ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι νοσοκομειακοί ιατροί ζητούν εισαγγελική παρέμβαση για να λειτουργήσει ομαλά το Νοσοκομείο!

Μαίρη Φώτη 1 λεπτό ανάγνωση
Νοσοκομείο Ρόδου 2

Υπό­μνη­μα προς την Ει­σαγ­γε­λέα Ρόδου για την πρό­σλη­ψη επι­κου­ρι­κών για­τρών στο Νο­σο­κο­μείο, κα­τέ­θε­σε χθες ο πρό­ε­δρος της Ενω­σης Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών Ρόδου και Κέ­ντρων Υγεί­ας κ. Βα­σί­λης Κι­νούς, ζη­τώ­ντας την πα­ρέμ­βα­σή της «προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στούν η ομαλή λει­τουρ­γία του Νο­σο­κο­μεί­ου και η Δη­μό­σια Υγεία». Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στο υπό­μνη­μα, με βάση τον ορ­γα­νι­σμό του νο­σο­κο­μεί­ου (που  είναι σε φάση έγκρι­σης από τριε­τί­ας), από τις 158 ορ­γα­νι­κές θέ­σεις μό­νι­μων ια­τρών ΕΣΥ που θα έπρε­πε να υπη­ρε­τούν στο νο­σο­κο­μείο μας, κα­λύ­πτο­νται μόνο οι 78, δηλ. πο­σο­στό 55%.

Ως γνω­στόν το Νο­σο­κο­μείο Ρόδου έχει αι­τη­θεί την άμεση πρό­σλη­ψη 6 επι­κου­ρι­κών για­τρών, εκ των οποί­ων δύο καρ­διο­λό­γοι, ένας πα­θο­λο­γο­α­να­τό­μος, δύο πα­θο­λό­γοι ή γε­νι­κής ια­τρι­κής, ή πνευ­μο­νο­λο­γί­ας ή καρ­διο­λο­γί­ας για το ΤΕΠ και ένας χει­ρουρ­γός για το ΤΕΠ.

Μέχρι σή­με­ρα, εγκρί­θη­κε η πρό­σλη­ψη δύο καρ­διο­λό­γων και δύο καρ­διο­χει­ρουρ­γών για το Νο­σο­κο­μείο της Ρόδου με από­φα­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας Αν­δρέα Ξαν­θού, όμως από τους τέσ­σε­ρις για­τρούς των οποί­ων η πρό­σλη­ψη εγκρί­θη­κε, μόνον οι δύο δέ­χθη­καν να ερ­γα­στούν στο Νο­σο­κο­μείο της Ρόδου!

Σύμ­φω­να με όσα δή­λω­σε στην «δη­μο­κρα­τι­κή» ο πρό­ε­δρος της Ενω­σης Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών Ρόδου και Κέ­ντρων Υγεί­ας κ. Βα­σί­λης Κι­νούς, ήδη ο ένας καρ­διο­λό­γος και ο ένας χει­ρουρ­γός αρ­νή­θη­καν να ερ­γα­στούν στο Νο­σο­κο­μείο της Ρόδου, οπότε οι προ­σλή­ψεις ου­σια­στι­κά αφο­ρούν δύο μόνον επι­κου­ρι­κούς για­τρούς.

«Τους προη­γού­με­νους μήνες, είχε βγει στον αέρα η πρό­σλη­ψη 10 επι­κου­ρι­κών για­τρών στο Νο­σο­κο­μείο της Ρόδου και αρ­νή­θη­καν και οι 10 τις προ­σλή­ψεις τους. Δεν θέ­λουν να έρ­θουν στη Ρόδο διότι τη θε­ω­ρούν απο­μα­κρυ­σμέ­νη πε­ριο­χή. Από τις τέσ­σε­ρις νέες προ­σλή­ψεις επι­κου­ρι­κών για­τρών, οι δύο ήδη αρ­νή­θη­καν. Από τους δύο καρ­διο­λό­γους, η μία θα έρθει σί­γου­ρα διότι είναι Ρο­δί­τισ­σα και θέλει να ερ­γα­στεί στο Νο­σο­κο­μείο μας. Ο άλλος καρ­διο­λό­γος με τον οποί­ον επι­κοι­νω­νή­σα­με, αρ­νή­θη­κε την πρό­σλη­ψή του διότι έχει οι­κο­γέ­νεια στην Αθήνα, δεν μπο­ρεί να με­τα­κι­νη­θεί στη Ρόδο και το είχε δη­λώ­σει αλλά δεν ελή­φθη υπόψη. Από τις δύο χει­ρουρ­γούς, η μία θα έρθει η άλλη αρ­νεί­ται να με­τα­κι­νη­θεί, οπότε από τους τέσ­σε­ρις θα κερ­δί­σου­με δύο επι­κου­ρι­κούς», δή­λω­σε στην «δη­μο­κρα­τι­κή» ο κ. Βα­σί­λης Κι­νούς.

Όπως εξή­γη­σε ο πρό­ε­δρος των Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών, οι για­τροί που επι­θυ­μούν να προ­σλη­φθούν, κατά την αί­τη­σή τους δεν μπο­ρούν να δη­λώ­σουν Νο­σο­κο­μείο που επι­θυ­μούν να ερ­γα­στούν αλλά μόνον δύο ΥΠΕ με απο­τέ­λε­σμα να εγκρί­νο­νται προ­σλή­ψεις, πολ­λές φορές μα­κριά από την πόλη δια­μο­νής τους και για το λόγο αυτό αρ­νού­νται τις προ­σλή­ψεις παρά το γε­γο­νός ότι αυτό επι­σύ­ρει «πέ­ναλ­τι» και έχει ως απο­τέ­λε­σμα να μπαί­νουν τε­λευ­ταί­οι στην σχε­τι­κή λίστα.

«Εμείς ζη­τά­με να αλ­λά­ξει ο νόμος, του­λά­χι­στον για τα νησιά ώστε οι για­τροί να μπο­ρούν να δη­λώ­νουν στις αι­τή­σεις πρό­σλη­ψής τους Νο­σο­κο­μεία και όχι ΥΠΕ. Εχου­με συ­να­δέλ­φους που θέ­λουν να έρ­θουν στο Νο­σο­κο­μείο της Ρόδου να ερ­γα­στούν, αλλά δεν μπο­ρούν λόγω του συ­στή­μα­τος των προ­σλή­ψε­ων. Για πα­ρά­δειγ­μα, έχου­με συ­νά­δελ­φο χει­ρουρ­γό ο οποί­ος είναι 30ος στη λίστα και θέλει να έρθει να ερ­γα­στεί στη Ρόδο αλλά δεν γί­νε­ται να πα­ρα­καμ­φθούν οι 29 για να προ­χω­ρή­σει η πρό­σλη­ψή του. Όμως, με το ισχύ­ον σύ­στη­μα, περ­νά­νε μήνες για να γί­νουν προ­σλή­ψεις αφού αυτές βγαί­νουν στον αέρα, εγκρί­νο­νται, στη συ­νέ­χεια οι για­τροί να αρ­νού­νται να με­τα­κι­νη­θούν προς τη Ρόδο και η ιστο­ρία επα­να­λαμ­βά­νε­ται. Στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση λέμε, και πάλι καλά που από τους τέσ­σε­ρις θα έρ­θουν δύο επι­κου­ρι­κοί για­τροί. Τις προη­γού­με­νες φορές, δεν ερ­χό­ταν κα­νείς».

ΤΟ ΥΠΟ­ΜΝΗ­ΜΑ

Προς

Ει­σαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Ρόδου Κα Κ. Κλιά­μπα

ΥΠΟ­ΜΝΗ­ΜΑ

Ένω­σης Iατρών Νο­σο­κο­μεί­ου Ρόδου και  Κέ­ντρων Υγεί­ας όπως μό­νι­μα εκ­προ­σω­πεί­ται από τον Πρό­ε­δρο Β. Κι­νούς και τον Γραμ­μα­τέα Μ. Γε­ωρ­γα­νά

Θέμα:

Έλ­λει­ψη ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού στο Γε­νι­κό Νο­σο­κο­μεί­ου Ρόδου

Αξιό­τι­μη κυρία Ει­σαγ­γε­λεύ,

Ο πο­λύ­πα­θος χώρος της Υγεί­ας έχει υπο­στεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια αλ­λε­πάλ­λη­λες αλ­λα­γές και μά­λι­στα τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές με προ­χει­ρό­τη­τα και βια­σύ­νη. Παρ’ όλα αυτά απο­τε­λεί πυ­λώ­να στα­θε­ρό­τη­τας και κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής. Στην Πε­ρι­φέ­ρειά μας η ύπαρ­ξη και κυ­ρί­ως η σωστή λει­τουρ­γία των κατά τό­πους Νο­σο­κο­μεια­κών Μο­νά­δων και Κέ­ντρων Υγεί­ας απο­τε­λεί όχι μόνο την ελ­πί­δα και το στή­ριγ­μα των πο­λι­τών, αλλά και ένα κί­νη­τρο για να μην εγκα­τα­λεί­ψουν τον τόπο αυτό και εγκα­τα­στα­θούν στην ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα. Επί­σης απο­τε­λεί ση­μα­ντι­κή δι­κλεί­δα ασφα­λεί­ας για τις εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες των του­ρι­στών που κάθε χρόνο τι­μούν με την πα­ρου­σία τους τον τόπο μας.

Το Γε­νι­κό Νο­σο­κο­μείο Ρόδου, το οποίο τα τε­λευ­ταία χρό­νια έχει με­ταλ­λα­χθεί σε τρι­το­βάθ­μιο, βρί­σκε­ται στην κο­ρυ­φή των δομών Υγεί­ας, προ­σφέ­ρο­ντας αδιά­λει­πτα το αγαθό της υγεί­ας στην Δω­δε­κά­νη­σο και όχι μόνο,  και μά­λι­στα με υψηλό επί­πε­δο προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας των πο­λι­τών.

Κα­θη­με­ρι­νά τα μνη­μο­νια­κά χρό­νια η πα­ρα­γω­γή αυτού του αγα­θού στο ίδρυ­μα μας γί­νε­ται δυ­σκο­λό­τε­ρη, και αυτό γιατί οι ελ­λεί­ψεις σε ια­τρι­κό δυ­να­μι­κό είναι πλέον πολ­λές, η συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση και ο θά­να­τος συ­να­δέλ­φων, η ευ­και­ρια­κή πο­λι­τι­κή των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων στον τομέα των προ­σλή­ψε­ων, η εναρ­μό­νι­ση της επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης και με σύγ­χρο­να πρό­τυ­πα υγεί­ας, και η ανά­γκη επι­μόρ­φω­σης είναι πα­ρά­γο­ντες που δυ­σκο­λεύ­ουν το έργο μας κα­θη­με­ρι­νά. Προ­κει­μέ­νου να το επι­τε­λέ­σου­με κα­τα­βάλ­λου­με προ­σπά­θειες που τους πε­ρισ­σό­τε­ρους από εμάς μας έχουν οδη­γή­σει αδιαμ­φι­σβή­τη­τα σε κα­τά­στα­ση υπερ­κό­πω­σης, γνω­στής και ως σύν­δρο­μο «burn out», με την πι­θα­νό­τη­τα να κά­νου­με κά­ποιο λάθος να αυ­ξά­νει ολο­έ­να. Θα πρέ­πει να επι­ση­μά­νου­με, επί­σης, ότι κοντά σε εμάς υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες κα­τα­βάλ­λει και το νο­ση­λευ­τι­κό, καθώς και το διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό του ιδρύ­μα­τος.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, το Τμήμα Επει­γό­ντων Πε­ρι­στα­τι­κών, για να φέ­ρου­με ένα πα­ρά­δειγ­μα, με μέση ροή 150 ασθε­νών  ημε­ρη­σί­ως, είναι μό­νι­μα υπο­στε­λε­χω­μέ­νο καθώς σε αυτό υπη­ρε­τούν μόνο δύο μό­νι­μοι ια­τροί (πα­θο­λό­γος, ορ­θο­πε­δι­κός), ενώ θα έπρε­πε να υπη­ρε­τούν έξι με βάση τον ισχύ­ο­ντα  ορ­γα­νι­σμό . Τα όποια κενά που προ­κύ­πτουν κα­θη­με­ρι­νά κα­λύ­πτο­νται είτε από για­τρούς Γε­νι­κής Ια­τρι­κής που προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους στο νο­σο­κο­μείο μας, είτε από ει­δι­κευό­με­νους με την ανα­γκα­στι­κή κά­λυ­ψη πά­ντο­τε του ει­δι­κευ­μέ­νου ια­τρού που εφη­με­ρεύ­ει στα πα­θο­λο­γι­κά ή χει­ρουρ­γι­κά τμή­μα­τα. Όσον αφορά την εφη­μέ­ρευ­ση των Γε­νι­κών Ια­τρών στο Τμήμα Επει­γό­ντων Πε­ρι­στα­τι­κών, αυτή κα­θί­στα­ται δυ­να­τή σύμ­φω­να με την  Αριθμ. Πρωτ. Γ.Π. οικ 7760/02.02.16 εγκύ­κλιο του Υπουρ­γού Υγεί­ας. Με βάση, λοι­πόν, την εγκύ­κλιο αυτή, ζη­τή­σα­με από την Διοί­κη­ση  της  2ης ΥΠΕ με το υπ’ αρ. 4067/18.02.16 έγ­γρα­φο του Επι­στη­μο­νι­κού Συμ­βου­λί­ου και του Δ/ντη Ια­τρι­κής Υπη­ρε­σί­ας, να κα­λύ­ψει τα κενά  με επι­πλέ­ον απο­σπά­σεις Γε­νι­κών  Ια­τρών, γνω­ρί­ζο­ντας ότι δεν  δη­μιουρ­γεί­ται  πρό­βλη­μα στο πλαί­σιο εφη­μέ­ρευ­σης των Κέ­ντρων Υγεί­ας της πε­ριο­χής μας. Αρ­χι­κά ο υπουρ­γός συμ­φώ­νη­σε στην με­τα­κί­νη­ση τεσ­σά­ρων ια­τρών, όπως φαί­νε­ται στην υπ’ αρ. ΔΑΑΔ 10034/08-03-2016 από­φα­σή του, την οποία όμως ανα­κά­λε­σε, προς με­γά­λη μας έκ­πλη­ξη, σε με­ρι­κές ώρες με την υπ’ αρ. 10663/04-03-16 νέα από­φα­σή του, θέ­το­ντας με την πράξη του αυτή σε κίν­δυ­νο την ασφα­λή  εφη­μέ­ρευ­ση του Τμή­μα­τος Επει­γό­ντων Πε­ρι­στα­τι­κών, τμή­μα­τος που απο­τε­λεί «βι­τρί­να» του νο­σο­κο­μεί­ου μας.

Το Καρ­διο­λο­γι­κό Τμήμα λει­τουρ­γεί από τις αρχές Μαρ­τί­ου μόνο με τρεις ει­δι­κευ­μέ­νους ια­τρούς. Ση­μειω­τέ­ον ότι πα­ράλ­λη­λα με τις ερ­γα­σί­ες του  λει­τουρ­γούν μο­νά­δες όπως Βη­μα­το­δό­τη­σης – Ηλε­κτρο­φυ­σιο­λο­γι­κής Με­λέ­της και Αι­μο­δυ­να­μι­κό Ερ­γα­στή­ριο, δομές μο­να­δι­κές στο Νότιο Αι­γαίο και σε επαρ­χια­κό, μη πα­νε­πι­στη­μια­κό νο­σο­κο­μεια­κό ίδρυ­μα. Χάρη στην λει­τουρ­γία των μο­νά­δων αυτών, το κρά­τος εξοι­κο­νο­μεί  πλη­θώ­ρα καρ­διο­λο­γι­κών δια­κο­μι­δών ανά έτος. Οι ενα­πο­μεί­να­ντες καρ­διο­λό­γοι είναι αν­θρω­πί­νως αδύ­να­τον να κα­λύ­ψουν Καρ­διο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή – Καρ­διο­λο­γι­κή Μο­νά­δα (ΜΕΠΕ) – Καρ­διο­λο­γι­κά Τα­κτι­κά Ια­τρεία – Αι­μο­δυ­να­μι­κό Ερ­γα­στή­ριο.

Επί­σης πα­ρα­μέ­νουν κλει­στές από τριε­τί­ας η Νευ­ρο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή και η Νε­φρο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή, ενώ πρό­σφα­τα ανε­στά­λη και η λει­τουρ­γία του Πα­θο­λο­γο­α­να­το­μι­κού Τμή­μα­τος. Αυτό οφεί­λε­ται στο γε­γο­νός ότι, όλα αυτά τα χρό­νια της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης που δια­νύ­ου­με, τα κενά που προ­έ­κυ­πταν από απο­χω­ρή­σεις συ­να­δέλ­φων δεν κα­λύ­πτο­νταν από ια­τρούς με μό­νι­μη σχέση ερ­γα­σί­ας (προ­κή­ρυ­ξη θέ­σε­ων) άλλα από επι­κου­ρι­κούς συ­να­δέλ­φους, οι οποί­οι όμως συ­νε­χώς λι­γο­στεύ­ουν είτε λόγω έλ­λει­ψης κον­δυ­λί­ων, είτε από απρο­θυ­μία των ιδίων να έλ­θουν και να υπη­ρε­τή­σουν στην πε­ριο­χή μας με ελα­στι­κές σχέ­σεις ερ­γα­σί­ας, είτε από λα­θε­μέ­νη κε­ντρι­κή πο­λι­τι­κή υγεί­ας. Ση­μα­ντι­κός λόγος είναι επί­σης και η τρα­γι­κή έλ­λει­ψη νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού.

Με βάση τον ορ­γα­νι­σμό του νο­σο­κο­μεί­ου (που  είναι σε φάση έγκρι­σης από τριε­τί­ας), από τις 158 ορ­γα­νι­κές θέ­σεις μό­νι­μων ια­τρών ΕΣΥ που θα έπρε­πε να υπη­ρε­τούν στο νο­σο­κο­μείο μας, κα­λύ­πτο­νται μόνο οι 78, δηλ. πο­σο­στό 55%. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από αυ­τούς είναι σε ηλι­κία με­γα­λύ­τε­ρη των 60 ετών και κα­τέ­χουν τον  βαθμό Διευ­θυ­ντή. Σή­με­ρα οι 78 αυτοί ια­τροί είναι κα­τα­νε­μη­μέ­νοι σε 35 τμή­μα­τα. Τα τε­λευ­ταία χρό­νια 32 συ­νά­δελ­φοι συ­ντα­ξιο­δο­τή­θη­καν, πα­ραι­τή­θη­καν ή απε­βί­ω­σαν, και οι θέ­σεις τους δεν προ­κη­ρύ­χθη­καν λόγω μνη­μο­νί­ου. Στην θέση τους πε­ριο­δι­κά υπη­ρε­τούν 14 επι­κου­ρι­κοί ια­τροί, που όμως είναι φα­νε­ρό ότι κα­θό­λου δεν επαρ­κούν για την κά­λυ­ψη των τε­ρά­στιων ανα­γκών.

Κα­τα­λή­γο­ντας, οι νέοι συ­νά­δελ­φοι οδη­γού­νται, λόγω της πα­ρα­τε­τα­μέ­νης οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, σε ανα­γκα­στι­κή με­τα­νά­στευ­ση, η οποία πλήτ­τει κυ­ρί­ως τα πε­ρι­φε­ρεια­κά νο­σο­κο­μεία. Το δικό μας νο­σο­κο­μείο πλήτ­τε­ται και για τον επι­πλέ­ον λόγο ότι βρί­σκε­ται σε απο­μα­κρυ­σμέ­νη πα­ρα­με­θό­ριο πε­ριο­χή. Εν­δει­κτι­κό πα­ρά­δειγ­μα είναι ότι από τους 45 ει­δι­κευό­με­νους ια­τρούς που υπη­ρε­τού­σαν προ τε­τρα­ε­τί­ας στο νο­σο­κο­μείο μας, σή­με­ρα φτά­σα­με να υπη­ρε­τούν μόλις 23  νέοι συ­νά­δελ­φοι.

Εύ­κο­λα γί­νε­ται αντι­λη­πτό ότι εάν συ­νε­χι­στεί αυτή η κα­τά­στα­ση θα βρε­θού­με μπρο­στά στην με­ρι­κή (και κα­τό­πιν πι­θα­νόν  ολο­κλη­ρω­τι­κή) ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας ζω­τι­κών κλι­νι­κών και τμη­μά­των, με ανυ­πο­λό­γι­στο κό­στος για τον τόπο μας αλλά και για κάθε πο­λί­τη ξε­χω­ρι­στά.

Κυρία Ει­σαγ­γε­λεύ, εμείς βρι­σκό­μα­στε στην θέση μας για να υπη­ρε­τή­σου­με την δη­μό­σια υγεία, για να πε­ρι­θάλ­ψου­με συ­μπο­λί­τες μας και μη, ασφα­λι­σμέ­νους και ανα­σφά­λι­στους, με­τα­νά­στες, καθώς και κάθε συ­νάν­θρω­πό μας που ζητά να του δια­σφα­λί­σου­με το αγαθό της υγεί­ας, έχου­με φτά­σει, όμως, στα σω­μα­τι­κά και ψυ­χι­κά όριά μας.

Σας κα­λού­με όπως πα­ρέμ­βε­τε μέσα στο πλαί­σιο των αρ­μο­διο­τή­των σας, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στεί η ασφα­λής λει­τουρ­γία του νο­σο­κο­μεί­ου μας και να δια­σφα­λι­στεί η Δη­μό­σια Υγεία.

Σας ευ­χα­ρι­στού­με για το άμεσο εν­δια­φέ­ρον σας.

Για το ΔΣ

Ο Πρό­ε­δρος

Κι­νούς Βα­σί­λειος

Ο Γραμ­μα­τέ­ας

Γε­ωρ­γα­νάς Μά­ριος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.