Ρεπορτάζ

Ακυρώθηκαν πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον ΣΕΠΕ σε επιχείρηση που δεν λειτουργούσε!

Με την υπ’ αρίθμ. Α212/2019 απόφαση του 1ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου ακυρώθηκαν πράξεις επιβολής προστίμων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για αδήλωτη εργασία.
Η απόφαση αποτελεί μια από τις πρώτες αποφάσεις της Δικαιοσύνης που θέτει σε σωστές βάσεις τις διαδικασίες ελέγχου, που πρέπει να προηγηθούν πριν την επιβολή των προστίμων.
Πιο συγκεκριμένα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου προσέφυγε ένας υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος παραστάθηκε μαζί με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κ Βασίλειο Υψηλάντη, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπήθηκε, εν προκειμένω, από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρόδου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
Κατά τη συζήτηση, οι διάδικοι ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν όσα αναφέρονται στα πρακτικά.
Με την προσφυγή ζητήθηκε η ακύρωση τριών πράξεων επιβολής προστίμου του Σ.ΕΠ.Ε. με τις οποίες επιβλήθηκαν σε βάρος του προσφεύγοντος, ως εργοδότη, ισάριθμα πρόστιμα, ανερχόμενα, έκαστο εξ’ αυτών, στο ποσό των 10.550,54 ευρώ, λόγω μη αναγραφής τριών, αντίστοιχα, εργαζομένων (εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών) σε ισχύοντα πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας, κατ’ εφαρμογή της 27397/122/19-8-2013 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που εκδόθηκε κατ’ επίκληση των εξουσιοδοτικών διατάξεων του άρθρου 24 παρ. 4 και 5 του ν. 3996/2011.
Από την δικαστική έρευνα προέκυψαν τα εξής:
Στις 22-3-2015 και ώρα 14:50 διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος σε εστιατόριο που διατηρεί ο προσφεύγων στη Ρόδο, κατά τον οποίο βρέθηκαν να απασχολούνται, τοποθετώντας πινακίδα έξωθεν του καταστήματος, τρία άτομα για τους οποίους δεν επιδείχθηκε ηλεκτρονικά πίνακας προσωπικού.
Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι το εστιατόριο που διατηρεί είναι εποχικού χαρακτήρα επιχείρηση, λειτουργούσα κατά την τουριστική περίοδο (από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο), ότι κατά τον χρόνο του ελέγχου (22-3-2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 14:50) δεν τελούσε ακόμη σε λειτουργία και ο ίδιος βρισκόταν στο κατάστημα για προπαρασκευαστικές εργασίες και προετοιμασία του χώρου ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου του έτους 2015, ότι είχε ήδη προβεί μόνος του, προ της διενέργειας του ελέγχου, στην τοποθέτηση μιας ξύλινης πινακίδας έξω από το εστιατόριο και ότι δεν απασχολούσε κατά τον συγκεκριμένο χρόνο στην επιχείρησή του κανένα από τα τρία προαναφερόμενα άτομα που καταγράφηκαν από τα ελεγκτικά όργανα του Σ.ΕΠ.Ε..
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ένας εκ των τριών ανωτέρω, είχε ήδη απασχοληθεί εποχικά ως σερβιτόρος στην επιχείρησή του την περασμένη τουριστική περίοδο (2014) και βρισκόταν την ώρα του ελέγχου στον χώρο του εστιατορίου για να συζητήσουν για την επικείμενη πρόσληψή του και για τους όρους της εργασίας του ενόψει της τουριστικής περιόδου του 2015, ο άλλος ήταν περίοικος και πελάτης του εστιατορίου του και ο τρίτος γνωστός του και συμπατριώτης του από την Αλβανία.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι:
α) κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2874/2000, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταθέτουν, όπως ειδικότερα ορίζεται, τον σχετικό πίνακα προσωπικού, δηλαδή πίνακα με τους απασχολούμενους σε αυτούς μισθωτούς, ήτοι εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
β) το τεκμήριο ότι ο αναφερόμενος από τους επιθεωρητές εργασίας ως εργαζόμενος που δεν αναγράφεται στον πίνακα προσωπικού, συνδέεται με εργασιακή σχέση με τον εργοδότη, είναι μαχητό, ο δε εργοδότης δύναται να το ανατρέψει, αποδεικνύοντας ότι ουδεμία σχέση εξαρτημένης εργασίας τον συνδέει με το πρόσωπο που τα ελεγκτικά όργανα θεώρησαν ως μισθωτό του, γ) το συντασσόμενο από επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε. δελτίο ελέγχου έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ ως προς τα γενόμενα ενώπιον αυτού, ενώ εκτιμώνται ελευθέρως τυχόν εκτιμήσεις, κρίσεις ή συμπεράσματα του ελεγκτικού οργάνου και χωρεί ανταπόδειξη για όλα όσα το όργανο αυτό έπρεπε, λόγω των καθηκόντων του, να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως.
Εν προκειμένω, από τα προσκομιζομενα από τον προσφεύγοντα φορολογικά στοιχεία, προκύπτει ότι το εστιατόριο κατά τον χρόνο του ελέγχου (22-3-2015) δεν βρισκόταν ακόμη σε λειτουργία παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης, ενώ, εξάλλου, εκ των τριών ανωτέρω προσώπων που καταγράφηκαν ως μισθωτοί κατά τον έλεγχο, ο μεν πρώτος έχει προσληφθεί επανειλημμένα από τον προσφεύγοντα, ως σερβιτόρος, ενώ για τους λοιπούς δεν προέκυψαν στοιχεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου