου Ρόδου, στην κατασκευή έργων διευθέτησης των κοιτών των ρεμάτων, ειδικά στην περιοχή της Παστίδας, στην κατασκευή νέας γέφυρας στον Κρεμαστενό ποταμό και στην κατάργηση της λεγόμενης «ιρλανδικής διάβασης» σε αυτόν, στην μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε εγγύς δασικές εκτάσεις.
Με την αγωγή τους διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο ποινικό σκέλος η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για την 5η Απριλίου 2021 μετά από αναβολή λόγω των μέτρων του κορωνοϊού, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, με κατηγορούμενους για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση, τον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον πρώην δήμαρχο Ρόδου και πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ