Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών 40 επιχειρηματιών της Ρόδου, με κατασχέσεις εις χείρας 5 τραπεζών, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13 εκατ. ευρώ περίπου, προχώρησε η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ρόδου.
Πρόκειται για το πρώτο «κύμα» κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς άμεσα θα κινηθεί η διαδικασία γι ακόμη 60.
Οι 100 μεγαλοοφειλέτες του Δήμου Ρόδου οφείλουν ποσό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η διαδικασία κινήθηκε γιατί μετά από δημοσιονομικό έλεγχο διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην διαδικασία αναγκαστικών εκτελέσεων και εφαρμογής των σχετικών προβλέψεων του ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).
Η αυστηρή νομοθεσία και οι ευθύνες στους δημοτικούς υπαλλήλους σε περίπτωση απειθαρχίας έχουν δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα σε πολλούς Δήμους της χώρας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Σάββα Διακοσταματίου, οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στις διαδικασίες αυτές, ενώ είχαν νωρίτερα ειδοποιήσει τους δημότες, με αρκετούς να εντάσσονται στο ευνοϊκό καθεστώς των 100 δόσεων.
Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Αν τα χρέη των δημοτών παραγραφούν στην πενταετία, ο διευθυντής και όλο το τμήμα που χειρίζεται τη διαδικασία έχουν την ευθύνη να αποδοθούν τα ποσά οφειλής.
Ενδεικτικό της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι μια από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα εις χείρας της
Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Άλφα Τράπεζα, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank Ergasias και της Attica Bank, αφορά οφειλή ύψους 5.910.000 ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι ο καταθέτης δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης, και άμυνας, αφού ο νόμος προβλέπει σαφώς την κατάσχεση οφειλής, από τραπεζικό λογαριασμό.
Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο θα πρέπει να ελέγξει, αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι. Αν είναι πελάτες της θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του καθένα.
Εντός δημέρου το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα της απαίτησης.
Στη συνέχεια εντός 10 ημερών για να κόψει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον Δήμο, το ασφαλιστικό ταμείο κλπ.
Πέραν των ανωτέρω προχωρά και διαδικασία δέσμευσης των ΑΦΜ οφειλετών.
Παρά το γεγονός ότι αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα – συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας – όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή αναζητώντας την επιστροφή φόρων εισοδήματος.
Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα.
Είναι συνήθως ο προάγγελος – μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια, εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους – των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ πυροδοτούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή ΑΦΜ. Κατασχέσεις δεν αποκλείονται ακόμα και για χαμηλότερες οφειλές.
Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους σε έως και εκατό δόσεις, τα κλειδωμένα ΑΦΜ μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι εφόσον έχει προηγηθεί η εξόφληση τουλάχιστον του 20% της συνολικής οφειλής.

Ένα σχόλιο στο Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Δήμο Ρόδου!

  1. Avatar Ο/Η gyx owe λέει:

    έκανα κι εγώ σε κάποιον κατάσχεση λογαριασμών αλλά δεν υπήρχε φράγκο μέσα, πράγματι η διαδικασία είναι αυτή που περιγράφεται στο άρθρο

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ