Ειδήσεις

ΚΠΕ Πεταλούδων: Εκπαιδευτική δράση- Η οινική ιστορία της Ρόδου μέσα από το ρω

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

(Οδ. Ελύτης)

Την Τρίτη 13/03/2018 οι μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου συμμετείχαν την εκπαιδευτική δράση του ΚΠΕ Πεταλούδων (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου): «Η οινική ιστορία της Ρόδου μέσα από το ρω» στο Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου, στον ιστορικό χώρο του πρώτου εργοστασίου οινοποιίας της ΚΑΪΡ στις Φάνες.

Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δράση η οποία περιλάμβανε ξενάγηση στον ανακαινισμένο, μουσειακό χώρο που είναι ειδικά διαμορφωμένος για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με τμήματα παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά εργαλεία αμπελουργίας και μεθόδους οινοποίησης, προσέγγιση της τοπικής οινικής ιστορίας διαθεματικά, μέσα από τις τέχνες, τη λαογραφία, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία και τη μουσική, βιωματικά παιχνίδια “Αισθήσεων” και δημιουργία κολλάζ.

Η εμπειρία, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήταν καταπληκτική, καθώς είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της προστασίας της, να κατανοήσουν την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και εν τέλει να αντιληφθούν πως παράδοση και πρόοδος δεν είναι έννοιες αντίθετες.

Από τον ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  – Η ΕΝΩΣΗ η Κα. Νίκη Παπαγεωργίου στην υποδοχή και ξενάγηση των μαθητών στο χώρο του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου στις Φάνες.

Η δράση απευθύνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Ρόδου και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό των μαθητών για την προοπτική της αμπελουργίας στο μέλλον, εστιάζοντας στην τοπική ιστορία της Ρόδου.

Η δράση «Η οινική ιστορία της Ρόδου μέσα από το ρω» έχει δίωρη ενδεικτική διάρκεια και υλοποιείται από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων.

 

Για το ΚΠΕ Πεταλούδων

 Ο Υπεύθυνος

Χάρης Συργιάννης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου