ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για τις σχέσεις Ελλάδας-Εταίρων– Δραγασάκης: Φταίει η Γερμανία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Λευκός Οίκος

Εντο­νη ανη­συ­χία εκ­φρά­ζει η αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση για την κα­τά­στα­ση των σχέ­σε­ων της Ελ­λά­δας με τους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους και ει­δι­κά τη Γερ­μα­νία. Οι αξιω­μα­τού­χοι του Λευ­κού Οίκου και του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, θε­ω­ρούν το αδιέ­ξο­δο που πα­ρα­τη­ρεί­ται επι­κίν­δυ­νο για την πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία και κα­λούν όλα τα μέρη να συ­ζη­τή­σουν με καλή πίστη και να επι­λύ­σουν τα προ­βλή­μα­τα.

Στο πλαί­σιο αυτό, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση κι­νη­το­ποι­ή­θη­κε σε ανώ­τε­ρο επί­πε­δο τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες και προ­χώ­ρη­σε σε ισχυ­ρή πα­ρέμ­βα­ση προς την Αθήνα και άλλες πρω­τεύ­ου­σες. Η Κά­ρο­λιν Ατ­κιν­σον, οι­κο­νο­μι­κή σύμ­βου­λος του Προ­έ­δρου Μπά­ρακ Ομπά­μα τη­λε­φώ­νη­σε στον αντι­πρό­ε­δρο της κυ­βέρ­νη­σης, Γιάν­νη Δρα­γα­σά­κη και του ζή­τη­σε να τη­ρη­θούν τα συμ­φω­νη­θέ­ντα με τις Βρυ­ξέλ­λες και να επι­σπευ­θούν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ώστε να ολο­κλη­ρω­θούν το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τόν. Το αδιέ­ξο­δο δεν ωφε­λεί κα­νέ­να, φέ­ρε­ται να είπε η κ. Ατ­κιν­σον, που ήταν στενή συ­νερ­γά­τι­δα του Ντο­μι­νίκ Στρος Καν ότι η Ελ­λά­δα ζή­τη­σε τη βο­ή­θεια του ΔΝΤ, τον Μάιο του 2010.

Τόσο η κ. Ατ­κιν­σον, όσο και άλλοι αξιω­μα­τού­χοι επι­κοι­νώ­νη­σαν με τις Βρυ­ξέλ­λες και το Βε­ρο­λί­νο και με­τέ­φε­ραν πα­ρό­μοια μη­νύ­μα­τα.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο κ. Δρα­γα­σά­κης την δια­βε­βαί­ω­σε ότι η Αθήνα κάνει ότι είναι δυ­να­τόν για να υλο­ποι­η­θεί η συμ­φω­νία του πε­ρα­σμέ­νου Φε­βρουα­ρί­ου. Της τό­νι­σε ότι μία χώρα –εν­νο­εί τη Γερ­μα­νία- προ­σπα­θεί να ακυ­ρώ­σει τη συμ­φω­νία και να επι­βά­λει τις δικές της θέ­σεις και αυτό δεν πρό­κει­ται να το δε­χθού­με. Εμείς επι­μέ­νου­με στην υλο­ποί­η­ση της συμ­φω­νί­ας του Φε­βρουα­ρί­ου, της τό­νι­σε.

Το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο επι­κρα­τεί η άποψη στην Ουά­σιγ­κτον, ότι η Ελ­λά­δα, και κατ’ επέ­κτα­ση η Ευ­ρώ­πη, έχουν επι­στρέ­ψει στην κα­τά­στα­ση του 2010, όταν η χώρα μας βρέ­θη­κε στο χεί­λος της κα­τα­στρο­φής. Η πλειο­ψη­φία των ανα­λύ­σε­ων είναι αρ­νη­τι­κές.

Στο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών γί­νο­νται συ­νε­χείς συ­σκέ­ψεις για να αντι­με­τω­πι­στεί όσο το δυ­να­τόν κα­λύ­τε­ρα η κα­τά­στα­ση στην πε­ρί­πτω­ση που υπάρ­ξει «ατύ­χη­μα». Απο­φα­σί­στη­κε επί­σης να συ­νε­χι­στεί η πίεση προς την Ελ­λά­δα και την Ευ­ρώ­πη για να τερ­μα­τι­στεί η αντι­πα­ρά­θε­ση, που μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε δυ­σά­ρε­στες κα­τα­στά­σεις.

Στο με­τα­ξύ, η υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Βι­κτό­ρια Νού­λαντ θα συ­να­ντη­θεί την Τρίτη το από­γευ­μα με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Νίκο Κο­τζιά. Η οι­κο­νο­μία είναι ανά­με­σα στα θέ­μα­τα της ημε­ρη­σί­ας διά­τα­ξης.

Η κ. Νού­λαντ έχει την ευ­θύ­νη για τις σχέ­σεις των ΗΠΑ με την Ελ­λά­δα, την Κύπρο, την Τουρ­κία και γε­νι­κά την Ευ­ρώ­πη και τα ενερ­γεια­κά, οπότε είναι βέ­βαιο πως θα συ­ζη­τη­θούν επί­σης το Κυ­πρια­κό, οι σχέ­σεις με την Τουρ­κία, το Σκο­πια­νό, το θέμα της Ου­κρα­νί­ας και η ευ­ρω­παϊ­κή ασφά­λεια σε συν­δυα­σμό με την ανα­βί­ω­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας.

mignatiou.com/

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. george

    Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα. Τα ψευτοκουμμουνια νομιζουν οτι κρατουν τον κοσμο απο τα …απιαστα, και μπορουν να τον εκβιαζουν. Αλλα η υπομονη εχει και τα ορια της. Αλλα ξεχασα θα τους δανειση η Ρωσσια.