Ειδήσεις

Απώλειες πολέμου στη Γαλλία: 229 νεκροί σε 18 μήνες

Για άλλη μια φορά η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τρόμο σε έναν ακήρυκτο (;) πόλεμο που μέτρα 229 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, μέσα σε 18 μήνες. Αφετηρία το χτύπημα στο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015. Ακολούθησαν τα χτυπήματα στο εβραϊκό παντοπωλείο, στο κέντρο του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο και σήμερα το μακελειό στο Νίκαια. Το ερώτημα είναι πότε και πως θα τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

Charlie Hebdo, 7 Ιανουαρίου 2015

Οι αδελφοί Σαΐντ και Σαρίφ Κουατσί, Γάλλοι μουσουλμάνοι πολίτες 32 και 34 ετών, επιτέθηκαν και σκότωσαν 11 άτομα στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Φεύγοντας, σκοτώνουν έναν αστυνομικό. Την ευθύνη για τις ανέλαβε το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Στις 8 Ιανουαρίου, αστυνομικός σκοτώνεται από πυροβολισμούς στο Μοντρούζ, νότια του Παρισιού. Δράστης ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί, γνωστός του Σαρίφ Κουατσί. Στις 9 του μήνα, ο Κουλιμπαλί πέφτει νεκρός έπειτα από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων σε εβραϊκό παντοπωλείο. Ειχε ήδη σκοτώσει 4 ομήρους. ρους. Όπως διαπιστώθηκε, είχε σκοτώσει τέσσερις από αυτούς.

Μπατακλάν, 13 Νοεμβρίου 2015

Νύχτα τρόμου στο Παρισι: 129 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 350 τραυματίζονται σε ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας έξω από το Stade de France, σε μπαρ και στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, Ο εγκέφαλος των επιθέσεων Αμπτελχαμίντ Αμπαούντ, Βέλγος μαροκινής καταγωγής, σκοτώνεται στις 18 Νοεμβρίου σε αστυνομική επιχείρηση σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί. Στις 15 Μαρτίου 2016 σε αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες σκοτώνεται ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ενώ ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συλλαμβάνεται στις 18 Μαρτίου στο Μολενμπέεκ του Βελγίου.

 

14 Ιουλίου 2016, Νίκαια

Ο κύκλος του αίματος δεν λέει να κλείσει. 84 νεκροί και 202 τραυματίες, 52 εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την επίθεση με φορτηγό στο συγκεντρωμένο πλήθος στο φημισμένο θέρετρο. Δράστης ο Γαλλοτυνήσιος  Mohamed Lahouaiej Bouhlel, γνωστός στις αρχές ασφαλείας για μικροεγκλήματα που διέπραξε μεταξύ 2010 και 2016.

 

Tα «εναλλακτικά όπλα» των τρομοκρατών

Οπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters, kανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα πίσω από την επίθεση της Πέμπτης κρύβεται το ισλαμικό κράτος, τζιχαντιστές ή ισλαμιστές ριζοσπάστες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πολλοί από αυτούς έσπευσαν να διατυπώσουν τη χαρά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτι που δηλώνει ότι θα ήθελαν τουλάχιστον να υπάρχει κάποια σχέση.

Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, δε θα μειωθεί η ανησυχία των αρχηγών της Ευρώπης για τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν. Ο εισβολέας μέσα στο πλήθος έδειξε ένα δρόμο εναλλακτικής δράσης, με εναλλακτικά όπλα.

Τέτοιες τακτικές είναι σχεδόν καινούργιες για την Ευρώπη, αλλά το Ισραήλ έχει δει πολλές τέτοιες επιθέσεις με χρήση οχημάτων ή μηχανημάτων. Η επίθεση των οχημάτων μετρά δύο επιθέσεις που έγιναν με μηχανοκίνητα οχήματα, το Δεκέμβριο 2014, στις πόλεις της Νάντης και Ντιζόν, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας περισσότερους από 20. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ένας εισβολέας εμβόλισε τέσσερις Γάλλοι στρατιώτες που φρουρούσαν ένα τζαμί στη Valence, αν και κανένας δεν σκοτώθηκε. Ο επιτιθέμενος βρέθηκε να έχει τζιχάντ προπαγάνδα στον υπολογιστή του, αν και δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ήταν άμεσα συνδεδεμένος με οποιαδήποτε ομάδα.

thetoc.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου