Ειδήσεις

Κατώτατο μισθό έως 820 ευρώ εισηγείται η ΚΕΠΕ

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 4% έως 5% εισηγείται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο τελικό πόρισμα της διαβούλευσης για το ύψος του νέου βασικού μισθού. Με βάση την εισήγηση, ο κατώτατος μισθός μπορεί να διαμορφωθεί από 811 έως 820 ευρώ έναντι των 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Η εισήγηση του ΚΕΠΕ, την οποία αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας και μέσα στην εβδομάδα η αρμόδια υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται να κάνει τη δική της εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει και την τελική αύξηση.

Όλα ανοιχτά…
Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις για μεγαλύτερη αύξηση, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η κυβέρνηση αρχίζει να εγκαταλείπει πλέον τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και τα επιδόματα των εορτών και κινείται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα ενισχύουν σε σταθερή βάση τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα.

Ολες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αύξηση θα κινείται πέριξ των 50 ευρώ, με τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται περίπου στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Η πυξίδα των αποφάσεων θα είναι ο δείκτης της ακρίβειας, μιας και ο πληθωρισμός τροφίμων «τρέχει» με 10% και ροκανίζει κυρίως το εισόδημα των χαμηλόμισθων. Δεν θα παραγνωρίζονται όμως οι αντοχές των επιχειρήσεων, και κυρίως των μικρομεσαίων, καθώς ο στόχος είναι να δοθεί αύξηση που μπορεί να πληρωθεί στους μισθούς από τους εργοδότες.

Το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι ο νέος μισθός να κινείται μεταξύ των 825 και 830 ευρώ, από τα 780 ευρώ που είναι τώρα.

Επιδόματα
Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 550.000 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άτομα, τα ειδικά επιδόματα για περίπου 300.000 εποχικά εργαζομένους, ενώ συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό είναι και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, που μετά την επέκτασή της και στις μητέρες ελεύθερους επαγγελματίες και στις αγρότισσες θα χορηγείται για 9 μήνες σε περίπου 60.000 δικαιούχες μητέρες με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Τριετίες
Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες, καθώς αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση 10% ανά τρία χρόνια προϋπηρεσίας εξαντλείται στο 30% για όσους έχουν από 3 τριετίες (δηλαδή από 9 έτη προϋπηρεσίας) και άνω.

Οι τριετίες είχαν ανασταλεί μετά το 2012 και επανήλθαν από 1ης/1/2024.

Ως προς τα επιδόματα, το βασικότερο είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο, με το σενάριο για κατώτατο μισθό στα 820 ευρώ, θα ανέλθει στα 503 ευρώ, ενώ με μισθό στα 830 ευρώ το επίδομα θα φτάσει στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι τώρα.

Στο επίδομα ανεργίας δίδεται και προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος που έχει στη φορολογική του δήλωση ο άνεργος. Αυτό σημαίνει ότι με επίδομα ανεργίας στα 509 ευρώ και δύο προστατευόμενα μέλη, ένας άνεργος θα λαμβάνει 610 ευρώ αντί των 574 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

Πηγή eleftherostypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου